Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 123
Dolů
Téma: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory
#54303
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
Anetki napsal:
Tak manžel se mnou nemluví. Neodpovídá. Asi je uražený nebo naštvaný. Na téma partnerská terapie taky neodpověděl.

Pokud je to mozne tak na nej netlac a nech ho byt - drive nebo pozdeji se stejne dozvis jak se veci maji. On vubec nemusi byt urazeny nebo nastvany. Treba mu zacalo dochazet jak se veci maji a to u alkoholika neni vubec snadne. Dotycny si musi uvedomit ze uz nikdy nebude nic jako driv. Ze bude svoji nemoci postizeny do konce zivota. Ze kazdy dalsi den bude muset bojovat se svoji zavislosti. Ze bude muset trvale zmenit sebe i svuj zivot. Ze bez ohledu na to kolik strizlivych tydnu nebo mesicu nebo let se mu podari vybojovat tak staci jedno napiti a zacina zase od nuly. Akceptovat tohle a smirit se s tim a zacit s tim zkouset zit je opravdu strasne moc tezky a na cloveka to ma pochopitelne vliv.
Gennosuke
Platinum Boarder
Příspěvky: 756
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54304
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
Anetka, skús al-anon.
krtko
Platinum Boarder
Příspěvky: 2299
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Narozeniny: 11/10
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54309
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
Kdyz je manzel v Hornich Berkovicich a bydlite-li ve Str. kraji nebo Praze, tak je mozne navstitvit v Praze Sananim. Maji i poradnu pro rodinne prislusniky zavislych.
MichalB
Platinum Boarder
Příspěvky: 1578
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54316
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
Anetko, jak správně napsali ti přede mnou, ty nemůžeš dělat téměř nic. Já tě nepotěším, mám s léčením velké zkušenosti, byla jsem na 6 léčeních, 4 tříměsíční a 2 pětiměsíční. Až po těch cca 3 měsících má alkoholik šanci začít uvažovat jinak. Pokud chce jít domů po dvou týdnech, to je fraška, to je jak kdyby vůbec nikde nebyl. Co vím, tak KAŽDÝ, kdo chtěl rychle rychle domů, i třeba týden před ukončením léčby , spěchal proto, že chtěl pít. A taky začal. Byl třeba i vědomě přesvědčený, že už se nikdy nenapije, ale to, co ho hnalo domů byla podvědomá touha se napít. Jinak jak už tu někdo psal, tvůj manžel není kvartální alkoholik, název kvartální je od toho, že prostě "kvartál". Kvartál je čtvrt roku, kvartální alkoholik je ten, kdo se 2x,4x,6x např. do roka zboří - většinou tak, že pije třeba týden v kuse do odpadnutí. Tvůj manžel je běžný alkoholik, jen nepije denně.
Manžela bych do léčby netlačila, když nechce, tak nechce. Stejně by tam byl jen z trucu - tak jo, když to tak strašně chcete, tak já si to tady ty tři měsíce odsedím. Je fakt, že jsem zažila případy, kdy chlapi, kteří tam byli dotlačeni rodinou, po nějaké době pochopili, o co jde, léčbu dokončili a třeba abstinují. Ale ti byli pokornější, neutíkali po pár dnech.

Co ty teď můžeš dělat. Dohodni se s manželem, že tedy ano, půjde domů a bude abstinovat. Odstraň z domu veškerý alkohol. Nechoďte na akce, kde se pije - grilovačky, oslavy, setkání s přáteli v hospodě apod. On sám ať za kamarády do hospody taky nechodí, samozřejmě.
Zkus ho dotlačit na ty AA, ale ať tam chodí pravidelně. Zkus se zeptat jeho psychiatra, jestli by ti nedal Antabus, který bys mu ty pravidelně dávala (nebo ať chodí na antabus přímo k lékaři - to je ale většinou problém kvůli práci, že nemůže tak často odcházet). Chovej se k němu klidně, nevyčítej, nehádej se, pak by měl svůj imaginární důvod se napít (manželka satorie, kdo to má vydržet).

A ČEKEJ, ŽE SE NAPIJE. Tipuju tak měsíc, dva. Ale spíš dřív. A promysli si, co v takové situaci uděláš. Moc možností nemáš. Jen pohrozit, že pokud se nepůjde léčit (doporučuji Havlíčkův Brod, tam je to intenzivní a mají dobré výsledky), a nebude pak abstinovat, že se rozejdete. Pokud si to tedy umíš představit, budeš to myslet vážně a taky to dodržíš! Vyhrožovat po každém napití a přitom nic nezměnit, to je fraška, k ničemu, to alkoholik rychle pochopí, že mu vlastně nic nehrozí. Nebo, pokud cítíš, že bys k tomuhle kroku sílu neměla, budeš muset snášet manželovo pití jako dosud.
Reminiscence
Gold Boarder
Příspěvky: 250
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54318
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
Děkuji všem za názory a rady.moc mi pomáhají. Tady je můj zkrácený příběh.


Jeho nadměrného pití alkoholu jsem si začala všímat, když jsem byla těhotná (3 roky zpět). Skoro každý den už cestou z práce kupoval piva. V autě cinkali lahve už když jsme se seznámili (vždy mi to vadilo, ale byla jsem mladá, popijela taky, tak jsem to přecházela). Bohužel jsem našla pár prázdných lahví od vína schované ve skříni už před 8 lety. Už tehdy mě to mělo varovat. Nenapadlo mě, že z toho bude problém. V těhotenství jsem byla často naštvaná. Po narození našeho syna to bylo ještě horší. Zda se mi, že nezvládá stres a odpovědnost. Nebo zase velkou radost. Bohužel většinou když přišel opilý a já naštvaná, že máme doma dítě, odešel a přišel v horším stavu, nebo jsem ho hledala v hospodě nemohl ani chodit. Tak jsme ho už ani domu nepustila a zavolala jeho otce. Doma jsme nikdy alkohol neměli! Po nastěhování do svého bytu to bylo ještě horší. Hádky v opilosti, strkanice, Facky. Začala jsem to řešit s jeho rodiči. Od té doby pil potají a vydržel možná nepit 14 dní. Třeba si dal pivo, abych to nepoznala, já to poznala, byla naštvaná a on byl naštvaný na mě, že nepil a že já jsem blázen a ať se jdu léčit.
Pil buď nekde v parku nebo doma na balkoně. Ale vždy sám. Potaji. Před rokem začal chodit do AT ambulance. Nepomohlo. Pak i chodil k psycholožce. Nepomohlo.
Za poslední cca rok je to tak, že jsem nacházela prázdné plechovky od piva ve skříni. Potom placatice od vodky. Takže nůž na krk. Asi 14 dní nepil (doufám, že nepil). Když jsem to poznala zmizel. Nejdříve na jednu noc a teď už to byli i 3 noci. Jezdil opilý v autě, prespaval u kamarádů a kolegyň. Já už jsem ho pustila domu, až když se zase omlouval, že s tím něco bude dělat. Takže třeba i 3 týdny nepil a pak 4 dny v lihu. Proto jsem myslela kvartalni. Jednou mu bylo tak blbě, že se objednal do lecebny. Také v práci udělal opilou scénu, tak mu šéf řekl výpověď, nebo léčebna.14 dní před léčebnou se opil zase na 3 noci tak, že se chtěl oběsit na šňůře, jeho matka zavolala záchranku. Ty mu naměřili 3,4 promile, pak ho odvezli do léčebny, druhý den ho pustili, že nemají místo a ať přijde na objednaný termín. Představa, že pod takovým množstvím alkoholu řídil je děsivá. Naštěstí se nikomu nic nestalo. A teď už v léčebně je a já mám klid, že nikde nic neprovede.

Teď tam je a tak přesvědčivě mi tvrdil, že všichni okolo mají chutě a on nemá. On Nemá na to ani pomyšlení. Možná mu i věřím, ale nevěřím mu, až se vráti domu.

V září nastupuji po mateřské do práce, budu moc být samostatná a platit hypotéku. to bude ten okamžik, kdy se rozhodnu, jestli se budeme rozvádět nebo ne. Záleží pouze na něm. Jednou se napije a vím, že to bude to samé dokola. A já už to nechci zažívat.

Vím, že i já se musím změnit. Byt pohodovejsi, neřešit hlouposti. Ale bohužel za toto období to šlo těžko. Už toho bylo moc a věřím, že mě i někdo chápe.

Kolikrat jsem slyšela od manžela, že za vše můžu já. I od jeho rodiny jsem slyšela, že ho deptam a pije kvůli mě. Boli to. Ale já jsem silná už je kvůli synovi se držím nad vodou.

Všem děkuji za rady s terapiemi. Koukala jsem na vámi uvedené stránky a určitě napíšu. Hned po víkendu.

Pěkný víkend všem, já ho mám pracovní, ale s kamarádkou, tak to bude fajn.

Moc diky
Anetki
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54319
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
No, Anetko tak to je celé mnohem vážnější, než jsem si myslela. Tohle už je silně rozvinutý alkoholismus, dlouhodobý, toho se bude těžko zbavovat. Snad ty jeho eskapády, hledání po hospodách, věšení na šňůře, jízda pod vlivem, facky (!!!) atd. změnily tvůj vztah k němu natolik, že budeš schopná to s ním ukončit. Protože se obávám, že pokud on tohle všechno bere na lehkou váhu a chce dál pít, no potěš koště. Půjde to s ním rychle z kopce. Jinak myslím, že pokud nedokončí léčbu, má doktor povinnost to oznámit a seberou mu řidičák. Tedy vím, že by to tak mělo být. Ale někteří doktoři na to kašlou, já ho třeba pořád mám, ale já stejně neřídím, tak je to fuk. Možná by ses na to ale jeho lékaře mohla zeptat. Já vím, je to trochu nefér, ale určitě si uvědomuješ, že může někoho zmrzačit nebo zabít.

Jinak překvapilo mě tvé rozumné uvažování. Jsi chytrá a věřím, že uděláš všechno pro svou, ale hlavně pro drobkovu pohodu.
Reminiscence
Gold Boarder
Příspěvky: 250
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#54332
Re: Manžel v léčebně, prosím o rady a názory Před 5 rok  
No, zpetne videno vyvoj meho alkoholismu a chovani, tak by bylo fajn, kdybych po navratu z lecebny zil nekolik mesicu sam a s manzelkou a detma se vidal sem tam v tydnu a o vikendech. Tak aby ja zjistil, zda jsem schopen bez alkoholu fungovat sam (chodit do prace, plnit povinnosti, starat se) a byla pripadne moznost zpet castecne nabyvat opravnene ztracenou duveru. Ne se vratit k rodine. Kazdopadne ultimatum: napijes se a letis z bytu a je mi jedno kam, i kdybych to mela nahlasit na policii byl dobry krok k ochrane ji samotnei i deti.
MichalB
Platinum Boarder
Příspěvky: 1578
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 123
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter