Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 12
Dolů
Téma: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik?
#5516
Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Zdravím,
pročítám si přiběhy zde uvedené a jde mi mráz po zádech. Více či méně mi připomínají ten „náš“. Tatínek je alkoholik, problém je ovšem v tom, že on si to nemyslí!

Můj otec měl vždy sklony k pití, 2-3 piva denně, přes to vlak nejel! Moje máma to ale uměla nějakým způsobem udržet na uzdě, víc si prostě nedal. Mí rodiče se velmi milovali a zlom nastal, když máma po dlouhé nemoci zemřela. Je to asi 10 let a otec od té doby pije víc a víc. Záleží na období. Je období kdy se jakž takž drží a vypije 3,4,5 piv (dnes si k tomu dá tajně pár panáků) a je období kdy pije „vše co teče“. V tomto období pije hlavně v práci, zatím jej nevyhodili, ale myslím, že od toho nemá daleko (mimochodem otec má vysokou školu a vykonává velmi prestižní zaměstnání). Samozřejmě jsme párkrát našli všemožně poschovávaný alkohol. Tvrdí, že nemůže spát, proto si dá večer pár piv, panáky nepřizná.

Tatínek je VELMI hodný člověk, nikdy nebyl agresivní, nikdy mě a bratrovi nenadává, naopak. Vím, že by pro nás udělal první poslední. Nepochybuji o tom, že nás velmi miluje, a proto se možná před náma tváří, jako že nepije.

Celá rodina jsme zkoušeli snad všechno! Mluvili jsme s ním snad tisíckrát, vysvětlovali, prosili ho, nadávali a vyhrožovali. S bratrem jsme navštívili psychologa a asi tři protialkoholní poradny a prosili ho, ať tam jde s náma. Bez účinku. „My z něho děláme nějakého alkoholika“. Slíbil nám, že když přijde to jeho období, půjde tam s náma. Období přišlo a nešel…
Problém je, že žádný z odborníků nám nedokázal říct, jak ho máme přesvědčit, že má problém!!! Všichni do jednoho nám řekli, že otec musí přijít sám a říct, že se chce léčit. A to jde dost těžko, když si myslí, že žádný problém nemá:o)

Máme tatínka velice rádi (pořád mu to opakujem) a strašně nás ubíjí když vidíme, jak se ničí. Nic moc nejí, váží asi 70 kilo (185cm), zapomíná, no prostě nám chátrá před očima. Zatím s ním bydlí bratr, ale nechci vůbec domyslet, co se stane, až se odstěhuje a otec zůstane sám. A to nebude trvat dlouho, neboť toho má pochopytelně taky dost. Chceme mu pomoct, ale už opravdu nevíme co máme dělat.

Děkuji za vaše názory a rady.
Eva

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#5517
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Evi myšlení alkoholika je naprosto stejné, je jedno jakého je věku,profese,vzdělání,jestli má děti....Píšete,že mu domlouváte a taky vyhrožujete.Záleží na tom čím a jestli jste schopni to dodržet.Ale i tak je to všechno jen a jen o něm,pokud on sám nebude chtít,nikdo s ním nic neudělá.Vy mu dejte najevo,že ho máte rádi,že mu pomůžete,že se na vás může spolehnout,ale toto jejho chování,jeho alkoholismus je pro vás nepřijatelný.Já sama jsem tím prošla,ovšem na straně co je váš otec .V léčebně jsem se naučila pár pravidel,jak žít tak,že alkohol nepotřebuji a jedno z nich je "mít své hranice".Váš otec je nemí,ale Vy s bratr je mít můžete.
Anna

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#5520
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Ahoj Evo,
vyrůstal jsem v rodině alkoholičky, sám jsem si alkoholickým peklem prošel na vlastní kůži. Trvalo mi dlouho přiznat si, že mám problém s alkoholem a není to všechno. Člověk se podle toho musí začít chovat a před alkoholem se začít bránit a tohle uvědomění a snaha u někoho přichází pozvlna, u někoho se dostaví ze dne na den. Dost dlouhou dobu, když jsem žil životem mamky. Ona si svůj alkoholismus nepřiznala dodnes, nicméně nyní se drží už třetí měsíc. Je to o tom, že se udála spousta malých změn, které udělali jeden velký zázrak. Drží se teď díky svému příteli, začala si hledět koníčků, dbát o sebe. Se sestrou jsme jí nastavili jasný mantinely co si k nám může dovolit a kdy už se prostě nenecháme ubíjet. Chtělo to vydržet a na čas se odstřihnout. I já jsem dostal jasný hranice od ostatních, cítím podporu druhých, ale vím, že když sáhnu po alkoholu, nemůžu počítat vůbec s ničím a octnu se v samotě. Myslím, že váš tatínek vás má hodně rád. Někomu pomůže uvědomění a první skutečná facka od života, někomu až pád na dno. Zkrátka buďte vašemu tatínkovi nablízku až bude opravdu chtít pomoci, ale hleďte na sebe a na své životy, nesmí vás svým pitím omezovat a ovládat. Chce to čas a vydržet. Hodně sil přeji...
Lukáš
NSJK
Senior Boarder
Příspěvky: 47
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž kazikl157 Místo: Týn nad Vltavou
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Mějte se hezky a hlavně střízlivě
 
#5550
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Víte ono je vlastně nemožné donutit nějakým způsobem otce aby si to pivo nedal. Bez piva být nemůže a nechápe proč by si dát neměl, vždyť je to normální (bylo to normální i u jeho otce)...
Již jsem několikrát slyšela, že ho máme nechat spadnout na dno, ale toho já se strašně bojím! Bojím se, že se už nesebere a vlastně si nejsem zcela jistá jestli by chtěl. Někdy mám pocit, že pro něj život skončil, když umřela matka.
A tak na něho pořád dohlížíme, vytahujem ho z toho nejhoršího a přitom víme, že to přijde znovu a znovu...
Jaktože všichni kolem vědí jaký má problém a on to prostě neví? Nebo to ví a je mu to jedno, ale to by asi byla ta horší varianta...
Eva
Fresh Boarder
Příspěvky: 1
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#5551
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Evi,myšlení alkoholika je opravdu jiné než Vaše.Na druhou stranu,myšlení alkoholiků stejné je.On ten problém nechce vidět jako problém,protože zvládá chodit do práce i jiné činosti.Ono se stále mluví o dnu,ale jaké je ?Jen pod mostem,na ulici ?Už teď je to dno,někdy horší někdy lepší.V léčebně jsem potkala několik lidí,kteří měli cirhozu jatek,prodělané epileptické záchvaty,deliria a stejně pili dál, i když by to někdo jako dno pokládal.Opravdu se zamyslete nad větou "pořád se na něho ohlížíme,vytahujeme ho z nejhoršího...."Nevydržíte se asi o něho dál starat,to je v pořádku,ale měli byste to dělat tak,aby on ten pocit neměl.Můj muž mi řekl nejhorší,ale nejpravdivější větu,"ty jsi u toho nebyla".A to ten problém vyjadřuje.Když je opilý,tak si svůj stav ani není schopen reálně uvědomit.Ztráta ženy,Vaší matky je pro něho bolestná,ale pro něho to je již jen zástupný problém ,jak se znova a znova napít.Je to tragedie,ale i tak se tato etapa života dá zvládnout bez pití.Dejte mu najevo,že ztratí i Vás.
Anna

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#5559
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
zdravím všetkých návštevníkov!!!!!!!!už zajtra nás môže byť milión
máša

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#5629
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 12 rok, 9 měsíce  
Ahoj Evi, existuje možnost jak alkoholika dostat do léčebny proti jeho vůli. Pokud ho nemůžete přesvědčit, záleží na tom, jak vypadají jeho stavy. Měla jsem v léčbě starší paní, kterou otec nechal zbavit způsobilosti. Je to to poslední, když už nepomáhají ultimata. Párkrát jí našel na pokraji života a smrti ve vlastních výkalech. Jedná se o to, že člověk ohrožuje sebe nebo jiné na životě (neopatrné zacházení s plynem, ohněm a tak). Samozřejmě ani to není záruka, že otec pochopí, ale dostane šanci se "nadechnout" a zjistit, že v tom není sám.
Karla Mráčková
Fresh Boarder
Příspěvky: 6
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#24014
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 9 rok, 2 měsíce  
Chápu že je to těžké někoho takového předsvědčit aby nepil .. každý si ppřece dá to jedno pivko .. ale problém je v tom že začne a pak nedokáže přestat .. ! Já bych na tvém místě zkusila tátovi říct ať to aspoň udělá pro mamku i když tu sváma už není .. ale říká se že i ten kdo tu není je tu vždy snáma ! Řekni mu že vás to trápí a ničí jak se na něho takhle díváte a že by to mamka nesvolila a byla by nesmírně zklamaná ! :/ A´t to udělá pro vás a vaší mamku a mohl si říct jsem hrdý a pyšní !
tajemnice

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#24047
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 9 rok, 2 měsíce  
Ahoj Evi,to,že je tatínek alkoholik si musí přiznat jen on sám a pak on sám se musí rozhodnout zda s tim chce něco dělat,důležitá je motivace.Vy s tim bohužel neuděláte nic pokud on nebude chtít sám.
Pak je důležité aby ve Vás měl oporu a věděl,že ho máte rádi,pokud by se rozhodl pro léčbu tak je velice dobrá rodina terapie.
Já léčbu podstoupila v psychoterapeutické komunitě v Bílé Vodě.kam zamnou přijela na týden dcera,která se semnou přes dva roky nebavila a tedka máme ůplně skvělí vztah.
Ale pozor na to,aby se nešel léčit pod nátlakem nebo jen kvůli vám on musí jít sám za sebe a to pro,že se sebou bude chtít něco udělat,důležitá je i motivace.
Také nezoufejte pokud by hnedka první léčbu nezvládl,já dala až čtvrtou
Zdendula

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#25202
Re: Jak přesvědčit alkoholika, že je alkoholik? Před 9 rok, 1 měsíc  
Dobry vecer,
procitam si diskusy na toto tema, protoze mam problem s manzelem lepe receno jeho pitim. Zda se, ze jsem se dostala do bludneho kruhu a nevim, jak z nej. S manzelem jsme pres dvacet let, mame dve deti, on je ten muj osudovy muz, myslim, ze je mezi nama opravdu silne pouto a stale se mame radi. Je velmi spolecensky, oblibeny, pracovity, cestny, skvely tata, no proste az na to piti nejlepsi na svete Ale ..... pivo pil vzdy, na muj vkus hodne, ale nikdy se neopijel, tak ze by lezl po ctyrech nebo nevedel co dela, jen takovou tu naladicku, srandicky.... na me mirne agresivni, ale vzdy byl zodpovedny, rano fungoval vyborne, jako by se nic nestalo. Pivo pije denne, kdyz je unaveny vic.Proste po praci relax, zajit do hospudky na pokec a pak s naladickou domu, kdyz jsme se nepohodli, vyjimecne i neprisel az rano, ale vzdy jsem vedela kde je. Vsimla jsem si, ze ho stale omlouvam....Nikdy nepripustil, ze by mel s alkoholem problemy, to ja jsem byla upjata a neprejici, ale mela jsem o nej starosti a taky veskere hadky a problemy byly kvuli piti, to ovsem take neprizna, za vsechno proste muzu ja, ja jsem ta spatna. ted je to tak, ze hodne pracuje,pivo pije misto vody, veskere domlouvani a prosby nepomahaji, domu prichazi stale casteji s naladou, i kdyz funguje normalne, bavit se s nim normalne neda, doma si pravidelne jeste nejaky alkohol da, vino nebo panaka, porad si rikam, ze je unaveny a az toho nebude mit tolik situace se zlepsi, nicmene hadame se cim dal vic, protoze se s nim normalne bez emoci domluvim jen za strizliva, coz je dopoledne, po obede, kdy uz vim, ze ma par piv v sobe je s nim domluva priserna, je neprijemny, nekdy trochu agresivni a ja se musim silene snazit to nejak ladit. Hlavne pred detma, ty ho zboznuji.Je mi to vsechno tak strasne lito, kvuli blbymu chlastu!!!
Nevim co s tim delat, nechci rozbit rodinu a nechci o nej prijit, ale resit to musim.Bude to vsechno pro me velmi tezke, nejsem ta ranarka, ale spis precitlively slaboch.
Diky moc za jakoukoliv radu a zajem
hezky vecer Judita
Judita

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 12
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter