Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 1234
Dolů
Téma: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence
*
#57204
TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
Zdravím všechny,
tímto bych se rád podělil o svou zkušenost s alternativní léčbou alkoholismu nazývanou The Sinclair Method, která mi během posledního roku dramaticky změnila život a nejspíš mi jej i zachránila. Je mi jasné, že naprostá většina z vás toto nepochopí a předem zavrhne bez jakékoliv hlubší úvahy. Nicméně tyto řádky jsou věnované zejména těm, kteří dokáží sundat klapky z očí a přemýšlet v hlubších souvislostech. Pokud to pomůže byť jen jedinému nemocnému, pak má tento text smysl.
Pokud se konkrétně Vám daří abstinovat, tak u toho určitě zůstaňte. Toto je spíše rada pro ty, u kterých abstinence není z jakéhokoliv důvodu možná, nebo se jí zkrátka nedaří dosáhnout.

Bohužel žijeme ve světě, kde platí paradigma alkoholismus = nevyléčitelné onemocnění a nic jiného krom abstinence není možnost. Pravdou však je, že alkoholismus je ve většině případů vyléčitelný. Krom mé vlastní zkušenosti existují stovky dohledatelných případů této léčby. Posuďte z mého příběhu sami.

Pro větší přehlednost bude celý text rozdělen do následujících příspěvků, mezi kterými lze libovolně přeskakovat.
1) Můj stručný příběh
2) O TSM obecně
3) Moje zkušenost s TSM
4) Závěr
5) Odkazy
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57205
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
1) Zde jen velmi stručně, přeci jen ty příběhy alkoholiků jsou jak přes kopírák.
Máme alkoholismus v rodině, pil jsem od mala, pil jsem rád a hodně. Nejprve to byla pouze zábava, poté jsem tím společně s přibývajícím věkem řešil i nejrůznější problémy. Zhruba před pěti lety jsem prvně zaregistroval, že si již nedokážu odepřít pravidelnou dávku alkoholu. Ten pocit bažení byl tehdy nový a děsivý. Rychle jsem pochopil, že je něco špatně. Bohužel už s tím nic moc nešlo dělat. Takto začalo několikaleté období, kdy jsem se soustavně snažil své pití omezit, kontrolovat a tajit. Pravdou je, že jsem v životě byl naprosto funkční a dokonce i velmi schopný. Zároveň se u mě střídala období, kdy jsem měl pití „pod kontrolou“ a kdy „mi to trošku ujelo“.
Dva roky zpátky se už moje pití značně zhoršilo. Přišly první nekontrolovatelné tahy, následné absťáky, klepavky, úzkosti a podobné srandy. V tu dobu již byla moje schopnost normálně fungovat dost narušená a v podstatě jsem buď pil a měl veškeré povinnosti na háku, nebo jsem tyto propité chvíle doháněl svoji ohromnou pracovitostí. Šel jsem z jednoho extrému do druhého.
Už jsem věděl, že to není sranda a začal celou situaci vážně řešit svépomocí. Dlouhodobě abstinovat se mi však nikdy nepodařilo. Řešení jsem tehdy neviděl ani v odborné péči. Celá situace byla ještě umocněna faktem, že sám sebe považuji za člověka s neuvěřitelnou vůlí. Alkohol však byl nad moje síly. Když jsem jednoho dne zoufale brouzdal po internetu a hledal co nyní udělám jinak, aby to tentokrát vyšlo, narazil jsem na video herečky Claudie Christian, která popisovala svoji zkušenost s TSM a od první minuly jsem jí doslova žral každé slovo. Hodně jsem se poznal v jejím příběhu i v jejích pokusech o abstinenci a nemohl jsem se dočkat konce videa s rozuzlením, jak svůj problém vyřešila ona. Jednoduší řešení už snad mít ani nemohla. Ucelený popis léčby TSM je uveden v dalším příspěvku.
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57206
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
2) TSM – The Sinclair Method – Sinclairova metoda.
Alternativní léčba alkoholismu pojmenovaná po Davidu Sinclairovi. V češtině by správný technický výraz byl nejspíše farmakologické vyhasnutí, či doslova vyhasnutí závislosti za použití medikamentů.
Alkoholismus je naučené chování, podmíněný reflex chcete-li. Pokaždé když se napijeme, vyloučí se v mozku endorphiny. Ano ty hormony štěstí, které vyvolá sport, sex nebo třeba dobré jídlo. Bohužel jsou podobně nebezpečné a návykové jako každé jiné opiáty. Mozek se postupně naučí že alkohol = endrophiny a toto spojení sílí pokaždé když se napijeme. Někdo je na tento proces učení náchylnější a někdo zase méně.
Naštěstí stejně tak jak se zavilost dá v podstatě naučit, tak ji lze i odnaučit. Vzpomeňme si na Pavlova a jeho experiment se slintajícími psy, jedná se o naprosto stejný princip. Takže jak se lze odnaučit závislosti? Existuje lék, zde prodávaný pod obchodním názvem Selincro (pouze na předpis, cca 120 Kč za pilulku), který „zablokuje“ v mozku jakékoliv opiáty (včetně endorphinu). Vezmete si tento lék, počkáte minimálně hodinu až dvě a pak se napijete alkoholu.
Ve vašem mozku se nyní však žádné endorphiny neuvolní, neodstaví se žádný příjemný pocit, takové to teplo jak vám projede tělem a najednou je vám fajn – NIC. Alkohol na vás bude působit, budete se motat, budete opilí ale nedostaví se ten blažený pocit. A to váš mozek dost zmate. Můžete toho vypít kolik chcete, ale nejspíš to neuděláte, protože po druhém či třetím drinku ztratíte motivaci pokračovat v pití. Velmi zjednodušeně řečeno to takhle párkrát zopakujete a mozek si řekne: tak alkohol mi už asi nedělá tak dobře jako dřív a bum! Náhle je vaše potřeba pít pryč. Celý proces je samozřejmě mnohem komplikovanější. Účinnost této léčby je dle klinických studií kolem 78 %. Doba potřebná k odstranění závislosti se nejčastěji pohybuje kolem sedmi měsíců.
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57207
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
3) Přesný způsob jak a kde jsem si obstaral předpis nebudu z jistých důvodů uvádět. Každopádně Selincro je lék na předpis bez omezení, tudíž vám jej může předepsat jakýkoli lékař, pokud mu tedy vysvětlíte důvod. V lékárně je pak většinou na objednání. Nejmenší balení je tuším po 14 kusech s celkovou cenou přes 1500 Kč. Selincro obsahuje účinnou látku Nalmefene, v USA jsou pak léky s účinnou látkou Naltrexone.
Ještě ten den kdy jsem si prvně vyzvedl v lékárně své nové léky se naskytla příležitost se napít (tehdy bylo těch příležitostí vlastně pořád dost). Neváhal jsem ni vteřinu, nechtěl jsem začátek léčby oddalovat ani o den, vkládal jsem do toho dost nadějí. Ještě cestou z lékárny jsem do sebe na prázdný žaludek hodil jeden prášek s tím, že začátek mého pití bude tak akorát za dvě hodiny. Už za pár desítek minut jsem se začal cítit odlišně. Těžko ten stav popsat, nebylo mi zle, ale ani to nebylo dvakrát příjemné. Zkrátka jsem se cítil divně. Chvilku na to už sedím na jedné oslavě a na stole přede mnou láhev vodky.
To už mi oslavenec nalévá prvního panáka, připijeme si, já se v duchu pomodlím ať to funguje a kopnu to do sebe. Nějakých pět deset minut později si uvědomuji, že nic necítím, ten nádherný pocit který jsem vždy měl po prvním doušku tvrdého alkoholu nepřichází! Sakra že by to fakt fungovalo? V tom mi na stole přistává další panák a já pro jistotu piju dál. Ani po druhém ani po třetím se však nic neděje. V tu chvíli mi hlavou projelo že za tohle by si sakra někdo zasloužil nobelovku. Vzápětí si uvědomuji, že to nejsem já, kdo jako první sahá po flašce a začne jej znovu rozlévat do skla. Že nemám hned po polknutí ten pocit: dal bych si hnedka i do druhé nohy. Nehypnotizuji láhev a nečekám kdy přijde další dávka. Prostě tam jen sedím a bavím se s ostatníma. Po šestém panáku to vzdávám a jdu spát, ráno chci být fit. Takhle brzo to zabalit, nedopít všechno a nepokračovat až do rána se mi nestalo už pekelně dlouho. (Pokud by někomu přišlo že jsem i tak pil ten večer dost, tak vězte, že to byla cca 1/3 až ½ mého obvyklého denního příjmu)
Následně jsem pil někdy méně, někdy zase víc ale pokaždé se svými léky. Každopádně jak frekvence pití tak i množství spotřebovaného alkoholu šly rapidně dolu.
Po asi čtyřech měsících mi zničehonic došlo, že se můj postoj k alkoholu a jeho konzumaci změnil tak výrazně, že jsem již asi dosáhnul „vyhasnutí“ oné závislosti. Neměl jsem žádné chutě na alkohol, žádný craving ani žádné eskapády když už jsem se napil. Pravidelně jsem totiž bral své léky a tím si můj mozek mazal to rovnítko mezi alkoholem a uspokojením. Byl jsem poprvé jako normální a zdravý člověk.
Alkohol jsem minimalizovat na nutné společenské minimum. Pravidelné alkoholové akce mě již zkrátka nebaví tak jako předtím. Mám již jiné zájmy a chci si vynahradit ten propitý čas z minulosti. Abych nezůstal jen u chválení, Selincro se sebou přináší i možné negativní účinky. Osobně pociťuji v průběhu večera zvýšenou únavu a v noci následně nespavost. Při nástupu léku pak výše zmíněný podivný stav mysli a časté močení. Ze začátku jsem zároveň druhý den pociťoval mírně depresivní stavy, ale to přičítám i vyššímu množství alkoholu jakožto původce depresí. Dále jsem se setkal s přejídáním, aneb tak si nejspíš chtěl můj mozek dosáhnout svých endorphinů. Negativní účinky se v průběhu času měnily, některé slábly, jiné naopak zesílily.
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57208
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
4) Rozuzlení:
Abstinence rozhodně není jediná cesta jak řešit alkoholismus. TSM je prokazatelně fungující léčba s poměrně vysokou mírou úspěšnosti. Na internetu jsou stovky dohledatelných případů a studií, stačí jen pořádně googlit klíčová slova uvedená v dalším příspěvku.
Abstinence je bezesporu fajn, ale není ji schopný každý. To ostatně platí i pro TSM, proto ještě jednou opakuji, kdo úspěšně abstinuje tak nechť se toho drží!
TSM není vhodné pro každého, u těžkých alkoholiků co pijí již od rána a reálně jim hrozí DT si takovou léčbu moc nedokážu představit. Pro jedince trpící těžkými depresemi nemusí být lék Selincro taktéž vhodný. Nicméně velmi často se zde na fóru objeví příběhy, které se dost podobají tomu mému a právě zde vidím obrovský potenciál pro pomoc.
Rozhodně netvrdím, že tento text spasí a zachrání někoho samovolně. Spíše má za cíl ukázat, že existuje i alternativní cesta. Pokud vás to osloví, pak neváhejte a nastudujte si o tom co nejvíce (i ze zdrojů uvedených níže).
Sám bych si přál se o této možnosti dozvědět dříve. Každopádně já jsem propil jen pár let života a nyní mohu prohlásit že jsem z toho venku (což abstinující alkáč asi nikdy nebude…). Ale vím, že jsou zde desítky či stovky lidí, kteří se trápí stále dokola a většina z toho kolotoče nikdy nevyskočí. Je mi i docela jedno kolik odsuzujících komentářů od zapřisáhlých abstinentů se zde objeví. Naopak ocením vhodné dotazy a konstrukční kritiku.
Odsuďte to, nebo si to vezměte k srdci, je mi to vlastně docela jedno. Každopádně pokud cítíte, že váš vztah k alkoholu není úplně v pořádku, existuje vícero řešení jak z toho ven a navzdory tomu co všude čteme, abstinence není jediná cesta jak z toho ven.
Mně to zachránilo život, snad to pomůže i vám.
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57209
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
5) Klíčová slova a odkazy.
Drtivá většina dostupných informací je bohužel jen v angličtině. U videí na YT doporučuji pročíst i komentáře.

Video Claudie Christian:
www.youtube.com/watch?v=6EghiY_s2ts

verze s českými titulky:
www.youtube.com/watch?v=z-m6JxtUEsE

Nezisková organizace Claudie:
www.c3foundationeurope.org

Dokument One little pill (bohužel pouze k vypůjčení/zakoupení za 4/10$, bez českých titulků):
www.onelittlepillmovie.com

Rozhovor s Davidem Sinclairem:
www.youtube.com/watch?v=SnrQUU_7EHk
www.youtube.com/watch?v=kxdPJy6F4Xg

Celý YT kanál jedné slečny a její zkušenosti s TSM:
www.youtube.com/channel/UCdeh0LP6kuSQ9GsorQpVnUw

Dále je k dispozici kniha: Roy Eskapa, PhD: The cure for alcoholism.

Mimo jiné doporučuji googlit tyto klíčová slova:
Naltrexone, Nalmefene, TSM, Sinclair method, TSM experience, Selincro
Petr
Fresh Boarder
Příspěvky: 9
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57213
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
Vyborne sepsano! Dekuji za rozsireni obzoru. Jakkoliv jsem spis zastancem metody striktni abstinence tak v zadnem pripade nehodlam kritizovat - ve svem okoli i tady na foru totiz nemuzu prehlednout ze pro spoustu lidi je ta abstinence nedosazitelna . Ale rad bych se zeptal - jak jsi na tom ted - z textu jsem to uplne presne nepochopil. Abstinujes nebo pijes (jakkoliv omezene)? A pokud pijes tak uz bez Selincra a nebo stale plati ze pred pitim nasazujes lek?
Gennosuke
Platinum Boarder
Příspěvky: 756
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57214
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 5 měsíce  
Alternatívnu liečbu alkoholizmu môžeš pokojne a vyrovnane začať aj popíjaním obyčajnej pitnej vody bez Naltrexonu, Selincra a iných podobných zázrakov a reflex druhej/(2.) signálnej sústavy sa prejaví aj bez I.P.Pavlova, ba aj bez slintania (psov/opilcov) pri pohľade na pohár(ik) s chľastom... (...alebo iným prekurzorom)

"Každý podnet/impulz aj sám zoslabne bez vedomého/(riadeného) a materiálneho (po)dráždenia"...
(...vyhýbaj sa miestam, kde sa môžeš, vieš aj chceš opiť/opíjať; "A JE TO!!!")
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
Příspěvky: 3117
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57220
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 4 měsíce  
TSM pre mna kvoli otrasnym vedlajsim ucinkom selinncra som ukoncil.
Napr dostal som obrovsku chut sa zabavit s alkoholom, dal som si selincro a pak zacali tie stavy, akoby som mal schyzu, von ma nic a nikto nebavil, pretoze mi to zablokovalo radost zo vsetkeho, okrem ziadneho pozitku z akoholu, nikotinu, ziaden pozitok z ludi z jedla,, z hudby, a tak ta z toho pak nervozita, ze nemozem docielit ziadaneho efektu uvolnit sa, zabavit sa, opit sa.
Takze som to pivo pil sice nasilu a nasilu von sedel a ak nie, prisiel som domov, kde som nemohol zaspat a mal som pocit ze premyslam a vnimam o 50 % viac ako normalne, vsetko som analizoval, prepajal v hlave, kym som zaspal. Na dalsi den zniceny, rozbity, a dalsi vedlajsi ucinok - zaludok na vode a taktiez ani chut na jedlo. To trvalo 2 dni, kym to nejak vyprchalo. Po case i ked som sa snazil davku znizit, vysledok bol rovnaky, i ked v miernejsej podobe, ma toto cele odradilo, A to som bol zapaleny to skusit, i tady skoro vsetci ma s tym poslali do pecka Takze po case ak som dostal chut sa zabavit, tak tabletku som si uz radsej nedal a bol "stastny" ze si to mozem vychutnat zas naplno. Takto pred tym so msice bol "stastny", ze som si nevypil, ale taky za aku cenu.
Vysledok: Boj selincro vs alkohol - chut sa zabavit vyhral.

Teraz naposledy som pil z nedele na podelok, kedy mi to zasa sposobilo neprijemnosti, som si zas povedal, ze takto to dalej ist nemoze, ze tento zivot naozaj nezvladnem ak budem pokracovat.
Takze som si zas uvedomil, ze ja ani nechcem pit, nemozem, nechcem lebo nemozem, a tak nechcem i ked by som chcel, ale snazim sa stym pracovat.
Dava mi to iba 1 000 000 problemov, oproti par pozitiv, akymi su zabava, uvolnenie, ten ucinok alkoholu, inac je setko na h. A ze to by som mohol sa snazit docielit inac.

Ono to nieje nove nic ja viem. Ale zaklad co pocitujem, je asi sa nejak vnutorne vzdat celeho toho zivotneho stylu, ktory ma tak lakal a hladat stastie, unik inde.
Bojim sa akurat mojich znamych cravingov.
Vcera Piatok som jedny prezil, bol som zabehat, dal sialenu striedavu sprchu a to ma znicilo tak, ze som mal pocit, ze keby so si dal alkohol, nikotin, tak by ma kleplo. Ale i tak sa mi myslienky a touha v hlave drzala ako posadnuteho. Tak som sa snazil na to cele myslet, co tady pisem.

V spojeni s kamoskou (i to bol boj, pretoze ma nepritahuje a som z toho nastvany) vselijakych blbostiek na jedenie som, nad tym pre vcerajsok zvytazil.
O 24:00 som dostal stav, ktory som si uz nepamatal roky, a to ze som stastny, ze som prijemne unaveny a ze som v perinke ze mozem ist spat
Takze nejako takto asi bude moja cesta, vzdat sa tej
stef
Gold Boarder
Příspěvky: 305
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž
Poslední úprava: 02/11/2019 12:35 Provedl: stef.
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#57221
Re: TSM: Alternativní léčba alkoholismu-bez abstinence Před 4 rok, 4 měsíce  
A neni to uz nekolik stejne?
MichalB
Platinum Boarder
Příspěvky: 1578
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 1234
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter