Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 1234
Dolů
Téma: kamarádka
#6265
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Máte pravdu,je to bezmoc,velká.Ale já chci zabránit tomu,aby někdo ty policajty zavolal.Nečekám na zázrak,chtěla jsem jen vědět zda je nějaký způsob jak to udělat,aby si to sama uvědomila a šla tam.Asi není.I to je rada a já za ni děkuji,protože vím,že dělám,co můžu.Snad.Jen se ještě zeptám ,proč vy jste si to uvědomila a ona ne?
Andrea
Fresh Boarder
Příspěvky: 15
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6266
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Paní Andreo, musím se zastat obou, Líby i Anny, které jsou i na jiných fórech velice aktivní a svými zkušenostmi příspívají vždy jako jedny z prvních. Určitě Vás svými radami nechtěly rozčílit, spíš doplňovaly to, co jste ve svém textu nestihla napsat. Jestliže už tohle všechno, co doplnily, víte, a jestli jste si tady na těch stránkách přečetla i jiné příběhy, tak víte, že opravdu žádná zaručená rada neexistuje.
Příběh Vaší kamarádky je hodně smutný a učebnicový. A jestli jí budete pomáhat "proti její vůli", dokud ona sama nepožádá o pomoc, tak žádná změna nenastane. Pokud jsem pochopila, manžel to zatím neřeší? Opravdu by bylo fajn si s ním, nebo s nějakými dalšími opravdovými kamarádkami či příbuznými, domluvit nějaký postup, jak na kamarádku a jak jí vyjít vstříc, aby si uvědomila svůj problém.
Já sama mám problematickou matku a na tu, bohužel, nezabralo ani otevřené ultimátum. Ale ona už pije 25 let. Předpokládám, že Vaše kamarádka je mladší a pije kratší dobu. Proto bych Vám doporučila, pokud se nebude chtít i nadále zabývat myšlenkou na léčbu, dejte jí ultimátum - buď manžel, že se s dětmi odstěhuje, dokud se nedá dohromady, nebo, když se mu do toho nebude chtít, vemte to do rukou Vy, obrňte se trpělivostí a sebezapřete se a řekněte jí, že ji máte ráda, ale že se o ni a její děti bojíte, takže když nevěří Vašemu podezření, protože "tomu nerozumíte", tak na ni pošlete sociálku, pokud z ní ještě jednou ten alkohol ucítíte. Nebo něco podobně zásadního. Sice jí to vytočí, ale ty děti tím 100%ně trpí - a v budoucnu trpět budou, je mi 35 a následky si nesu dodnes! I sama lituju, že jsem v mé dospělosti byla tak silně pod jejím vlivem, že jsem na svou matku nikdy nezavolala záchytku - věřím, že kdyby do toho byl takto "zatažen" někdo zvenčí, uvědomila by si to silněji. I když první reakcí by možná byla nenávist vůči mně, což byl můj tehdejší strach a proto jsem to neudělala.
Nevím, jestli mnou navrhované řešení je úplně správné, ale lékaři doporučují závislé osobě dát najevo lásku a zájem, ALE zároveň svůj pevný postoj k řešení té závislosti.
Tak se nad tím zkuste zamyslet, jestli Vám to za ty nervy stojí. Pokud ne, tak pravděpodobně o kamarádku přijdete, protože závislé osoby od sebe odkopají kohokoliv, kdo jim jejich drogu nedopřeje. Pokud ano, tak Vám držím pěsti a máte můj hluboký obdiv, protože to je práce na dlouhou dobu.
Hodně štěstí!
Lucka

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6269
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
DĚKUJI!!!Konečně jsem se dočkala konkrétních návrhů a rad.Paní Annu jsem pochopila,paní Libu vůbec,ale dotknout se nikoho nechci.Jen jsem nechtěla číst co má dělat kamarádka,když ta nechce dělat nic,protože ona žádný problém přece nemá,nebo číst jaká je,to snad vím,ale potřebovala jsem zjistit,co mám zkusit dělat já.Od vás jsem se dočkala konkrétní odpovědi.Vzdát to v žádném případě nechci,tuší to více lidí,ale pokrytecky mlčí a je jim to jedno.Proč si přidělávat starosti,že?Děkuji za příspěvek,tohle jsem potřebovala.Mějte se hezky!
Andrea
Fresh Boarder
Příspěvky: 15
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6270
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Ahoj Andreo.
Je moc pěkné,že ještě v dnešní době má někdo kamarádku jako jsi ty.
Víš....,je opravdu podstatné,aby si tvá kámoška uvědomila problém s alkoholem jinak nic nezmůžeš.
Takže podle mého,by si s ní měla promluvit hodně otevřeně,že víš o jejím pití,že víš že to má těžké,ale pomoci si může jen sama a to tím,že bude chtít přestat.Ale,že ty budeš vždy stát za ní a budeš jí pomáhat.
Ale na druhou stranu jí pohrozit vším co s tím souvisí....Jestli to nedodržíš,už s tebou kámoška nebudu,nepomohu ti a můžou ti vzít i děti.A řekni jí,že si toho všimli i jiní...
Ale hlavně jí dej najevo,že jsi ochotná jí v tom pomoci,a že to co začíná žít není život,ale jen začátek konce života.
Jinak poradit neumím.
Dej vědět a držím palce.
Bludička

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6271
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Andreo, jak jste zmínila to "pokrytecké mlčení" - věřte, že to nemusí být jen pokrytectví. Ono to může být v některých případech i tak, že jí už třeba někdy někdo něco říct zkusil, ale protože alkoholici jsou velmi dobří manipulátoři, tak je mohla jednou dobře mířenou odpovědí nepříjemně zasáhnout a od dalšího jednání odradit. A pak taky existuje jev "spoluzávislosti", tj. řešení problémů tím nejbližším (manželem, dětmi, rodiči) místo alkoholika. Např. když propije peníze na nájem, rodiče jdou a ochotně nájem zaplatí, aby nebyla ostuda. Chyba! Nebo - opije se tak, že nemůže jít do práce, manžel jde a zavolá do práce, že je nemocná. Opět chyba! Teď už to vím, ale jako dítě jsem to tak také dělala, protože jsem v tom vyrůstala a myslela, že je to tak v pořádku. Myslela jsem si to až do 28, kdy mi došlo, že to tak už dál nejde a řekla jsem dost. Matka mě vyhodila z domova a mě je bez ní líp. I když pocity viny a lítosti mám dodnes (ale to jen pro příklad. Hodně mi pomohlo přečíst si knížku od Kateřiny Janouchové - Nejbližší, popisuje tam právě pocity spoluzávislé manželky a hodně mi to připomnělo některé situace z domova a také mě to nastartovalo, že jsem si začala kupovat literaturu s podobnou tematikou, i odbornou, začala jsem navštěvovat tento a podobné weby, a tím, že čtu dokola a dokola, že ultimátum je pro alkoholika to nejlepší, tak se ubezpečuji, že dělám dobře a trochu tak odstraňuji pocity viny).
A na to vše se dobře připravte i Vy - bude odbíhat od tématu, odvádět pozornost od svých problémů poukazováním na Vaše osobní "nedostatky", zneužije i informací, které jste jí důvěrně v minulosti sdělila, s největší pravděpodobností Vás bude chtít i citově ranit (tak jako ji budete zraňovat osočením, že pije), až ji donutíte alespoň připustit, že má problém, tak bude vysvětlovat, jak VÁŽNÉ jsou ty JEJÍ problémy, že kdybyste byla v její kůži, také byste to bez alkoholu neunesla... Celý svět bude ten špatný a nikdo ji nebude chápat. Pro Vás je nutné vždy se vracet k původnímu tématu, což jde hodně ztěžka, obzlvášť, neudržíte-li emoce.
Ona si v tu chvíli opravdu neuvědomí, že to s ní, asi jako jediná, myslíte dobře. Ona se teď chce přátelit jen s těmi, kteří jí ten alkohol schvalují, příp. jí pochválí, jak to na ní ani není poznat (ale pozor, tolerance na alkohol je jedním z příznaků závislosti), nebo za to, že nepije moc, jen trochu, nebo jen, když má nějaký vážný důvod (velká migréna, náhlý zhoršený stav zdraví dětí,..., cokoliv).
Moje matka byla ještě expertka na to, že jsem jí jednu větu musela říct dvakrát jinými slovy, protože poprvé si tam vložila úplně jiný význam (samozřejmě takový, aby z toho zase vyšla jako ta ublížená). Takže pozor i na volbu slov, abyste ji někde nevyprovokovala zbytečně :o)
A pak, když tedy bude ochotná se začít své závislosti věnovat, tak opravdu trvejte na léčbě, alespoň ambulantní, žádné sama, to nefunguje, nedělejte ústupky, jakmile trošku couvnete, tak Vás má a už se vezete :o)
Je to nekonečná hra na myš a kočku, a já už jsem to vzdala, protože to zasahovalo do mé nové rodiny a protože si nesu šrámy na duši z dětství a mládí, tak na to nejsem dost psychicky odolná - navíc, u nás je také ten problém, že v rodině s ní jsou všichni zadobře, nebo si k nim zatím nedovolí tolik, co ke mně, všichni její problémy omlouvají a uznávají, že má tak těžký, osamocený život, že má důvody pít. A já jsem ta špatná, protože kvůli mně pije (a to je také způsob jejího manipulování).
Píšu Vám to tak obšírně, ať jste připravená na co nejvíce scénářů.
Fakt Vám držím pěsti a moc závidím dětem Vaší kamarádky, že mají tak obětavou "tetičku", která jim možná zachrání hezké dětství!
Lucka
Lucka

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6273
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Jen jsem doplnila to, co jste nepopsala, zapomněla?
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6274
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Lucko,děkuji za vše,co píšete.Myslím,že lidem,kteří opravdu chtějí pomoci,nemají s tím zkušenost a nechtějí to vzdát něco takového potřebují číst.Je fekt,že někdy už jsem na tom byla tak,že jsem říkala,že už na to kašlu a nechám ji v tom,protože mně někdy svým chováním a dobře mířenýma slovama hodně ublížila srazila k zemi,ale také je fakt,že si říkám,že všechny ty roky,které jsme byly kamarádky,zažily krásné věci a rozumněly si beze slov přece nemůžu zahodit a nechat ji v tom,i když někdy jem říkala,že už musím myslet na sebe a svou rodinu,jinak zničím nás,tedy hlavně sebe,protože i já jsem díky velkému stresu kvůli tomu začala mít zdravotní problémy.Spousta věcí,které jsta popsala,že bude dělat,už se stala,ale pije "teprve" 3 měsíce,tak si říkám,že šance určitě ještě je.Vy nemusíte mít pocity viny,udělala jste vše,co jsta mohla a ještě něco navíc.Pomáháte lidem,kteří jsou na tom podobně jako vy a to je obdivuhodné
andrea

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6275
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Děkuji za podporu,to,že budu stát při ní jsem jí řekla mnohokrát,ale je fakt,že konkrétními důsledky,které nastanou,pokud bude pít,jsem nikdy nepohrozila.Děkuji
Andrea
Fresh Boarder
Příspěvky: 15
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6276
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Andreo,naprosto chápu vaši bezmoc.Kamamrádka,kterou léta znáte se vám mění před očima.Chtěla jsem vám tím říct,že kamarádka má problémy,které prostě přetekly a ona si zvykla ulevovat alkoholem.Je toho víc,než jsou jen problémy s dětmi.Ale je ze všeho nejdůležitější,aby si uvědomila,že problém s alkoholem má.Možná,že pije delší dobu,jen jste si toho teď všimla.Položila jste otázku,jak jsem si to uvědomila,že s tím musím něco dělat.Pocit od svých nejbližších,že mi už nemůžou mé chování akceptovat,že mě mají rádi,ale že jim tím ubližuju.A pak nastal ten zlom ve mě,že s nimi nemůžu být.Proto jsem narážela na to,že ten problém není jen v její vytíženosti dětmi.Dejte jí pocit,což děláte,že ji máte ráda,že ji na vás záleží a že jste ochotná ji pomoct.Ona ví,že není v pořádku co dělá,jen má zatím pocit,že jí to prochází.Nemá smysl s ní cokoliv řešit ve stavu,když pije.Vše bude zapírat,zlehčovat.Vaše pomoct by měla být jen ta počáteční,určitě by měla navštívit odborníky.I když se může alkoholu na chvíli vzdát,je závislá,má a bude navždy mít v hlavě pocit,že jí alkohol pomáhá,že se jí uleví,toho se už nikdy nezbaví.Jediná pomoc je v tom,aby si uvědomila,že jí a ostatním její pití ubližuje a ona jen utíká od svých problémů.Kdybych to zabalila do jedné věty,tak víte proč nepiju,protože to nepotřebuju.Fakt mám spoustu problémů,které jsou těžké,někdy i mnou neovlivnitelné,ale dají se nějak řešit a ba naopak někdy přijmout fakt,že všechno se zvládnout nedá.Ale nejdůležitější je ,že naprostosto vím,že je alkoholem nevyřeším a vím co bude následovat,kdybych to zkusila.Ač to zní sebevíc obecně,o tom to je.Vy se teď můžete snažit ji na toto myšlení "naladit",ale nemyslím si,že to zvládnete sama.Andreo,je to nemoc a ta potřebuje odborníky.Zkuste třeba zjistit sama,kdo se u vás touto problematikou zabývá a zkusit ji tam směřovat.Určitě sama nepřestane,všechno se bude jen a jen zhoršovat.Přeju moc sil,ale na druhou stranu se s tím nemůžete pohltit,máte svoji rodinu.Zkuste třeba promluvit s jejím mužem.Ono ani nejde o klasické vyhrožování,jen stanovení hranic,pokud budeš opilá,tak se s tebou stýkat nebudu.Pokud uvidím,že ohrožuješ své děti,budu to řešit.Není potřeba hned mluvit o policii,sociálce,ale o tom,že nebudete přihlížet tomu,jak své děti ohrožuje a čekat na nějaký průšvih.
Anna

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#6279
Re: kamarádka Před 12 rok, 8 měsíce  
Dobrý den, Andreo,
Přečetla jsem si celé vlákno. I Váš první příspěvek a v něm žádáte odbornou radu. Bylo by snad lépe se obrátit tedy na odborníky v oboru. V každém městě jich je celkem slušný počet.
V dalším bych si nakoupila tuny odborné literatury, protože jestliže se chcete sama pustit do pomoci kamarádce, která má problém Vámi popsaného kalibru, budete sama pomoc potřebovat.
Lucka to myslím popsala dobře a ještě mírně. Tady odbornou radu nezískáte, tady si může přečíst, co je závislost na hnus, kam směřuje a jak dopadá.
Jestliže se rozhodněte řešit Vaši případnou pomoc s odborníkem, naprosto přesně vím, co Vám poradí.
Poradí Vám asi toliko, že pokud nejste pokrevní sestrou Vaší kamarádky a její uzdravení nezávisí na Vašem životě, dejte od toho ruce pryč. Uzdravení alkoholika je běh na dlouhou trať, je to mnohaletá záležitost v níž se brodíte až po krk v těch nejhorších svinstvech, které tato nemoc může přinést. Může ale nemusí, nicméně ve většině případech ano..
Sama se stanete kolečkem té mašinérie. Ovlivní to Váš život zatraceně moc a budete litovat. Co potom Vaše rodina, jak ta k tomu přijde?
V každém případě opravdu konzultujte každý krok s odborníkem. Můžete totiž napáchat nezvratné škody, jestliže budete něco podnikat za zády Vaší kamarádky a pak budete ráda, že to nejlepší, co Vás v této situaci potkalo je to, že se s Vámi navždy přestane stýkat.
Pro alkoholika je alkohol to nejdůležitější na světě, důležitější než kdokoliv a cokoliv. Proto odcházejí od rodin, utíkají z domu, podvádějí svoje děti, partnery, rodiče, přátele..všechno na světě vymění za láhev. Za láhev jsou schopni ubližovat, všechno musí z cesty, aby na konci svého zúženého vidění našli svojí vytouženou drogu.
Vrtá mi hlavou, proč tento problém řešíte Vy a ne její manžel. Také píšete, že pije "teprve" tři měsíce. Jestli tomu tak skutečně je, tak Vás mohu uklidnit, že za tři měsíce si ještě nikdo závislost na alkoholu nevypěstoval. Ale je fakt, že to někde začíná. Dost možná že pije déle a úspěšně to tajila protože v tom jsou alkoholici mistři.
Jestliže kamarádce sdělíte, že budete případné její problémy řešit pomocí zásahu zvenčí, tak v tom okamžiku jí zcela určitě uvidíte naposledy.
Policie se do toho vloží jen v momentě, jestliže bude bezprostředně ohrožen život dětí Vaší kamarádky. Sociálka se do toho vloží, jestliže nahlásíte týrání dětí, které musí být prokazatelné, jinak si budete koledovat o malér.
Jestliže je to ale tak, že Vaše kamarádka je závislá alkoholička a Vy, ve svém přesvědčení se jí budete, i přes její nesouhlas, snažit pomoc, připravte se na to, že Vám NIKDY nepoděkuje, i kdyby za pár let byla zcela v pořádku a Vy jste na tom měla svůj podíl.
Tak si vše důkladně promyslete a hlavně musí být pro Vás nejdůležitější Vaše rodina a pak ti ostatní.
Hodně štěstí
Radka
Radka1
Gold Boarder
Příspěvky: 162
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 1234
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter