Pití alkoholu a rakovina - alkohol ovlivňuje vznik 7 druhů rakoviny u člověka (prs, hltan, hrtan, jícen, játra, tračník a konečník) |
![]() |
![]() |
![]() |
Napsal uživatel MUDr. Zbyněk Mlčoch |
Pátek, 29. červenec 2016 (12:06) |
„Existuje už dostatek důvěryhodných důkazů, abychom mohli s určitostí říci, že pití alkoholu je přímou příčinou této nemoci. Existují silné důkazy, že alkohol způsobuje rakovinu sedmi orgánů těla – a pravděpodobně i dalších, “ řekla Connorová. Dodala, že k těmto závěrům dospěla na základě studia analýz, jež během posledního desetiletí provedly Světový fond pro výzkum rakoviny (WCRF), Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, oddělení pro rakovinu při Světové zdravotní organizaci a další instituce. Podle Connorové sílí argumenty pro závěr, že popíjení piva, vína či lihovin je rizikový faktor pro vznik rakoviny kůže, prostaty a slinivky. Míra tohoto rizika roste logicky s množstvím konzumovaného alkoholu, přičemž kombinace pití a kouření je vůbec nejhorší variantou. „Největší rizika jsou pochopitelně spojena s těžkým pitím, ale značně rizikovou zátěž podstupují i ti, kdo pijí umírněně až středně, “ uvedla Connorová a vyzvala k tažení za omezení pijáctví, které by zahrnulo nejen všechny typy konzumentů alkoholu.
Salmonela nově v roli léku?Jiná zpráva kolem tématu nádorová onemocnění přišla mezitím ze Spojených států: vědci tam oznámili, že proti rakovině vyzkoušeli geneticky upravené bakterie salmonely. Ty totiž vylučují protinádorovou látku, jež vede k likvidaci zasažené buňky – jde o protein AHL, který při dosažení určité koncentrace v tkáni vyvolává samolikvidaci buněk postižených zhoubným bujením. Bakterie se dají nasadit přímo do nádorů, jak uvádí odborný časopis Nature, který zveřejnil studii týmu z University of California San Diego a z Massachusetts Institute of Technology v americké Cambridgi o modifikované salmonele.
Zdroj: novinky.cz 29.7.2016 |