Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 123456
Dolů
Téma: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí
#16948
Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 2 měsíce  
Dobrý den,
manžel se vždycky rád napil. Ale nikdy nebyl opilý, nikdy nie neprovedl, nikomu neublížil, vše bylo v normě. Nedávno jsem ale zjistila, že to není až tak úplně pravda. Je to alkoholik a už to nezvládá. Nemá smysl popisovat jak jsem na to přišla a jak to probíhá. Důležitý je, že to CHCE řešit. Ví, že má problém, ale neví, co s ním. Zřejmě je už fyzicky závislý. Po posledním "opití" pije v podstatě nepřetržitě už týden menší dávky, aby neměl nepříjemné abstinenční příznaky. V práci ne...ale třeba dopoledne před noční ano. Včera v noci to vygradovalo, nemohl usnout, byl úplně hysterickej a opil se. Pak usnul. Potřebuje psychiatra, pitím řešil to, že je introvert a neumí komunikovat s lidmi. A asi už nedokáže přestat sám.
A to vše on ví...ALE - pracuje jako strojvedoucí. Miluje svojí práci, ale když se půjde léčit, zřejmě ho bude muset psychiatr nahlásit...
Nedokázal by mi prosím někdo poradit, jak postupovat v téhle situaci?
Děkuju, Bára
Bára

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16955
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 2 měsíce  
Dobrý den
Nebudu psát co má dělat,ale napíši vám co pomohlo mne.
Měl jsem problém s alkoholem od 16.let do 40.let.Pracoval jsem,chodil do práce ,chodil za dětmi a tak nějak fungoval .Byl jsem stále bez peněz,protože alkohol a cigarety něco stojí,2x 3x do týdne ,měsíc a nezbývalo na ostatní věci.Vůbec jsem si plně neuvědomoval,že mám problém,vždyť pili i ostatní.Moje rodina to trpěla.Pád na psychické dno přišlo v roce 1998 a já odešl na léčení .Je to 16 let ,co se již neopíjím a ani nepiji alkohol,nekouřím,nehraji o peníze.16 let se učím žít bez alkoholu,cigaret,geamblerství.Musel jsem přestat chodit za kamarády do hospod,dnes mne to již nevadí,ale na začátku mého nového života ,jsem asi během těch 16.let 5krát se opil ,je to málo ,ale také hodně.Nikdy jsem se nerozpil ,protože jsem již znal pocity ,když se neopíjím ,bylo mne vždy velice dobře.Musím stále vyplňovat prázdné místo v mém mozku,těle,v buňkách ,kde byla závislost ,zvik a nahradit jej nějakými zdravími aktivami.Potřebuji stále mít kolem sebe lidi,mluvit,něco vymýšlet,plánovat.Nejhorší jsou večery,neboť jsem byl zviklý chodit večer do hospody za kamarády a tam se vždy opít,neboť jsem nikdy za těch 24 let,nedokázal jít jen na dvě,či tři piva,vždy jsem se opil,to byla a je moje nemoc,opít se a čekat na euforii z alkoholu a chtít se dostat dál a dál.To mne chtělo doslova zabít.
Takže jsem 16 let dá se říci v pohodě ,ale musím mít náhradu za moje závislosti,aby jsem se cítil dobře.Jistě se to vyplatí jak z ekonomického ,tak z psychického a fyzického principu.Nechci bydlet na ubytovně,žebrat o peníze,bydlet na ulici a řešit 24 hodin absťáky,depky a podobně.
Je to proces,chodím na AA již 16 let.Protože tam jsou lidé se stejným problémem,nikdo mne nenutí vůbec do ničeho a já nenutím je.V tom vidím svobodu se umět rozhodnout a odpovědnost za svůj život.
Co mne přinesla léčebna?Izolovala mne od alkoholu a mohl jsem poznat ,jak chutná delší čas bez alkoholu,moc se mne to líbilo,tak jsem u toho zůstal.Ale musel jsem se já sám za sebe rozhodnout.Vždy je to jen moje volba!
Nic není nikdy ztraceno,máme jen jeden život a proč jej protrpět ,když můžeme být i spokojeni a šťastni.
16 let jsem nenavštívil doktora ,což jsem dříve dělal hodně,kvůli psychice a mém podlomeném zdraví.Bylo to šílené a peklo na zemi.Jdu dál a žiji tak,jak mne bylo někým určeno!
Vladimir
Junior Boarder
Příspěvky: 31
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16969
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 2 měsíce  
Ahoj, Báro. Zdravím ze Slovenska. Aj ja som introvert, podobne ako tvoj manžel. Viem aké účinky ma na takú povahu alkohol. Za triezva som bol v spoločnosti ľudí doslova ako "zamrznutý". Nevedel som sa poriadne ozvať. A alkohol fungoval dokonale na rozviazanie jazyka. Problém bol v tom, že som si na to zvykol. Alkohol si vyberal postupne svoju daň za to chvíľkové uvoľnenie. Stal sa zo mňa alkoholik. Nepil som každý deň. Len raz za pár týždňov, ale poriadne a v ťahoch. Absťaky po vytriezvení boli prišerné. Nikomu to neprajem. Veľa krát som sa pokúsil prestať piť sám, bol som aj na liečení. Pomohlo mi, keď som sa so svojou povahou introverta zmieril. Začal som sa mať rád taký aký som!!! Každý sme iný. A prijal som to, že som alkoholik. Prijal som svoju diagnózu s pokorou, prestal som s tým vnútorne bojovať. Alkohol bude vždy silnejší ako ja.Je oveľa jednoduchšie takto abstinovať, ako sa trápiť, prečo si ja nemôžem vypiť a ostatní môžu. Alkoholizmus je síce choroba, ale sú aj horšie. A túto môžem našťastie ovplyvniť ja sám. A keďže jediný liek na moju chorobu je abstinovať, tak abstinujem. 24 hodín denne! Ten jeden deň bez alkoholu sa dá zvládnuť. A tých dní, týždňov a mesiacov utešene pribúda, začo som na seba pyšný.
Tvoj manžel je v podstate šťastný človek. Aj keď je introvert, nech sa tým prestane trápiť. Veď má manželku, ktorá ho má rada a chce mu pomôcť. A má prácu ktorú zbožňuje. Poradil by som mu možno nejaký A-klub, ak má obavy ísť kvôli práci k psychiatrovi. Určite sú aj u Vás v Čechách keď sú aj na Slovensku. Ja som začal navštevovať A-klub a veľmi mi ti pomohlo. Doslova som sa tam učil komunikovať s cudzími ľuďmi, ktorých som nikdy predtým nepoznal. Spoznal som tam nových priateľov, ktorí si navzájom pomáhame. Pretože tak ako človek dokáže piť sám, abstinovať nie. Na to prišli oveľa múdrejšie hlavy ako je tá moja.
A na A-klube som si uvedomil jednu pre mňa dôležitú vec. To, že som sa ako introvert vlastne sam vnútorne týral tým,že nie som komunikatívnejší. Zbytočne. Ostatných nezaujíma to, že veľa nenarozprávam(veď úplne nemí nie som), ale to akí som človek.
Čo sa týka abstinenčného stavu, tak ten si asi bude musieť pretrpieť asi ako väčšina alkoholikov. Sú slabšie aj silné. Každý sme iný. Mne pri absťákoch pomohli lieky na ukľudnenie a na žaludok.
Přeju hodně zdaru tobě i tvému manželovi. Ať to zvládnete i když vím, že je to ťěžký. Martin SR
SR

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16976
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Díky za příspěvky...opravdu moc.
Pozitivní je, že s tím manžel opravdu CHCE něco dělat a ví, že má problém.
Spíš mi ale šlo o jinou věc...právě proto, že je strojvedoucí a řízením se živí, tak když ho psychiatr nahlásí, může přijít o práci. Manžel v práci nepije - ale i tak je reální šance, že by o ní přijít mohl a to by byla hrozná rána, která by mu rozhodně ublížila a nepomohla by mu.
Je možnost se léčit i jinde, než v léčebně nebo u psychiatra? Může pomoct třeba i praktický lékař?
Bára

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16977
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
A nebo je možné, že by ho psychiatr nenahlásil...?
Bára

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16980
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Doktoři mají cca. od roku 2011 povinnost hlásit určité diagnozy (nyní včetně F10x) na magistrát města, který se postará o zabavení řidičského oprávnění (mě se to také málem stalo).Takže než někam zajde, je nejlépe si zjistit,jestli ho event. maj zájem někam hlásit, jelikož ne všichni doktoři to maj zájem dělat (ti inteligentní neegoističtí :)Jinak je to nepříjemnos,ale za něco peněz to jde vrátit zpět.Mám s tím určíté zkušenosti
petrch

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16982
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Báro, manžel může zajít na AA, jsou naprosto anonymní, co tam bylo řečeno, nevynáší se ven, spousta lidí , kteří tam docházejí, přestali pít, abstinují.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#17570
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Tak ještě jednou zdravím a všem díky za reakce.

Bohužel...nezlepšuje se to. Jednu dobu to vypadalo, že je ok. Pak se ale stala nepříjemná věc...v 6 týdnu těhotenství jsem potratila. Stává se to, takhle brzo je to relativně běžné a já to zvládám bez problémů.
Manžela to ale asi dost zasáhlo, bral to jako zácgranu z těch stavů... Opil se, když jsem byla v nemocnici...a od té doby je to zase tam, kde to bylo. Pije nepřetržitě. Neopíjí se...ale doplňuje. Prý je mu zle. Pořád opakuje, že už je to špatný, že už je to v háji. Jednou řekne, že to nezvvládne...za hodinu mi opakuje, že chce přestat. Že mě nechce ztratit a že to dokáže. A pak se zase napije. Nikdy není zlý, nic..."jen" pije. Nechci o něj přijít, ale nedokážu si představit žít tímhle životním stylem.Chtěla bych mu pomoct, ale už nevím jak.

K odborníkovi jít nehce, protože se bojí, že přijde o práci.

Jsem už bezradná, nervózní a přestávám to zvládat. Lžu všem okolo, že je vše ok...nikdo to neví a manžel nechce, aby to někdo věděl.
Už nevím, co mám dělat.
Bára

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#17571
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Báro,vemte ho za ruku a odvedte na nejbližší Anonymní alkoholiky.Seznam skupin i s tel.čísly má Dr.Mlčoch pod lištou Léčba.Můžete tam chodit s ním.Nenechte se izolovat,je důležité o tom hovořit i s někým jiným.Jinak vám hrozí,že zabřednete časem do spoluzávislosti na partnerovi a tím už nepomůžete nikomu.Může se domluvit i s obvodním lékařem na pravidelném užívání ANTABUSU,který vydrží v těle několik dnů a v kombinaci s alkoholem dochází k účinkům,které jsou velice nepříjemné.Můžou být i života ohrožující.Trvejte na tom.Na AA nestačí přijít jen jednou,je třeba také pravidelné a trvalé docházky.Nevzdávejte to,když to nevyjde na poprvé!Ttrvejte na pravidelnosti a důslednosti-nekompromisně!Je to v zájmu jeho života.
Jana Mertosová

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#17572
Re: Manželovi - alkoholismus a zaměstnání strojvedoucí Před 10 rok, 1 měsíc  
Děkuju...ale obávám se, že ho k AA nedostanu a k obvodnímu nevím, má strach, že přijde o práci...je strojvedoucí.
Bára

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 123456
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter