Ptáte se jak zabránit kocovině? Extistuje několik rad "nad zlato." Než začnete popíjet, najezte se. Nikdy tedy nepopíjejte nalačno. Také v průběhu konzumace alkoholu je vhodné průběžně něco „zobat". Článek obsahuje i další tipy a triky jak předejít kocovině.
Jak zabránit a předcházet kocovině - základní rady a pravidla
- S alkoholem prokládejte také nealkoholické nápoje nebo vodu - tím alkohol naředíte a poalkoholová nevolnost nebude tak silná.
- Nepijte nikdy nalačno - alkohol mnohem rychleji přestoupí do krve.
- Alkohol pijte pomalu. Pokud jej budete pít v malém množství, kocovina bude malá nebo se vůbec nedostaví.
- Můžete zkusit vypít sklenici mléka - zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Navíc vápník obsažený v mléku chrání žaludek před překyselením.
- Nikdy nemíchejte různé druhy alkoholu. Zrádné jsou hlavně nápoje s bublinkami CO2 např. sekt, šampaňské - oxid uhličitý totiž přispívá k rychlejšímu vstřebávání alkoholu do krve.
- Pijte raději tzv. kvalitnější alkohol (vyhněte se např. krabicovému vínu pochybného původu).
- Před večírkem si dodejte dávku vitamínu C a B (Celaskon, B-komplex).
- Nekuřte.
- Po večírku vypijte alespoň dvě sklenice vody, tím zamezíte dehydrataci.
- Snězte tučné jídlo. Pro silnější povahy se doporučuje lžíce oleje nebo syrové vejce.
- Fermentované nápoje jako ležáky a víno způsobují zpravidla silnější kocovinu než čisté destiláty.
- Před ulehnutím vypijte alespoň půl litru vody nebo ředěného džusu, kocovina po probuzení bude slabější.
- Vliv na kocovinu může mít věk (s narůstajícím věkem ztrácí organismus schopnost si poradit s alkoholem, což je způsobeno fyziologickými změnami, kdy dochází k poklesu množství vody v lidském těle a nárůstu množství tuku).
|