Dieta, vitamíny a živiny pro alkoholika, závislého na alkoholu, ochrana jater |
Dieta alkoholika je dietou s nízkým obsahem cukrů, vysokým obsahem bílkovin a vysokým obsahem tuků. Umožňuje, aby se alkohol stal částí rozpisu potravin. Zdroje všech živin by měly být velmi kvalitní. Alkoholici jsou mnohem více než běžná populace ohroženi podvýživou, protože až 50 procent jejich příjmu kalorií může být tvořeno alkoholem na úkor dalších poživatin. Čemu se nevyhýbat Dobrým zdrojem tuků jsou například ryby (losos, sleď, tuňák), ořechy a semena, slepičí a kachní prsa, kuřecí a krůtí stehna, jehněčí, vajíčka, rostlinné oleje a sýry. Potřebu bílkovin je dobré krýt především z drůbeže, mléčných výrobků, ořechů, vajec a ryb. Čerstvá zelenina je zdrojem sacharidů, vitamínů a minerálů. Čemu se raději vyhnout Vyhnout byste se měli smaženým a přepalovaným tukům, červenému a tučnému masu. Earl Mindel ve své knize "Vitamínová bible" doporučuje všem, kdo si zvolí tuto dietu, aby pravidelně užívali vitamín C, B a multivitamínový a multiminerálový prostředek, poněvadž alkohol narušuje vstřebávání téměř všech vitamínů a minerálů. Kdy pít a kdy ne? Dbát byste měli dbát i na to, aby jste nikdy nepili alkohol na lačný žaludek. Jeden koktejl vypitý při hlavním jídle se odstraní z krve o 25 procent rychleji než ráno vypitá "Krvavá Mary". Dr. D. Palmer z Massachusettské univerzity zjistil, že doba cirkulace vstřebaného alkoholu v krvi se mění v průběhu dne. Samozřejmě, že čím delší dobu setrvá alkohol v krvi, tím více má času na poškozování mozkových buněk. Měli byste si proto dávat pozor, aby jste již nepili po 2 hodině noční a před polednem. V této době škodí alkohol nejvíce. Občas byste si také měli vzpomenout na ubohá játra, která musí všechen ten alkohol stíhat metabolizovat a podpořit jejich činnost. Pomáhá například ostropestřec mariánský, Rebanon, Regalen a další na našem trhu dostupné přípravky na podporu jaterních funkcí. Jako hepatoprotektiva označujeme preparáty podporující funkci a regeneraci jaterních buněk. Jedná se např. o Lipovitan, Flavobion. Zdroj: doktorka.cz |