Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 1
Dolů
Téma: Otec - alkoholik s cirhozou
#14940
Otec - alkoholik s cirhozou Před 10 rok, 7 měsíce  
Dobrý den,
Otec (70 let) se před šesti lety propil k zánětu slinivky a odejmutí sleziny. Jak jsme si tu četl, v něčem je to tady všem příběhům podobné, v něčem je naše situace úplně jiná. Je totiž tichý piják, který si dá pár piv v hospodě a pak to zalije několika panáky u televize. Nedělá scény, neválí se po ulici, peníze dokonce šetří. Po zánětu slinivky měl dietu, nesměl kouřit, přísná abstinence.
Nějakou dobu asi vydržel, ale pak si dal pár cigár, pak víc cigár, pak pivíčko, pak dvě a byl zase v tom. Nějakou dobu vcelku bez viditelnějších zdravotních následků, má po předcích skvělou genetiku. Letos v dubnu jsem zjistil, že k pivům (pije je v hospodě, takže nevím kolik) přidává večer pět až šest panáků, čtrnáct dní poté mu v noci znecitlivěla stehna, takže nemohl chodit. Přikládal jsem to ucpání bypassů (kouří hodně - cca 25-30 denně). Ráno jsem s ním zajel do nemocnice, kde mu zjistili v 11 dopoledne cca 1 promile. Zůstal tam asi 14 dní, každý den jsme za ním s brátrem a příbuznými chodili, a úplně jiný člověk. Předtím to byla nemluvící potácející se zombie, která dopoledne dospává kocovinu u novin u kuchyňského stolu, po obědě k počítači a tři hodiny pasiáns a přesně 16.10 do hospody. Návrat 18.15 a od 20.00 panáčkování k polobezvědomí, trpěl samomluvou, připadalo nám, že mu začíná stařecká demence. Po odmaštění v nemocnici najednou milý příjemný vcelku komunikující člověk. V nemocnici mu zjistili cirhozu, demineralizaci plus další drobné věci, paní doktorka nám řekla, že je 50:50 jestli se mu podaří játra rozkapat. Podařilo se, nicméně brzy po návratu domů se vše vrátilo zpět do starých kolejí. Táta si nepřipouští, že je alkoholik, jenom my přeháníme, alkohol mu pomáhá na trávení atd., klasický feťácky kecy, tudíž veskrze beznadějná situace. O tom, jaké budou následky, ví, ale připadá mi, že si je moc nepřipouští. Doktorka ho samozřejmě informovala, nějakou dobu ho asi držel strach, ale nejspíš nebyl dost silný.
V podstatě mi už jde jenom o to, na co se připravit při cirhoze, jaký má finální stádium průběh, jak medicínsky, tak vnějšími projevy (nikdy neměl deliria ani nic podobného, maximálně jednou dvakrát cca před deseti lety při návratu z oslavy upadnul), jestli je ve finálním stádiu možná domácí péče s nějakou lékařskou asistencí (docházející zdravotní sestra) atd. Taky by mě zajímalo, jestli existuje nějaká příbuzenská poradna, protože mám dva kluky (7 let), žijeme ve společné domácnosti a ti se samozřejmě na některé věci ptají a popravdě, někdy nevím, jak některé situace vysvětlit.
Poprosil bych vás o radu, nebo odkaz na kontakt, kde se informovat.
anonym

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#14943
Re: Otec - alkoholik s cirhozou Před 10 rok, 7 měsíce  
Ahoj.Dle mého názoru je cirhoza, slinivka a slezina již poslední fáze před smrtí..Zřejmě ani když nebude pít, již příliš nezachrání a pokud pít bude, jen konec urychlí..Holt ne každý alkoholik musí nutně skončit na ulici nebo v deliriích, ale konec mají všichni stejní..Na to, že se dožil vcelku požehnaného věku zatím 70 let, nechal bych ho už dožít, jak chce on, těžko se půjde v tomto věku někam léčit, to by ho zřejmě zabilo rovnou.Ahoj a hodně štěstí všem
Petr

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#14944
Re: Otec - alkoholik s cirhozou Před 10 rok, 7 měsíce  
Já bych už také nechala.Jen pocucává, bojí se budoucnosti.Je to velice bolestivá nemoc, velké břicho, žluté bělma, obličej, smutné, je mně líto jeho i Vás.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#14948
Re: Otec - alkoholik s cirhozou Před 10 rok, 7 měsíce  
Moc děkuji za podporu, souhlasím, opravdu ho už nechám "docucat". Chápu, že v 70 se introvertnímu vdovci nějaká motivace ke změně hledá těžko. Příští týden se mu má narodit další vnuk, ale ani to mu, zdá se, nějak nic moc neříká, předpokládám jenom, že to pořádně zapije.
Poprosil bych ale o konkrétní info, nebo kontakt, kde je sehnat, o tom jak probíhá poslední fáze a na co se připravit, co žádat od lékařů a podobně.
Vše, co jsem zatím našel, je, jak postup zpomalit, co dělat, když se chce člověk léčit, diety atd., ale bohužel nic o tom, jak postupovat v případě, že je konec neodvratný a co udělat, aby byl alespoň trochu snesitelný. Našel jsem postupy paliativní léčby pro nemocné rakovinou, ale ne pro pacienty s cirhozou.
anonym

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#14955
Re: Otec - alkoholik s cirhozou Před 10 rok, 7 měsíce  
Anonyme, nech to na lékařích!Tátovi stejně řekni, že ho máš rád, nevíme, jak se trápí, bojí.....
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 1
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter