Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 1
Dolů
Téma: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře?
#1481
Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Ahoj,
potřeboval bych říct, jestli se ke svýmu tátovi (67) chovam správně, nebo můžu udělat ještě něco víc. Jeho každodenní náplní je spánek/ležení, pití (rum a pivo) a kouření. Nic jinýho nedělá. Vůbec nejí (měří 175, váží 51), protože nemá hlad ani chuť. Nemá krátko- ani střednědobou paměť, už skoro nemůže chodit, nedbá na osobní hygienu. Celkově nemá energii na nic - ani životní elán, ani biologickou energii. Nakupovat mu chodim já - cigarety a alkohol. Žije sám, já sem jedinej, kdo za nim chodí a stará se o něj a budu se k němu stěhovat.

U doktora sme byli a táta spíš zemře na zkolabování organismu (protože vůbec nejí), než na problémy s játrama (ty taky nejsou vyloučený). Doporučil mu pobyt v nemocnici, ale tam tátu nedostanu. K jídlu ho můžu zkoušet přemlouvat hodinu, po dobrym, po zlym, ale nedá si ani kolečko salámu.

Racionálně se s nim člověk o jeho stavu bavit nemůže, jelikož jemu nepřipadá nic špatně. Je rád, že spí. S alkoholem prej taky problém nemá. Kouří prej pořád stejně (krabičku denně už několik desítek let), takže to taky nemůže bejt špatně. Aby přestal pít, nebo kouřit je nemyslitelný.

Myslim, že ho z toho pití už nevyléčim a že už nikdy nebude normální, ale chci se zeptat, jestli mu můžu život já sám ňák prodloužit, nebo aspoň zpříjemnit. On má zájem jen o alkohol a spánek, ale mně se to nelíbí a nechci házet rukavici do ringu. Někdo mi řiká, že když mu dál kupuju ten rum, tak ho víc ničim, někdo zas, že by mu bez alkoholu bylo hrozně špatně a tak ať si ten konec aspoň trochu užije.

Taky jestli má smysl mu kupovat "tekutý jídla" - to co lidi pijou, když drží dietu, aby měl aspoň ňáký živiny.

Taky mi někdo radil, že bych ho moh do tý nemocnice dostat lstí. Říct mu, že zajedem na poštu pro důchod, ale hodit ho do nemocnice. Jenže jak zareaguje? On doktory nemá rád a že prej když mu nic neni, tak proč je otravovat. Bojim se, že by odtamtud odešel a ještě se někde ztratil.

Já osobně myslim, že se snažim dost, ale třeba existují další věci, co bych pro něj moh udělat. Nejvíc mi jednání s nim komplikuje to, že si nic nepamatuje. Na něčem se jeden den domluvíme (když se s nim o tom bavim hodinu), ale druhej den, abych mu to vysvětloval znova.

Dík za přečtení a rady
Tomáš

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1485
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Ahojky Tome,
my máme hodně podobné problémy s mamkou. Chodím k psycholožce, která mi říkala, že o mámu nemámu pečovat v tom smyslu - dojít jí koupit třeba cigarety, nebo např.umýt ji, pokud je opilá, vůbec ne dávat peníze apod, že tím ji vlastně svým způsobem podporujeme v alkoholismu, i přestože to děláme, protože nám na ní záleží a chceme ji pomoct, že všechny důsledky pití si musí nést sama, např.pokud je opilá, tak s ní nekomunikovat (resp.říct klidným hlasem, že se ozveš, až bude OK a mluvit s ní, jen když je střízlivá (což je docela těžké, protože je to málokdy..).....prostě snažit se najít nějakou motivaci, aby ji docvaklo, že je něco špatně, protože ona to prostě nevidí (nebo nechce vidět)...pak jsem se také zajímala o převoz do nemocnice(léčebny), nicméně mi bylo řečeno, že ona může jak z nemocnice klasické, nebo i z léčebny podepsat kdykoliv reverz,protože s léčením musí souhlasit, že sice oni by mohli doporučení na povinnou léčbu napsat, ale musel by to během asi 3 dnů schválit soud. Je tu ještě vyrianta pokusit se zbavit taťku svéprávnosti, a pak by mohl být v léčebně umístěn - přočti diskusi, někde se o tom píše více...Napsala jsem své postřehy hlavně od doktorky, ke které chodím zatím krátce, takže ani nemůžu říct jaký to má na mámu efekt (zatím spíš žádný),pokud by měl někdo jiný názor , budu také ráda za každou radu. Tome hodně sil!
Verča

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1486
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Ahoj Tome,
je bezvadný, že jste navštívili s taťkou doktora. Prosím vás, zajděte za ním ještě jednou a poraďte se s ním co byste měl udělat, když nemocnici odmítá a ohrožuje svůj život, dříve než-li se k němu nastěhujete.
Jste jeden z mála, co nenechává závislého v takhle těžkým stavu samostnýho a může se na to dívat a chce mu pomoct. Nevím, jestli by vás to taky nepřeválcovalo.
Až po konzultaci s doktorem, zkuste taťkovi co nejednoduše říct, že vy vidíte, že mu pití škodí a že mu ho odmítáte nosit, protože ho máte rád. Úplně samotného ho nenechávejte, pokuste se někoho s blízkých získat, aby s vámi za ním docházel a tak nějak z povzdálí ho sledujte abyste mohl případně zavolat lékařskou pomoc. Zpívejte pořád stejnou písničku, když uvidí, že s vámi nehne, snad to hne s ním.
Opravdu těžko se radí, lékař je kompetentní a zvláště, když jste u něj byli.
Alkohol bych taťkovi nenosila, takhle nebude jíst nikdy a sám jste napsal co by následovalo. Ta druhá varianta je pokus a vlastně jediný co může zabrat dokud taťka nemá mozek úplně popškozený. Píšete o špatné kr. i dl. paměti.
Když budete zpívat pořád tu stejnou písničku, tu si snad pamatovat bude.
Tome, jste moc hodný, ale poraďte se.
Napište, jak jste na tom.
Květa
Platinum Boarder
Příspěvky: 344
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Narozeniny: 08/24
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1488
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
K nám na AA přišli manželé, on alkoholik, ona ne.Z Rakouska,.On pil moc, každé ráno ho tahala domů, spal před domem, umyla ho, uvařila vývar........už toho měla dost, ale!!!zašla na Al-anon, společenství pro příbuzné alkoholiků, a tam ji poradili, aby manžela nechala ležet, že stejně sousedi jistě dávno ví, co je zač, ostuda...a ještě k němu položila flašku s pitím.On popisoval ten šok, když se vzbudil na ulici, u sebe láhev, lidi zírali, a došlo mu, že už ženě je fuk všechno, jak ostuda, tak i to, jestli umře na té ulici.Přestal, abstinuje pořád!
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1489
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Tome, jestliže tátovi nedoneseš pití, bude muset začít jíst, aby našel sílu si dojít sám nakoupit, a uvidíme.Nyní je mimo.Když tak mu dej vždy trochu napít, schovej alkohol,musí jíst.Jak přestane najednou, může mít Delirium, pomalu ubírej dávku alkoholu.Je to strašná šichta, ale bohužel se musí tvrdě.Počítej s výčitkama, nadávkama, zuřivostí......
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1491
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Tome, co tady popisuje Libuška, je první pomoc.
Taťkovi můžete říct, že mu alkohol v takovém množství ubližuje ( sám lékař to potvrdil!!!), že ho máte rád a chcete mu pomoct, ale musí spolupracovat. Tzn. podávat mu přidělené snížené dávky alkoholu a slabý vývary ze zeleniny i masa, je to vlastně taky tekutina. Když nebude chtět spolupracovat, tak by mohla následovat ta druhá varianta. NA snadě ale stejně zůstává,abyste to probral s někým odborně kompetentním.
Myslíme na vás...
Květa
Platinum Boarder
Příspěvky: 344
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Narozeniny: 08/24
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1557
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Ahoj, sem to pořád já, akorát sem se zaregistroval . Omlouvam se, že píšu tak pozdě, ale od mý poslední návštěvy se docela hodně změnilo.

Děkuju za rady a čas . Vše sem si přečet, napsal sem dlouhou odpověď, kde sem na vše reagoval, ale příspěvek se mi neodeslal, tak sem to nechal pro ten den bejt, že odpovim později. Ale pak se stalo, že se táta sám od sebe rozhod, že do tý nemocnice pude. Tak sem ho tam druhej den hodil a byl tam 5 dnů.

Dali ho trochu do pucu (už trochu logicky přemýšlí, ale pořád nemá pamět a trochu chodí) a řekli mi to samý, co doktor: táta nesmí pít a musí jíst. Když bude pít, tak si zkazí játra a když nebude jíst, tak umře na podviživení.

Takže je teď na mně (neni nikdo jinej, kdo by mi pomoh), abych se o něj postaral. (Mně je 21 a studuju VŠ.) Je potřeba pohlídat, aby nepil a aby jedl. Aby nepil se dá zařídit docela lehce - vzít (= ukrást, protože se s nim asi nedohodnu na tom, že mu peníze budu spravovat já) mu důchod a starat se o něj (o tátu). Aby jedl, tak mu bude potřeba dávat jídlo. Kdybych tam bydlel, tak bych si musel vařit taky, takže to by snad nemuselo bejt tak složitý. Jenže asi budu já strádat psychicky i sociálně a už takhle sem dost asociální a introvertní osoba.

Takže teď řešim, co s ním. Buď se o něj budu starat já a můj život tim bude trpět, nebo ho necham bejt a umře. Nevim, kolik stojí ňáká pečovatelka, která by ho krmila, ale stejnak mu já budu muset brát peníze, protože jakmile začne trochu chodit, tak si skočí na pivo, nebo pro ruma. Nevim, jestli by tátu vzali do ňáký alkoléčebny nebo do LDNky. Léčit se nechce a vždycky odtamtud může odejít. Něco sem si o tý svéprávnosti počet tady na foru a nemam pocit, že by ho o ní šlo připravit. Nebo by to aspoň bylo na dlouho a nevim, s kym se poradit. Určitě existuje ještě další možnost, ale moc nevim jaká, takže budu rád, když mi poradíte, kam se obrátit, nebo co dělat .

Je ňáká instituce, kam bych se moh obrátit pro pomoc? Kde by si se mnou někdo sednul, vyslechnul mě a řek mi, co můžu udělat? Psychiatr někde v léčebně? Normální psychiatr? Někdo v AA? Nepotkal sem moc vstřícných lidí, co by se se mnou chtěli bavit, tak nechci otravovat někoho nekompetentního.

Dík a mějte se
Tomáš
Fresh Boarder
Příspěvky: 1
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1576
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Tomáši, jediná dlouhodobě pobytová léčebna pro starší alkoholiky je, myslím v České Kamenici.Zjistím Ti to přesně, nyní, kdy je otec trošku v pohodě by na ní mohl přisoupit.Zatím, než by ho tam umístili, zkus léčebnu normální.Víš, ta pomoc je zoufale špatná, každý Tě jako chápe, lituje, ale nepomůže.Musíš sám!Mysli na sebe, na svůj život, dodělej školu.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#1577
Re: Táta je těžký alkoholik - chovam se k němu dobře? Před 13 rok, 8 měsíce  
Jo, je to ta Česká Kamenice,pro alkoholiky od 45 let, kteří se neléčili, s částečnou demencí...asi jediná léčebna u nás podobného typu.Bohužel, lůžek pro závislé ubývá, není to lukrativní pro pojišťovny, i pro lékaře, hrozná, těžká práce, skoro žádné výsledky.Soukromé léčebny jsou finančně nedostupné pro obyčejné lidi.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 1
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter