Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 1
Dolů
Téma: Máma pije
#8843
Máma pije Před 11 rok, 11 měsíce  
Dobrý den,
chtěla jsem poprosit o radu...Moje matka,když si to vezmu zpětně,měla asi vždycky sklony k pití (i značná část naší rodiny, náš děda zemřel na cirhózu jater).Podle mě má syndrom "prázdné sklenice". Dalo se to zvládnout, protože se opila jen někdy o víkendu, když byla příležitost (oslava,nebo akce s přáteli) protože byla velmi zaneprázdněná prací kde si vybudovala vysoké postavení.
Jenže před dvěma lety ji z práce ze dne na den vyhodili. Rok se nic nedělo, protože byla zaneprázdněná hledáním práce (mohla si to dovolit dostala vyskoké odstupné a navíc ji podporoval manžel). Poté dostala nápad otevřít si bistro (bydlí na vesnici kde podobné zařízení chybělo a samozřejmě se zde podává alkohol) a půl roku se tomu věnovala a utopila dost peněz.
Po otevření to nešlo tak jak by to mělo jít, a tak začala nezřízeně pít,což trvá asi půl roku... Došlo to tak daleko že jednou opilá usla na baru. Teď si představte že je to na vesnici, takže je hlavním tématem místních drben...
Po několika podobných excesech se sama rozhodla že vyhledá odbornou pomoc...
Ptám se tedy:
-jak se k ní máme chovat ? (já se jí snažím podpořit ale matčinému manželovi její problém dost vadí a po podobném excesu s ní nekomunikuje)
-říci o tom dalším lidem v rodině ? (kromě mě mého manžela a matčiného manžela o problému nikdo neví)
-dá se ověřit že nepije ?(což je dost problém,bydlíme asi 200 kilometrů od sebe)
-je nějáký psycholog nebo psychiatr či terapeut ke kterému by jsme mohly jít obě ?

Podotýkám že moje matka je vzdělaný, zodpovědný člověk u kterého by jste takovou situaci vůbec nepředpokládali.

Předem moc děkuji za všechy odpovědi a mnoho úspěchů pokud řešíte podobný problém...
Lída

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#8844
Re: Máma pije Před 11 rok, 11 měsíce  
Jakou pomoc myslíš, Lído?Léčebnu?Tam jí může přihlásit obvodní lékař. Do některé můžeš za ní na týden jet, takzvanou rodinku.Najdi poblíž bydliště Anonymní alkoholiky, tam můžete spolu jít.Nevím, ale asi k psychologovi nemůžete obě dvě.Mamku podporuj v rozhodnutí se léčit,jestli pila poznáš i podle její komunikace na telefonu.Rodině zatím nemusíte nic říkat.Proč?Netajit to, ale zbytečně je i nedráždit.Jejímu manželovi se nediv, je to těžké žít s alkoholičkou.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#8849
Re: Máma pije Před 11 rok, 11 měsíce  
Těch otázek je hodně.Žádná není o tom,jestli si Vaše matka uvědomila svůj ústřední problém,který se projevil s pitím díky jejím exesům.z toho se přepokládat,nebo vylučovat.Nic to ovšem na daném problému nevyločí.!Vaše metka je svépráná osobnost.Vy ji bud= svéprávnisti zbavíte,nebo bude jí bude zbavená- a to soudně nebo přes vyšetřením psychiatra.
Jana Mertosová

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#8874
Re: Máma pije Před 11 rok, 11 měsíce  
Ahoj.
Tak máš asi mámu ráda, tak se k ní chovej bez odsuzování, ale s upřímností. Měla by zajít do nějaké protialkoholní poradny.
pravděpodobně je jistě zralá na léčbu. Jestli to myslí upřímně, nemusela by mít problém s tím, že by jsi tam do poradny šla s ní...
Jejího manžela odsuzovat nemůžeš. Lidé, co mají s alkoholiky své zkušenosti mají právo na svoje naštvání, nebo odsuzování.O to hůř, že je na vesnici, a tam to přeci jen chodí jinak.
Lidi si viděj do talíře atd...To, že s ní nekomunikuje, má na to právo, jen tím ale nic nevyřeší. Lepší by bylo s ní komunikovat upřímně, ale aby věděla, že mu ne ní záleží.
Nedělej si iluze, možná, o problému tvojí maminky ví více lidí ,než si myslíš.Také nemůžeš vědět, jestli neměla třeba poschovávaný doma nějaký ten alkohol již v minulosti...atd atd.
Vzdělanost a odpovědnost, jsou u alkoholika dost hodnoty, které nezaručují vůbec nic....
Jakmile člověk pije, vzdělanost nic nezaručí, a odpovědnost se vytrácí....
Lidé, co problémy s alkoholem nemají, si velmi lehce všimnou toho, že někdo jiný ten problém má.
Tak ahoj.
Roman Roman
Expert Boarder
Příspěvky: 93
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž nemessis123456
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Nemám patent na rozum, nejsem chudáček, neradím Vám,jen dám svoji zkušenost.
 
Nahoru
Stránka: 1
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter