Re: třes - úzkost - únava - nespavost - pocení - depre Před 10 rok, 2 měsíce
|
|
Petr ví o alkoholismu hodně, stejně pije, a pak ze zoufalství kope.Já už takových výpadů zažila hodně, vím, že lidé závidí, že už nepiju, a oni to nedokáží, naposledy to bylo u lékařky,, té, když jsem řekla, že jsem abstinující alkoholička,to bylo veselo,vyčetla mně, že chci drahé léčení, a ani mně nenaštvala, myslím si, že ona má problém.
|
|
Liba
|
|
|
|
|
Příspěvek byl správcem webu smazán z důvodu porušení vnitřních pravidel diskuze.
|
|
Renata
|
|
|
|
|
Závislosti majú mnoho spoločného:nutkanie užiť drogu(alkohol, nikotín, canabinoidy/tráva, opiáty, metamfetamíny, (benzo)diazepíny, kokaín, heroín, fetovanie výparov prchavých látok/ajN2O - rajský plyn/, zneužívanie liekov, a pod.), zmenený stav vedomia, zvyšovanie tolerancie na psychaktívnu látku - jej vrchol a ZLOM až zrútenie a veľmi nepríjemné abstinenčné príznaky, psychické defekty a poruchy, halucinácie, delíria, epi-záchvaty, búšenie srdca, nepravidelný tep, strata vedomia, potenie a mnohé ďalšie.
Závislí sú prejedači aj anorektici, shopaholici = oniománia, sexholici, kofeinisti, čokoholici, teinisti/čajíčkári, gambleri ale aj na elektronických prostriedkoch mediácie/mobil, smartfón, PC, tablety, phablety atp./ aj na práci/workoholici.
Niektoré závislosti sa rady kombinujú: - alkohol+fajčenie+gambling...
Ale cukrovka nie je závislosť. Langerhansove ostrovčeky v slinivke brušnej sú čiastočne alebo úplne poškodené a tak neprodukujú inzulín vôbec alebo pri 2.type, tzv.*starecký diabetes*, tzv.rezistentný inzulín.
So závislosťou je spoločné len to, že obidva typy sú nezvratné = trvalé, rovnako ako závislosť od alkoholu = ak prepukne, tak navždy. Môžeš ju uspať ale už nikdy sa jej nezbavíš! Číha a striehne, na jediný dúšok, aby prepukla opäť a s väčšou razanciou.
(Akoby oddýchnuté telo chcelo niečo dobehnúť. Spravidla dobehne len samého-seba a upadne hlbšie ako ešte nikdy predtým.)
|
|
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Drzim vam vsem palce..opravdu..ale vim ze je to peklo
|
|
petrch
|
|
|
|
|
Milá Katko,
já nejsem alkoholička. Mám však blízkého člověka, který jím je. Byl na léčení a zatím ...supr. Ale! Každý den musí bojovat sám se sebou. Přesvědčovat sám sebe, že život bez alkoholu je lepší, šťastnější, jednodušší. Musí si připomínat, proč chce nad ním vítězit.
Podle toho, co od tebe čtu, máš jistě šanci sama situaci zvládnout. Být tebou bych se zamyslela nad tím, proč jsi vlastně začala po večerech alkohol pít. Jistě ne z dlouhé chvíle.
Pokud nebudeš mít zdravotní problémy, které alkoholici musí řešit při léčbě na detoxikaci, není důvod, aby ses do boje sama nepustila.
Máš velkou motivaci. Další dítko, nový dům, máš podporu partnera... Dokážeš být aktivní.
Máš za sebou úspěšné 4 dny. Prima, jen tak dál. Ty ošklivé jistě přijdou, pak bude záležet na tvé pevné vůli.
K tomu ti držím palce.
Ale chci ti také napsat, že alkoholismus, ať jsi na něm jakkoli závislá, nemoc je. Příčinu pití by ti pomohl objasnit psycholog, který ti také pomůže v těžkých chvílích, kdy je potřeba pomocná ruka a jinde ji nenajdeš.
Pokud jsi alkolička, měla by to vědět každopádně i tvá obvodní lékařka, která by ti měla předepisovat léky s ohledem na diagnozu "alkoholismus".
Píšeš o bolestech hlavy, mezi lopatkami a dalších potížích. Dokud lékař neví o tak zásadním problému jako je pití, nemůže ani správně reagovat na léčbu. Což myslím momentálně obecně.
|
|
Adelin
|
|
|
|
|
Přestávám se tu orientovat,
Velmi zajímavé a poučné zde na chatu jsou pro mě příspěvky od „ Ja “ i „ petrch “ i „ Liba “
S Ignácem Hromádka a Vít Štadler , sdílím vlákno už od počátku a myslím, že si i tak trochu pomáháme.
Ale jak tak čtu ostatní, přijde mi to pak tu jak někde na chatu na Lidé.cz
Podle mě je Alkoholismus nemoc s MKN kódem diagnózy :
- F10.0 Akutní intoxikace alkoholem
- F10.1 Škodlivé užívání alkoholu
- F10.07 Patologická intoxikace alkoholem
- F10.2 Závislost na alkoholu
- F10.3 Alkoholový odvykací stav
- F10.4 Alkoholový odvykací stav s deliriem
- F 10.52 Alkoholová halucinóza
- F 10.6 Alkoholový amnestický syndrom
- F 10.7 Alkoholová demence
I. POČÁTEČNÍ STÁDIUM
Zvětšují se dávky alkoholu, zkracují se přestávky mezi jednotlivým pitím.
II. VAROVNÉ STÁDIUM
Trvalé myšlenky na alkohol, tajné pití, pocity viny, dychtivé pití první dávky. Citlivost na zmínky o alkoholu, občasná opilost, začínající výpadky paměti
III. ROZHODNÉ STADIUM
Ztráta kontroly, marnost kontrolovaného pití, výkyvy nálad, zúžení zájmů, konflikty na pracovišti, společenský sestup, tolerance organismu na alkohol.
IV. KONEČNÉ STÁDIUM
Ranní doušky, snížená tolerance, několikadenní tahy, oslabení tělesného i duševního stavu, vyhledávání příležitostí k opití. Někdy dochází k požívání technických prostředků- okena, líh...
Ovšem ne každý, kdo zde přispívá alkoholikem je.
Katko, myslím, že závislá nejsi a proto svůj vztah k alkoholu vyřešíš se svými nejbližšími, bez nutnosti jak už ambulantní, nebo dokonce ústavní léčby. Máš pěkné plány i do budoucna, fandím ti.
Ladislav 212 dní čistý 
|
|
ladis
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
|
|
petrch
|
|
|
|
|
Já nemyslela, že se nedá srovnat závislost na alkoholu a kouření, to určitě dá.  Jenže je na jedné straně občasné kouření a pití alkoholu, a na druhé straně závislost na alkoholu a závislost na tabáku, obě závislosti jsou považované za nemoci. Na vzniku obou se podílí geny i prostředí.
Katko, psychiku nepodceňujte, já vždycku můžu vyletět, když slyším, je to „jen“ psychika.  „Jen“ psychika Vám taky může znemožnit žít normální život, a samozřejmě i zabít. Jak se dá přijít pomalu o tělo, stejně se dá přijít pomalu i o duši.
|
|
alas
|
|
|
|
|
Katka,
máš zrejme v sebe osvojený a zavedený nesprávny program s alkoholovým trójskym koňom, ktorý si sama aktivuješ a spúšťaš až večer. Preber si toto s psychológom - psychoanalytikom, ktorý Ti pomôže preprogramovať sa a preorientovať.
(Pomôže Ti najmä s vlastnou analýzou psyché/Duše:
- "lebo,.../možno/ LEN psychika/činnosť Duše"...) 
|
|
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Liba napsal:
Petr ví o alkoholismu hodně, stejně pije, a pak ze zoufalství kope.Já už takových výpadů zažila hodně, vím, že lidé závidí, že už nepiju, a oni to nedokáží, naposledy to bylo u lékařky,, té, když jsem řekla, že jsem abstinující alkoholička,to bylo veselo,vyčetla mně, že chci drahé léčení, a ani mně nenaštvala, myslím si, že ona má problém.
Milá Líbo..do nikoho nekopu....že si po 40 letech chlastu dokázala konečně abstinovat je skutečně chválihodné..gratuluji
|
|
petrch
|
|
|
|