Zdravim vas vsetkych
Ono je tu casto polemika ci s liecebnou alebo bez liecebne. Ale ono je to asi aj dost jednoduche, ked to niekto stale neuspesne skusa znovu a znovu a aj to to nejde, tak potom urcite vyskusat aj liecebnu, aj ked aj ta nie je zarukou ziadnych zazrakov-vid uspesnost 5%.
Podla mna a uz som to pisala casto, v cloveku sa musi nieco zlomit a urobit ten klik v hlave, aby vsetko spravne zapadlo na svoje miesto a odrazu to ide. No a pokial sa toto podari bez leicebne, tak potom je tam zbytocne chcodit a pokial sa to doma nedari, tak treba vyskusat vsetko a dufat, ze v tej liecebne ten klik v mozgu nastane. Tak ako sa to stalo napr. Dee, aj ked liecbu nedokoncil, spravil v liecebni ten spravny klik a teraz si popri alkohole naziva uz uplne v pokoji a je vidiet, ze nemusi s nim viest ziadne boje.
Co sa tyka tej motivacie, ja si nemysim, ze my samoliecitelia mame len tu pozitivnu. napr. ja osobne som si dala slub a vedela som, ze tentokrat ho dodrzim, ze pokial to tentokrat nezvladnem sama, tak to zacnem riesit s doktormi a v najhorsom pripade pojdem aj do liecebne, aj ked by ma to profesionalne uplne znicilo. Kedze podnikam a naozaj si nemozem dovolit vypadok 3-6 mesiacov, to by som potom musela zacinat uplne od nuly a nemuselo by sa to uz podarit ..
Takze mozno ma viac drzal strach z toho, ze ak sa zas napijem, budem musiet riesit doktorov a asi aj lecebnuako to, ze som nechcela, aby mi bola zas tak zle..
Aj ked to bol suhrn vsetkych okolnosti..a hlavne mi pomohlo aj toto forum, kedze dovtedy som si nechcela priznat ake je to so mnou vazne, a az pri citani vsetkych prispevko tu mi to uplne docvaklo..
Takze odrazu sa to stalo, nieco v hlave sa mi uplne preplo a odrazu v hlave vsetko bolo na spravnom mieste a to co sa mi dovtedy zdalo nemozne, odrazu islo a celkom dobre..
Aj ked tie zaciatky abstinencie a cravingy neboli prechadzkou ruzovou zahradou, ale odhodlanie a tuzba po inom zivote boli silnejsie...
Takze preto pre mna uz liecebna zmysel nemala, kedze mi to vsetko konecne docvaklo ..
Ale samozrejme som aj pochopila, ze abstinencia nie je len o nenapiti sa alkoholu..a zacala som vsetko okolo alkoholu stuodvat a postupne som menila svoju psychiku a moj zivot..modelovala a stale modelujem som svoju triezvost a ohromne ma to este stale bavi
Co sa tyka lieecebni, tak ja som dost individualista a nemam rada autority, co by ma chceli riadit, preto aj pracujem sama pre seba..
Poznam sa, tak by to asi bolo pre mna peklo a hlavne na Slovensku podla toho co citam...co ja viem, tak napr. tu v Taliansku taka buzeracia nie je..napr. bodovanie, kontrolovanie prachu a poriadku to neexistuje..
samozrejme, ze tam tiez neziju ako prasce, ale ked niekto chce zit v spine, tak to tam riesia s nim indiviudalne a sustreduju sa hlavne na terapie a vela fyzickej prace..jedia vacsinou len to co dopestuju atd..
V Nemecku tam to je na klinikach tak, asi ako u nas na sukromnych..Spravaju sa k nim ako k nemocnym, ale s velkym respektom a nie ako k odpadu..Ono je to vsetko individualne, ale v tomto suhlasim s Dee, ze u nas sa to zastavilo niekde v 60-rokoch a to dost ludi aj odradza od toho ist tam a to ze v cechach ese k tomu clovek moze prist aj o vodicak je naozaj viac nez demotivujuce..
Samozrejme nikoho neodradzam od liecebne, verim tomu, ze vacsina personalu a lekarov sa snazi, ale chybaju podla mna peniaze od statu a postipy su zastarale e neefektovne...
ale je to len taka moja uvaha, ze je to skoda, ze sa aj tento sektor trochu nemodernizuje a neprisposobuje sa novej dobe a nhadaju a nasekusaju sa aj nove postipy, ved medicina ide stale dopredu aj postupy liecby sa menia...ale v liecbe akoholizmu na SR v CR je to zial dost staticke a pritom je to taky zavazny problem aj pre spolocnost..keby sa tomuto venovalo viac pozornosti a aj penazi, urcite by bol aj vacsi zaujem o liecbu a aj upesnost by bola pravdepodobne o dostvyssia..