Re: Tak jsem zvědavá, jestli to zvládnu Před 8 rok, 2 měsíce
|
|
Chápu jak to myslíš. Definice a testy jsem ale už od školy neměla ráda. Ve mě něco zraje a jak to je, to můžu vědět jen já.
Já to myslim tak, že je mi uplně fuk jeslti se pojmenuju alkoholik nebo ne. jDe mi především o pocit z mýho vlastního života. Každej žije jen sám se sebou a nejvíc se sám zná. A odpověd na otázky najdeš stejně jen v sobě. Myslim že člověk nepotřebuje slyšet soud od někoho kdo tě vlastně vubec nezná. Myslim, že každej si umí odpovědět sám. A sem na web chodim pro podporu a pro načerpání inspirace a pro pochopení problematiky z jiných pohledů. Nechodím sem pro posuzování mě a mýho problému....to je mi k ničemu  Hezkej den
|
|
Rachel
Platinum Boarder
|
|
|
Re: Tak jsem zvědavá, jestli to zvládnu Před 8 rok, 2 měsíce
|
|
Dobrá ty sem nechodíš pro posuzování tvého problému. Je to tvoje věc. Já to chápu. Ale člověk na kterého jsem reagoval sem pro tu radu přišel. Tak jsem jí dal.
|
|
Morfeus
Expert Boarder
|
Morpheus: This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.
|
|
Re: Tak jsem zvědavá, jestli to zvládnu Před 8 rok, 1 měsíc
|
|
podla mna to natahovanie sa o tom, ci niekto uz je alkoholik alebo este nie, nema velmi zmysel a to z dvoch dovodov :
1) ak pocitujem, ze alkohol vplyva na moj zivot skor negativne, respektive prevysuju negativne dopady nad pozitivnymi, mal by som pracovat na tom, aby som nepil. neviem, co by na tom malo zmenit to, ze mi v nejakom online teste vyjde ano, si pijak, alebo nie, nie si pijak. ma to zmysel v klinickej medicinskej praxi, ale tu na fore sa o tom natahovat...no neviem, akosi mi unika, aky ucel to ma sledovat. ako tym tomu cloveku pomozeme, ze sa tu zide nejaky tribunal korhelov a vyniesie nejaky ortiel : ano, si alkoholik/nie, este nie si alkoholik  alebo aby som sa lepsie vyjadril, podla mna ma zmysel skor sustredit energiu do inych oblasti nez do tohto.
2) alkoholizmus je spektrum. neda sa jednoznacne povedat, kedy sa clovek stava alkoholik a kedy este nie. na jednej strane spektra mame totalneho abstinenta, na druhej totalneho alkoholika. kde je hranica? analogia k tomuto je napriklad vyska. vieme, ze niektori ludia su vysoki a ini nizki, ale kedy clovek prestava byt nizkym a stava sa vysokym? v medicine sa v pripade alkoholizmu nejaka ciara v piesku nakreslila, aby sa mohli zaviest nejake standardne postupy, ale tiez to nie je velmi vytesane v kameni. nemozes povedat, ze clovek, co ziska v nejakom teste 10 bodov je alkoholik, kdezto clovek co ma 9 tak je este v pohode. to je ako keby si povedal, ze ked mas 180cm, uz si vysoky, ale ked mas 179cm, tak si este nizky.
aby som to nejak zhrnul, moj nazor je taky, ze v pripade vaznych alkoholikov je uzitocne, aby si uvedomili, ze su alkoholici, ale v pripade tychto hranicnych pripadov je skor kontraproduktivne sa sustredit na to, ci si uz zasluzim nalepku alkoholik alebo nie, pretoze 100 ludi (testov) na to bude mat 100 roznych nazorov, prave preto, ze sa neda urcite presna hranica. takyto clovek by si mal uvedomit, ze alkohol vplyva na kvalitu jeho zivota negativne a zamerat sa skor na to, ako pitiu predchadzat nez na to, ci naplna kriteria diagnozy alebo nie.
|
|
|
And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.
F. Nietzsche
|
|
|
|
Double D napsal:
alkoholizmus je spektrum. (..) na jednej strane spektra mame totalneho abstinenta, na druhej totalneho alkoholika.
...a sranda je, že ten abstinent môže byť najväčší alkoholik zo všetkých. 
PS: Ja viem, ja viem. 
|
|
|
|
|
|
|
Tady se předně lišíme v tom, že pro mě alkoholik není nálepka. Je to pro mě nemocný člověk. Stejně tak jako astmatik, diabetik, alergik, revmatik, schizofrenik a další ikové. Třeba někdo je cukrovkář (diabetik). Určitě je celá škála cukrovkářů od lehkého až po těžkého cukrovkáře. Je celá ta debata o něčem? Nějaké pření? Pomůže nějak člověk, že si to uvědomí a bude se trápit tím, že je diabetik? Nějak upravovat životosprávu a tak?
Alkoholik pro mě není spektrum, ale nemocný člověk a člověk buď je alkoholik nebo není. Nic jiného podle toho, co o této nemoci vím, neexistuje. Určitě bych tedy do spektra nemocných nedával na jedné straně úplné abstinenty a na druhé straně totální alkoholiky. Na jedné straně je lehký alkoholismus a na druhé nejtěžší alkoholismus. U astmatiků taky nedáme na jedné straně člověka bez astmatu a na druhé těžkého astmatika. Buď člověk astma má nebo nemá.
|
|
Morfeus
Expert Boarder
|
Morpheus: This is your last chance. After this, there is no turning back. You take the blue pill - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes.
|
|
|
|
uznavam, ze ked som napisal, ze "alkoholizmus je spektrum", to bola zla volba slov. spravne som mal napisat "miera konzumacie alkoholu je spektrum".
tomu, co pises, rozumiem tak, ze toto vnimas ako striktne binarnu situaciu (je alkoholik - nie je), co indikuje, ze tam niekde musi byt bod zlomu - teraz nie si alkoholik, stale nie, stale nie, *bod zlomu* tak a teraz uz si lahky alkohlik, teraz tazsi, teraz najtazsi. co vnimas ako ten bod zlomu, ked sa z nie-alkoholika stava alkoholik?
moj nazor na ten priebeh je zase takyto - teraz nie si alkoholik, mozno si alkoholik, asi si alkoholik, velmi pravdepodobne si alkoholik, si alkoholik. podla mna tam ziaden jednoznacny bod zlomu nie je, ale rad by som si precital tvoj nazor, je dost mozne, ze sa mylim.
podla mna je alkoholizmus tiez choroba, ale s nejasnymi hranicami. typicka ano-nie choroba by bola napriklad ebola. bud mas ebolu, alebo nemas, neexistuje ziadna pochybnost, kedy uz mas ebolu a kedy este nie. nie vsetky choroby, ktore si vymenoval, su takto jednoznacne rozlisitelne (rovnako ako alkolizmus).
|
|
|
And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music.
F. Nietzsche
|
|
|
|
Tak já nejsem psychiatr ani lékař ale chápu, že když původcem nemoci není nějaký ryze patogenní virus/bakterie, tak je určení těžší. A věřím, že se i doktor může splést. Ovšem samotná nemoc a diagnostika nemoci jsou 2 různé věci. Jednoduše řečeno, když jsem se neovládal v pití, a měl jsem bažení a opíjel jsem se, když jsem z toho měl deprese, a vypěstovanou závislost na alkoholu tak jsem byl alkoholik bez ohledu na to, co mi kdo a jak o tom říkal. A jak to jednou propuklo, už nemůžu nadosmrti pít jako konzumenti nebo pijáci nealkoholici, neboť to vždycky skončí opitím a následnými problémy, a pokud to párkrát vydržím, tak se za pár dnů/týdnů rozpiju do starých kolejí. To jsou fakta, co vím, i to mám vyzkoušené. Samozřejmě je v tom jistá víra. Nakonec i rozpálená kamna mě nemusí pokaždé spálit, ale každý rok to zkoušet nebudu.. Tam mám také víru, že mě spálí.
|
|
Morfeus
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Ale veď také "body zlomu" máme v analógovom svete vždy, keď sú dve binárne možnosti. Rozhodujem sa - kúpim si ten zákusok? A hlava osciluje od úplného ÁNO po úplné NIE. A potom sa nejako rozhodnem, pričom som bol táákýýto maličký kúsok od tej druhej možnosti a úplne iných dôsledkov. A tak každú sekundu našich životov. Niekde tá hranica musí byť.
|
|
|
|
|
|
|
ano, niekde musi byt. 150cm chlap je nizky. 200cm chlap je vysoky. nikto nepochybuje o tom, ze niekde ta hranica medzi vysokym a nizkym chlapom je. ale kde presne a preco prave tam?
ja to vnimam s pitim alkoholu rovnako. je mi jasne, ze niekde ta hranica je, ale neviem kde presne, a este si myslim, ze ked sa niekto pohybuje v relativne tesnom okoli tej hranice, tak ho nie je mozne objektivne zaradit ani na jednu, ani na druhu stranu. mozeme si vymysliet nejaky konstrukt (test), podla ktoreho to budeme vediet rozsudit, ale takych testov si mozme vypracovat 100, ale pokial budu vsetky operovat s priblizne rovnakou hranicou alkoholizmu, vsetky budu rovnako spravne (alebo nespravne).
podla mna je ovela lepsie uvazovat, ako tu ostatne uz bolo napisane, v rovine - sposobuje mi pitie problemy alebo nie. ak to vnimas tak, ze pokial mam problemy = som alkoholik a ked nemam = niesom, tak tu je dalsia otazka, v ktorej sa rozchadzame 
|
|
|
F. Nietzsche
|
|
|