Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Stránka: 123
Dolů
Téma: Psycholog nebo psychiatr
Psycholog nebo psychiatr Před 12 rok, 11 měsíce  
Dobrý den,
mám prostý dotaz: kdo provádí ambulantní léčbu, psycholog anebo psychiatr, či snad oba?
Děkuji.
Jarek

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.

Re: Psycholog nebo psychiatr Před 12 rok, 11 měsíce  
Ambulantní léčbu provádí psychiatr.Zdiagnostikuje dle toho,nakolik je jeho pacient schopný být upřímný i další dopad jeho alkoholismu.Bývají to nejen schizofrenické ale i jiné poruchy vyplývající z pití.Doporučí způsob léčby,formou léků na upravení psychiky,může doporučit formu léčby,bud´Antabusem,nebo psychoterapií,případně navrhne protialkoholní léčbu.Vždy záleží na vstřícnosti,upřímnosti a ochotě každého pacienta.
Jana Mertosová

Záleží na tom jakou formu pomoci si zvolíte. Pokud jdete do ordinace AT tam je to psychiatr. Lze ale také navštěvovat psychoterapeutické pracoviště a tam je pomoc zajištěna psychologem. Je to otázka volby. Péče zajišťovaná v ambulantní ordinaci psychiatrem je hrazena zrovna tak jako péče ústavní ze zdravotního pojištění. Nevýhodou je, že se to dostane dotyčnému "do papírů" a dál to jde životem za ním. Naproti tomu většina privátních psychoterapeutů je placena v hotovosti klientem - ovšem výhoda tohoto způsobu léčby spočívá v tom, že je anonymní a nikdo se nic nedoví - komu o tom sám neřeknete.
abstinující alkoholik

Jednak v AT poradně nemusí být nutně psychiatr. Je tam adiktolog. Druhak, když se to dostane do papírů, v čem je problém? Při nástupu k novému zaměstnavateli, budu mít papíry v ruce. Nemusím je vůbec kompletní předat závodnímu lékaři. Druhak existuje něco jako lékařské tajemství.
Petr N
Platinum Boarder
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Narozeniny: 07/16

Lékařské tajemství sic existuje, ale pokud je někdo veden jako člověk, který měl nebo má problém s alkoholem nebo drogami, má to vliv na medikaci mnoha případných nemocí, kterými můžete jednou v budoucnu trpět. Ovlivńuje poperační analgezii bolesti, léčbu bolesti při onkologických onemocněních(morfium a podobné preparáty se lékaři bojí v dostatečném množství a frekvenci předepisovat i pacientům kteří závislostí nikdy netrpěli natož alkoholikům), předepisování léků proti případné úzkosti a depresím apod. Na jiném místě tohoto fóra váš jmenovec zase popisuje peripetie se zadrženým ŘP na motorová vozidla, jakmile nastoupil léčbu v PLB. Je to věc názoru, pokud vám pomohla terapie v AT tak je to super, ale za sebe dávám jednoznačně přednost anonymní placené terapii.
Sláva
Fresh Boarder
graphgraph

Můžu potvrdit.Nestydím se lékaři přiznat svůj problém s alkholem.Loni jsem byla na operaci svoji diagnozu jsem zdělila anestioložce-zvolila jiný druh narkozy,ošetřujícímu lékaři-po zákroky mi naordinoval i jý druh léků od bolesti.Jedinkrát se stalo,že mi setřička dala běžný lék na vyžádání-aniž se mi podívala do dekurzu.Výsledek?Cítila jsem se jak zhulený komár.Jako bych měla vypité a ještě k tomu kouřila trávu-byl to pro mne nepříjemně těžký stav.Normální pacientky-tím myslím bez závislosti,který tento lék dostávaly, tento stav necítily-odbourával jim jenom stavy pooperačních bolestí.Byly doby,kdy jsem se nemístně styděla za svoji nemoc-stejně jako za minulost.Přijala jsem obé-a mám klid.Dnes se nemusím bát nějakého odhalení,můžu v klidu spát,můžu se s klidným svědomím každému podívat vzpřímeně do očí.
Jana Mertosová

Re: Psycholog nebo psychiatr Před 12 rok, 9 měsíce  
Dobrý den,

je nějaká možnost, po prvotní špatné volbě lékaře (psychiatra), od něj odejít a přejít k anonymnímu psychologovi? Nejen, že mi psychiatr vyhrožuje odebráním řidičského průkazu, aniž by mě řádně vyšetřil (vstupní vyšetření trvalo 15 min.), ještě navíc nechci, abych měla v papírech do budoucna zmíněno cokoliv společného s alkoholem, aby se to se mnou táhlo... Navíc si se mnou doktor absolutně nepovídá... S "kontrolami" je hotov za 2 minuty!

Děkuji.
Jana B.

Re: Psycholog nebo psychiatr Před 12 rok, 9 měsíce  
Moje zkušenost je.K psychologovi jsem potřebovala doporučení psychiatra.Máte právo změnit psychiatra-pokud se vám jeho přístup nezamlouvá.Za psychologické sezení jsem platila pokaždé 200Kč.Možná se vás ujme i bez doporučení.Ovšem je důležité vědět-jestli jste ochotná psychologické sezení,které není jen o jednom sezení(trvá hodinu)podstoupit.Zda jste si vědomá svých problémů a chcete je touto formou řešit.psychologické sezení je vždy cesta ke mně-cesta do mého vnitřního já ,se vším co se mnou souvisí od mého dětství.
Jana Mertosová

Re: Psycholog nebo psychiatr Před 12 rok, 6 měsíce  
Jo, taky jsem potřeboval doporučení, než mi mohl pomoci psycholog. Ale možná to tak nefunguje všude, myslím si, že by to mohlo jít i bez doporučení... Ale chce to hledat.
Igor

Re: Psycholog nebo psychiatr Před 11 rok, 10 měsíce  
To nechápu... Alkoholizmus není duševní porucha jako třeba paranoidalní schyzofrenie aneb katatonie. Rozhodně Psycholog, nevidím ani důvod aby tu k něčemu měl zasahovat psychiatr. IMHO je to typická záležitost pro psychologa (když se už s tím vůbec má někdo babrat...)
Opilec
Opilec != alkoholik
Fresh Boarder
graphgraph
Pohlaví: Muž Místo: Č.T. Narozeniny: 04/11
Rozdíl mezi alkoholikem a opilcem je v tom, že alkoholik by chtěl přestat pit kdyby mohl - opilec by mohl přestat pit kdyby chtěl.

Stránka: 123
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter