Re: Chci se stát abstinentem Před 10 rok, 7 měsíce
|
|
Danuš, to se asi musí zažít, jsem z prahy venku pátej, asi už vlastně šestej rok, dokud sekáš latinu, tak dobrý...
|
|
Anděla
Anděla noci probděla
Senior Boarder
|
|
|
|
|
Andela aj ja si dost dobre nedokazem predstavit tych ludi co mas okolo seba. To, ze ta az takto riesia, musi byt dost tazke psycho pre teba. Ale si super, ze sa drzis a ze sa dokazes nad to povzniest. Ja zatial s okolim problemy nemam. Ale zijem v zahranici a tu ked poviem na oslave, ze nepijem, tak to absolutne neriesia a ak sa niektori aj nahodou opytaju ze preco, tak im na rovinu poviem, lebo som zistila, ze som alkoholicka a bez alkoholu mi je 100 krat lepsie, tak ma len pekne potlapkaju po pleci, ze ake super rozhodnutie som spravila a ze mi drzia palce. Ale je pravda, ze ked som bola cez leto na Slovensku, tak to bolo zlozitejsie. Ked som odmiatala pit na party s kamaratmi a aj na rodinnych oslavach, dost do mna vrtali, ale skor to bolo take doberanie, nie zakernost. Zial na Slovensku alebo v Cechach je to este stale tak, ze podozrivy je ten co nepije a nie ten co pije.
Vlocka, velmi pekne prispevky a drzim ti palce, aby si si takychto peknych chvil s tvojimi detmi uzila co najviac. Ja som si ta zastala hlavne preto, lebo som videla, ze mas za sebou kus cesty a ze chces v nej pokracovat a prislo mi luto toho, ze by sa mohlo stat, aby ta tu niektore prispevky donutili k vycitkam svedomia a tym padom by sa to pitie mozno u teba rozbehlo zas. Ale nastastie vidim, ze to mas pekne zrovnane a ze jrdo ides dalej.
Dani, som rada, ze uzkosti sa ti lepsia a ze aj co sa tyka alkoholu, tak sa stale snazis..
Peter N som rada, ze si sa ozval aj ty. Presne na teba a este dost dalsich som narazala, ked som napisala uvahu o tom, preco ludia utekaju z tohto fora. Ja budem rada, ak budes prispievat aspon obcas. Mna tvoje nazory dost oslovuju. Myslim si, ze kazdy nazor nas moze len obohatit a pevne dufam, ze tu uz nebudeme za svoje nazory lyncovani, ale ze tu budeme o svojom probleme diskutovat a navzajam si pomahat..
|
|
Kira
|
|
|
|
|
Vločko, nepij kvůli sobě, pak se odrazí tvá střízlivost na dětech, na všem.Děti jsou dobrá motivace, ale tvůj život žiješ jen ty sama.Možná to nakopne i manžela, uvidí, dojde mu to.Časem budeš tak silná, že mu můžeš pomoc ke střízlivosti, ale bude muset chtít hlavně on.
|
|
Liba
|
|
|
|
|
Jak já zuřila, když mně někdo radil, strašil, buzeroval, nenáviděla jsem ho, nevěřila mu.Nyní jsem za každé varování vděčná, vydržela jsem abstinovat.Přijala jsem ty pravdy od starších abstinentů.Nemám vůbec zájem o to, abych si tu honila své ego, na někom, koho nikdy neuvidím, neznám ho, jen vím, co alkoholismus je, co dokáže.Vločko, nastane nějaký problém, uvidíš, že se ti ozve v hlavě-tak jsem ustála jednoho frťana, ustojím druhého, pomůže.Ne.Rozjede se ti opět alkohol, skončíš tam, kde jsi přestala pít.A rychle.Dávej si na to pozor a vydrž.Buď na to připravená.A Kiro, na věku nezáleží, znala jsem alkoholiky, co pořád věřili, že zvládnou sami svůj problém, upili se ve 30, 40 letech.
|
|
Liba
|
|
|
|
|
Ahoj,
tak to tady čtu a pořád je o čem přemýšlet... Už několik let bojuju s tím, jestli úplná doživotní abstinence ano nebo ne. Podle všech jsem kvartální alkoholik se vším všudy. Nemám problém pár týdnů abstinovat, ale když to přijde, nic nenadělám. Snažíme se, aby to proběhlo bez následků, aby si toho pokud možno nikdo nevšiml. Jednoznačně se jedná o problémové pití. Vždycky to skončí slibem (sám sobě), že to bylo naposledy. Pak přijde hlodání a že dvojka večer přece nemůže nic změnit. Nezmění. Skoro. Jenom přijde hlodání, že lahev večer jednou za čas přece nemůže nic změnit... A tak je to pořád dokola. Ani se mi nechce domýšlet kdy a čím se to zastaví... Buď to zvládnu zastavit já sám nebo se stane něco, co nebudu mít pod kontrolou. To všechno si uvědomuji, ale přesto je to stále stejné.
Bohous.
|
|
Bohouš
|
|
|
|
|
Hele, Libo, asi mluvis ze zkusenosti, ale delas to blbe. Sorry. Vlocka je frajer, at uz tak ci onak. Nekdo do tohoto fora ani svy pulflasky nenapise, a ona napsala pul panaka. Blbost. Citila se provinile a mela nad tim mavnout rukou. To by totiz udelal nealkac. Pocitat ci ne, je fakt uplne jedno. 3 dny nebo 330? Zalezi na tom? Podstatny je, ze je ok. A to ona je.
Ja chapu, ze mas vic zkusenosti nez my. Ale kdyz jsi mi napsala, ze se nemam radovat z nepritomnosti abstaku, protoze stejne prijde, v tom byla zast a zavist. Jak vis, do prdele, ze moje abstinencni priznaky prijdou? Kdyz nebudu pit, tak neprijdou nikdy. Mam za sebou par tydnu bez piti. Neznamena, ze nezaziju recidivu, o tom vim. Ale jak muzes tvrdit, ze priste budu mit abistnencni priznaky? Co o mne vis? ................................
Nekde na tomto foru jsem cela prispevek zeny, jejiz muz abistonoval desitky let, nez umrel (asi na starobu)........ nepovazovala jeho alkoholismus za problem. Tak proc Libo otravujes nas?
Ja jsem sla v zahranici poprve do AA. Pristi tyden jdu znova. Zdeseni No. 1: z 15ti lidi vypadalo 10 na pokraji zivota. Kazdopadne jako brutalni alkoholici. Dama, ktere bylo asi 65-90, vypadala nad hrobem za 5 minut. Par docela mladejch lidi tam bylo taky. Holka kolem 35ti mela uplne zelenou plet. Nikdy jsem to nevidela. Myslela jsem, ze se namejkapovala. ..............
Kazdej je sam sveho stesti strujcem a kdyby sme byly zabedneny kravky, tak na tomto servru nejsme. Takze vsem sikovnym holkam (i klukum) drzim palce. ......... nemusime dopadnout jako Liba. Mozna dopadnem, ale nemusime. A ty Libo, kdyz uz radis z pozice toho zkusenyho alkouse, delej to efektivne a ne hnusne. Nikdo z AA, ktery jsem navstivila (a bylo tam pribehu), se nechoval tak povysene a rozkazovacne jako ty. Pokora k sobe, ale i k ostatnich. Nezezralas vsechnu moudrost sveta, i kdyz vis o alkoholismu mozna vic nez my. Ale my jsme na to prisly driv nez ty!!!!!!!!!!!!! A ted s tim pracujem, kazda podle svyho.
|
|
Mupkalina
|
|
|
|
|
Mupkalino,
za takový příspěvek, který jste napsala bych se styděla-výrazy jako "do prdele" svědčí o Vaší úrovni, ne o úrovni Liby, kterou tak kritizujete jenom proto, že říká tvrdou pravdu.
Tak se nad tím zamyslete.
Helena
|
|
Helena
|
|
|
|
|
Libusko ale ja nezurim, ani se nevztekam a ani nenadavam. Mam velikou uctu ke vsem, kdo tu zakernou nemoc zvladli a zvladaji, at je jejich cesta jakakoliv. Vazim si vasich zkusenosti.Muzou pro mne byt jen prinosem... Ty nectes co pisu. Jen mi vadi a mrzi me tve zavery... Oni se podporuji v piti, nechteji vlastne radu... Kdyby se tu nekdo sveril, ze selhal, tak co mu napises? Povzbudis do noveho zacatku nebo ho smezes na hromadu tech, co stejne vlastne nedokazou skoncit...a vlastne ani nechteji... Ja i dnes v pohode.
|
|
Vlocka
|
|
|
|
|
Jestli jsem nekoho pohorsila tim, ze jsem napsala "do prdele", tak se omlouvam. Povazuju to vzhledem k vaznosti tematu za uplnou kravinu (slusneji receno hloupost). Slo mi o obsah, ne o formu. Taky jsem po sobe necetla, jestli jsem udelala pravopisny chyby. Opet: Povazuju to vzhledem k vaznosti tematu za uplnou kravinu. (I kdyz jsem si vsimla, kolik lidi tu pisou prispevky s gramatickymi chybami - troufam si tvrdit, ze vic nez na jinych serverech). Mozna je to tim, ze jsou pod parou, mozna tim, ze maji obecne nizsi IQ ci vzdelani. (ja pisu bez diakritiky uz leta, protoze pisu v nekolika jazycich a nebavi me preklapavat furt klavesnici.) Zalezi snad na tom? Nezalezi.
K veci: Ja neberu Libe jistou uroven know-how, ktere zrejme prameni z jeji vlastni zkusenosti. Pokud jde ale o formu, tam si myslim, ze muze "pomahat" efektivneji, nez poucovat a strasit ostatni. V prvni fazi jde totiz o to, pochopit, o co vse se hraje. Ze se nema chlastat vi kazdej blbous. Ale uz ne kazdej (at uz alkoholik ci ne) vi, proc se vlastne nema pit alkohol. A nejakou dobu trva, nez to clovek pochopi. Kdyz nekdo prijde o rodinu, praci, kamarady a strechu nad hlavou, tak mu asi dojde, ze je neco spatne. Kdyz ale o "nic" takovyho neprijdete a stejne se v tom placa, musi to pochopit skrz jiny atributy a to muze trvat radu mesicu ci let. A pochopeni samotne nestaci. Je treba to i analyzovat a udelat z toho zavery. Pak az je mozne se k tomu postavit. Takze to, ze si nekdo dal pul panaka po x dni abstinovani a jeste to sem prizna a jeste ma dilema, jestli pocitat od zacatku nebo pokracovat v pocitani, tak to povazuju za hrdinstvi, za ktery by mela prijit prinejmensim pochvala, a ne spraskani, jako by slo o prasivyho psa.
Kdyz ma mala dcera leze po schodech a ja ji rikam, at leze nejdriv zadkem a ne po nose a ona me neposlechne a obcas si trochu natluce, tak na ni taky nekvilim: dobre ti tak, ja jsem ti to rikala a kdybys me poslouchala, tak sis nenamlela. Musi ziskat sve zkusenosti a nejake z nich bohuzel obnaseji i pady. Tak je to i s chlastem. Muzes varovat, ale strasit nema zadnej smysl. Daleko lepsi je efektivne pomoci. Treba jako v AA. Nikdo tam nepoucuje, nestavi se nad ostatni, jen povidaji a bohate to staci. Uz se tesim na pristi randez-vous.
|
|
Mupkalina
|
|
|
|
|
Zdravim Mupkalina a plny suhlas s obidvomi tvojimi prispevkami.
Mna tiez zarazilo, ked si sem pisala ohladne tvojich abstakov a Liba ti napisala nieco v tom zmysle, ze ako si to dovolujes tesit sa z toho, ze ich nemas a ze vsak si ta najdu. Miesto pochvaly a podpory si dostala toto a potom si uz viac nenapisala. A na toto som presne chcela vcera poukazat, ze Liba zial stadialto ludi vyhana a ze je to velka skoda, lebo mna zaujimaju nazory a skusenosti aj inych ludi, nielen tie jej.
Toto je problem u nej. Ona ako keby chcela, aby sme vsetky padli na same dno tak ako padla ona. Nedokaze si pripustit, ze covek sa moze z toho vyhrabat este pred tym padom a berie to tak, ze pokial sme tam neboli, nemame pravo na nazor, ale mame " drzat len hubu a krok" a pekne sa na to dno prepit a potom sa snad ozvat a koleniacky ju prosit o radu.
Liba, neviem kde si prisla na to, ze sme nervozne a podrazdene a ze len kopeme okolo seba.
Ak si si nevsimla, skoro vsetky co sem piseme, sme si priznali, ze sme alkoholicky a snazime sa abstinovat. Ved je to aj nazov tohto vlakna. Ja abstinujem uz skoro 5 maesiacov, tak neviem preco mas potrebu napisat mi, ze na to dno aj tak padnem alebo preco Helena ma potrebu napisat mi, ze alkohol ma aj tak dostane. Moze sa to stat, ale aj nemusi. A ja sa rozhodne snazim aby sa tak nestalo a ako som uz pisala pred alkoholom mam obrovsky respekt a nesnazim sa s nim uz bojovat.
Ale myslite si Liba a Helena, ze tieto pripomienky od Vas su podporou? Chapala by som keby ste to napisali coveku, co pije, co si nechce priznat, ze je alkoholik , tomu co sa snazi pit kontrolovane. Ale preco mne, co som si priznala, ze som alkoholik a ze uz nemozem a ani nechcem si dat ani tu jednu sklenicku, co sa snazim sa o problematiku zaujimat, co uz 5 mesiacov nepijem a co mi je fajn a rozhodne nie som nervozna, ae spokojna a stastna? To potom ked si to tu precita niekto novy, tak si moze povedat, ze ved ked to tu pisu aj ludom co uz 5 mesiacov nepiju, ze aj tak sa nakoniec prepiju uplne na dno a alkohol ich dostane, tak naco to vlstne skusat, nema to zmysel a budem pokracovat v piti nadalej.
Verte vsteci, ze to zmysel ma a piste sem vsetci, aj ti co sa zatial v tom len mocete a este neviete s tym prestat. Sme tu od toho, aby sme sa navzajom podporili a cim viac nas tu bude, tym to bdue vacsim obohatenim pre nas vsetkych...
|
|
Kira
|
|
|
|