Re: Chci se stát abstinentem Před 10 rok, 6 měsíce
|
|
Přečtete si někdy, jak tu ta vlákna konci. Pak možná pochopíte.... Každopádně diky za kohokoliv, komu tu cokoliv pomohlo. Sbohem
|
|
Dana
|
|
|
|
|
Už jsem nechtěl, ale paní Heleně rád odpovím, opravdu naposledy a už tu budete mít ode mne pokoj.
Taky se nedivím, že sem nepíšete, zvlášť v poslední době, já se tu motal chvíli a vidíte ty konce, nemá cenu to rozebírat.
I Vy jste si prošla svým trápením a přesto jste dokázala se s tím poprat a teď žijete šťastně a spokojeně. Máte moje uznání a úctu, tak jako Líba a spousta dalších. Já jsem teprve na začátku, o letech si zatím mohu nechat zdát, doufám, že to zvládnu taky. Každopádně i kdyby se mi to nepovedlo hned, budu bojovat dál, to Vám slibuji, i všem ostatním. Nikdy nedovolím tomu zmetkovi alkoholu, aby se mu povedlo mě zničit!
Já měl před lety těžkou nehodu, po které mi, bohužel, zbyly následky. Následovala dlouhá rehabilitace, které jsem se nemohl věnovat naplno, protože jsem musel i pracovat. Mám povolání, ze kterého není možné jen tak snadno odejít, samozřejmě, že si nestěžuju, sám jsem o to usiloval. Když jsem se z toho vyhrabal - a dneska už na mě nikdo nic nepozná, tak mi do života pro změnu vlezl ten darebák alkohol. Začal jsem se škrábat na hlavě a taky už měl chuť se vším praštit, jenže jak jsem psal: byla by to zbabělost a na rozdíl od té nehody jsem si tohle nadrobil sám vlastní blbostí. Takže jsem se tomu postavil a nakonec to zvládl, i když jsem se při tom dost potloukl. Navíc zase pochopitelně při práci, do léčebny jsem nemohl i když tady u nás není léčba tak dlouhá jako v ČR. Je mi jasné, že na rozdíl od té nehody tady se nelze nikdy úplně vyléčit a musím být pořád ve střehu. Alkohol bude číhat dál za bukem a trpělivě čekat, kdy ho ztratím z dohledu, aby po mě znovu skočil a dostal mě. Mám už na krku taky pátý křížek a myslel si, že mě v životě nemůže nic překvapit. Škaredě jsem se spletl, to už tak holt bývá.
Právě proto asi nechápu lidi jako je Péťa a raději mizím. Nepřeji nikomu nic zlého a ani Anoine nemusí mít strach, že bych po ní šlapal, spíš mám obavy, že nám zavazet nebude, protože pokud se nesebere a nezvedne, alkohol ji nám ostatním dříve či později odklidí sám z té cesty a pošle do horoucích pekel, kam poslal i miliony jiných. Jeho moc je absolutní, vyhrát nemožné a utéct není kam. Jen se mu postavit a zastavit jeho vliv. Pak je šance ukončit jeho vládu nad životem. I Daně přeji, aby konečně našla odvahu rozetnout bludný kruh alkoholu a léků a začala konečně žít naplno. I uplakánek Péťa místo nesmyslných řečí o Mengelem, kterého kdyby skutečně potkal, tak by ho rychle přešly, ať raději začne se sebou něco dělat, protože neví, co ho ještě v životě potká. Kira už vykročila po té naší cestě, té přeji, aby už neupadla.
Na závěr překopíruji takovou zajímavou úvahu o alkoholu, co je vlastně za "kamaráda", už nevím, kde jsem to našel a uložil si do diáře, takže nemohu dát zdroj, z mé hlavy to není, třeba to někomu pomůže v rozhodování jak dál.
Ještě jednou se tu mějte fajn a ahoj.
Kdyby alkohol měl ústa a mohl se představit řekl by tohle:
Musím se přiznat, že jsem byl a jsem zlodějem nejhorším - nejpodlejším. Kradu rodinám nejlepší otce a syny. Kostelu nejvěrnější děti. Vlasti nejšikovnější občany. Školám a vědě nejkapacitnější mozky. Lidským rodinám jednotlivce. I přesto je na mne pohlíženo jako na dávajícího svobodu, nejlepšího společníka člověka a přítele lidskosti v radosti i smutku. Já jsem na světě největším bossem mafie, která denně zabijí miliony a bere jim všechno, vkrádám se do kapes, domovů, srdcí a rodin. Jenom já znám klíče do všech zámků, kas, pokladů. Můj gang se nebojí šibenice, protože v něm mám všechny společenské vrstvy, včetně třídy, která vládne i která soudí a hlídá spravedlnosti. Jsem pánem, vládcem a monarchou. Mně slouží vlády, které mně stavějí na první místo během svých rautů. V mé přítomnosti se rozhoduje o osudu světa, o životě a smrti, podepisují se smlouvy a obchody. Můj názor v každé záležitostí je nejdůležitější. Pří mně se lidi baví, tančí, pláčou, umírají. Padá jeden trůn za druhým, zanikají impéria, upadají vlády, jenom moje impérium přežívá a nezaniká i když nesu vyhlazení a smrt. Ničím všechno a všechny, krásné děti a skvělou mládež měním v násilníky a trestance. Zaplňuji nimi nemocnice a vězení. Bohaté měním v chudáky, moudré v hlupáky, zdravé v nemocné, kolébky měním v rakve, města v hřbitovy. Kdo nemá se mnou zkušenost? Kdo mně nezná? I to dítě mého přítele opilce, i ta zanedbaná manželka. Znají mně dobře duchovní, kteří vidí jak dokážu zničit lidský život i po víceleté dřině a můžou se jen pomodlit za duší, která pak patří mně. Znají mně záchytné stanice, soudy, vězení, ale taky školy a diskotéky. Teď už se asi nemusím dále představovat? Mám jen naději že i Vy budete u mně hledat mou moc, štěstí tak jako hledají miliony. Že i Vy nebudete chybět v mé armádě s kterou od věku dobývám jen jedno......PEKLO!!!.......
|
|
anonym 1
|
|
|
|
|
Super!Tak to je.A neboj, se střízlivostí život utíká , také budeš jednou počítat roky, kdy jsi čistý, klidný, baví tě život.Svůj život žiješ jen pro sebe, určitě si ho vážíš, tak žij, nepřežívej s chlastem.A děkuji!
|
|
Liba
|
|
|
|
|
Tak zase ja... Dekuji, anonyme, tvá sila a odhodlanost je inspirativní. Přeji krásný život vedle chlastu!
|
|
Dana
|
|
|
|
|
Jj,kdo nejde s námi,jde proti nám...
A nestojí nám za názor ani pohled,že Anonyme 1 (jak jsi psal).Zapomněl jsi,jak jsou některé věci těžké?Pokud by nebyly,nepotřebujeme žádné psychology,psychiatry atd..,protože by stačilo jen nějaké "osvícení".A navíc,kdyby bylo vše tak snadné,tak se nikdo ani do těch "sraček" s alkoholem nedostane.Je vážně supr,jak tady někteří nazýváte třeba Péťu šaškem,fňuknou apod. a ty Anonyme by jsi ho rovnou chtěl vidět někde ve válce (nebo kde),jen proto,že sis ten jeho příspěvek "protáhl" svojí osobní cenzurou...A co když ten Péťa má i jiné "vážné" problémy (nemoci) než alkohol (ostatně často právě s alkoholem jich dost může souviset)?
Je to asi ve mně,ale mám problém s lidmi,kteří hlásají na všechny strany své jediné pravdy,bez trochy tolerance a staví si sebevědomí na někom jiném ...
Je to tady už prostě na nic.Ano,všechny diskuze končí stejně a vlastně ani moc diskuzemi nejsou.A když je "nejhůře",tak se napíše,že do "diskuze" člověk přispěl jen někomu z přítomných ,další si toho nemají všímat a ostatní bylo myšleno obecně...
Nějakou dobu jsem nepsala,zase jsem to pak zkusila,protože jsem měla pocit,že jde opět o diskuzi,že mohu,ale ouha...
Tak se zase odmlčuji a uvidím.Opravdu se mi nechce odejít úplně...
|
|
Anoine
|
|
|
|
|
Anoine uplny suhlas. Ja som tu velmi smutna z toho, ako niektori, co sa uz z toho najhorsieho vyhrabali sa povysuju nad tymi, co este stale len s tym bojuju. Ako keby zabudli na to, ake to bolo tazke, ked clovek este pil e nevidel pred sebou ziadne vychodisko, ziadnu cestu von a ziadnu nadej.
Anonym 1 ved aj ty si tym urcite prechadzal a teraz sa hras na silaka. Len vdaka tomu, ze si zacal abstinovat. Zabudol si ako ti bolo, ked si pil? Clovek vtedy nevnima jasne a preto pise tak ako pise. Ja uz pol roka nepijem, ale este stale si to velmi dobre pamatam. A co si si myslel, ze bude na tomto fore? Ze sa tu budu len abstinenti potlapkavat a pisat si aki su skveli a aky skvely zivot teraz maju.
Peta moze byt fajn clovek, ale momentalne to nie je on, je na tom dost zle, ale ked sem napisal, tak asi hlada pomoc.
Ja tiez nemam rada ufnukancov, ale treba im to nandat, ked su triezvi a nie ked su v tazkych psychickych stavoch. Ja ked som bola pod vplyvom, tak som tiez casto bola taky ufnukanec a pritom v reale som uplne ina.
A ja som hlavne za to, aby sem pisali aj ti co piju, preco ti to tak vadi? Preco ta tak iritue, ze oni este piju? Ved to je zmyslom tohto fora, aby sa im pomohlo. Mne to pripada, ze sa obavas, ze by ta mohli stiahnut, alebo ti nastavili zrkadlo, aky si bol ty, ked si este pil? A zle sa ti na to pozera?
Vies ci uz ti co abstinujeme, alebo ti co nie. Vsetci sme alkoholici, takze vsetci sme na jednej lodi. A delit nas na takych a onakych je podla mna velmi kontraproduktivne.
Toto forum nebolo podla mna zalozene na to, aby sme sa tu my co abstinujeme poplacavali po pleciach, aki sme silaci a predhanali sa v cifrach kto ako dlho uz nepil. Ale skor na to, aby sa clovek o alkoholizme dozvedel co najviac, vymienal si nazory, skusenosti...
Pozri Liba je v tomto trieda, aj ked s nou casto nesuhlasim, ok. Ona ma svoje nazory, ja svoje. Ale ona len preto, ze sa jej nieco nepaci, nebude stadialto utekat a ani ja nie.
Anoine, Dana nevzdavajte to s forom prosim. Ja tiez casto si hovorim, ze sa uz an to vykaslem. Ale potom si zas poviem, ze utiect je najlahsie, ale tym sa nic nezmeni a ani tym nikomu nepomozem. Vase pribehy ma zaujimaju a su urcite podnetne aj pre mnohych dalsich co to tu citaju, ale zatial nemali odvahu sem napisat.
|
|
Kira
|
|
|
|
|
Kiro, Dano a ostatní,
o kterých tak trefně psal anonym1, je to tak alkoholismus je nemocí ufňukaných, zpovykaných, sebestředných, egoistických(!)lidí, kteří s obtížemi čelí těžkostem světa a života.Prosím, toto není odsouzení, ale konstatování mého pozorování jak v rodině, tak mimo. Alkoholici se narodili s nevýhodnou startovací pozicí do života, něco zapřičinily geny, něco výchova nebo otřesné zážitky z dětsví a jsou prostě zranitelnější daleko víc než běžná populace. Někteří až tak zranitelní, že nedokáží čelit starostem a problémům a potřebují alkohol.A pokud alkoholem řeší své trable, nebo i nudu, tak jejich křehká psychika se dostává do bludného kruhu.
Takže, holky, změnit postoje, nelitovat se. Kdo nezvládne sám toto( připouštím, že takoví jsou a smekám před nimi), tak vyhledat odbornou pomoc, alkoholismus je nemoc duše, chybných postojů a vzorců chování, a nejlépe dobrý terapeut vám s tím pomůže. A nechte už Libušku na pokoji, nenavážejte se do ní, vadí mi to, ona něco dokázala a nechce vám škodit, ale pomoci. Vy si to jen špatně interpretujete, už jsem to psala víckrát.Ona narozdíl od vás se té zpovykanosti a sebestřednosti zbavila. Já vám držím palce!Nepsala jsem to proti vám, ale pro vás, je to nekonečné omílání vašich postojů
tahle diskuze! Takže trošku přitvrdit vůči sobě a vůči druhým víc emaptie!
|
|
Danny
|
|
|
|
|
Anoine, Kiro, já bych to viděla tak, že si anonym 1 nehrál na siláka ohledně pití, spíš že to mluvil obecně a že je jedním z těch lidí, pro které jsou problémy výzvou - jako „od toho jsem přece chlap, abych to dal“ – a že se mu proto nezdají lidi, kteří to takhle posazené nemají a výzvu žádnou nevidí, což by bylo pochopitelné. Jestli to tak je.
Mně připadá, Péťo, že možná nemáte motivaci nejen k tomu, nepít, ale ani moc k ničemu jinému. Co to prostě zkusit bez motivace, úplně bez důvodu? Že byste šel běhat do parku nebo dělal pro nějakou charitu nebo balil holku ne kvůli tomu, abyste se cítil dobře, ne pro zdraví, ne jako dobrý skutek, ale protože to je koneckonců úplně jedno, co děláte, stejně umřete a na Vás Vám nezáleží, tak co ...
Danny, já nevím. Mezi alkoholiky jsou úspěšní i neúspěšní, sebestřední i obětaví, tiší i zpovykaní, nejsou?; nevím, proč by měli být zranitelnější než průměr. Myslím před tím, než se dostanou do fáze, kdy neúspěšní, sebestřední, zranitelní atakdále jsou. A ano, je to nekonečné omílání a asi i pouhým omíláním zůstane, protože diskutovat se tu o tom dost dobře nedá. Špatnou interpretaci komentovat nebudu, taky už jsem se k tomu vyjádřila.  Za palce dík.
|
|
alas
|
|
|
|
|
Danny,smekám před Vámi,
vím, že víte svoje-ostatní už je na každém!
Mějte se moc hezky!
Helena
|
|
Helena
|
|
|
|
|
Ja som suhlasila so vsetkym co pisal anonym 1 ohladom toho preco skoncil s alkoholom, co si o nom mysli a ako sa tym chce vyrovnat.
Len som nepochopila, ze ako dovod svojho odchodu z fora uviedol to, ze mu vadi, ze sem pise napr. taky Peta. ved s tym musel pocitat, ze sem pisu aj ti co su uz trosky. A od nich uz nemoze ocakavat nejake inteleigentne prejavy.
A co si budeme hovorit, v takom stadiu cloveka uz uplne ovlada alkohol, a preto pise tak ako pise.
Allas ja suhlasim s tym, ze to vzal ako vyzvu, tak som to tiez pochopila. Ale len su mu chcela naznacit, ze tiez donedavna sam pil a tiez neprestal zo dna na den. Urcite mu to trvalo, pokial sa k tomu odhodlal, takze v tom obdobi to tiez nedaval a ucite tiez trepal nezmysly, tak ako vsetci my v opitosti. A mne to pripadalo ako keby on zabudol na to aky bol vtedy, ked chlastal. Tiez to uz urcite nebol ten chlap, aky je uz dnes, vdaka abstinencii.
Inak Danny ja si myslim, ze som na seba dost tvrda, prestala som s alkoholom sama po 25 rokoch etapoveho pitia a ver mi, ze jednoduche to rozhodne nebolo.
Co sa tyka Libusky, tak snazila som sa zakopat vojnovu sekeru  Len neviem, ci sa mi to podarilo.
|
|
Kira
|
|
|
|