Re: Končím s alkoholem Před 9 rok, 6 měsíce
|
|
Vies, ostatni nas v tomto pochopit nemozu, mozme sa len my. Ja som predtym tiez mojmu partnerovi a aj priatelom zazlievala, ze ma nechapu a nepomozu mi a miesto toho mi nadavaju. Lenze oni to beru podla seba, nemaju to ako my. Oni to beru tak, ze ved mame pit normalne a nevyvadzat hluposti. Nechapu, ze my normalne proste pit nemozeme. Prestala som sa potom za to na nich hnevat, ved ako to mozu pochopit, ked to nidky nezazili.
Teraz sa prestan trapit tym co bolo, ver mi, ze casom sa na vsetko zabudne. Zacni odteraz a mysli na buducnost. Ked budu na teba pokrikovat, tak nech pokrikuju. Prezijes to a co ta nezabije, tak ta posilni  ved ich to rychlo prestane bavit.
Keby si vedela, co vsetko som v opitosti povyvadzala ja. Myslela som si casto, ze ved sa tym ludom uz v zivote nemozem ukazat na oci a uz je to vsetko zabudnute. Aj som im vysvetlila s odstupom casu, ze to som uz nebola ja, ale uplne niekto iny. Proste vtedy my uz nie sme my, ale skor nejake monstra, ktore su uplne ovladane alkoholom.
Ber to ako cennu skusenost, ktora ta posunie vpred v tvojej ceste za vytuzenou abstinenciou. Vacsinou sa to nikomu z nas nepodarilo prestat pit hned na prvy sup, museli sme k tomu dozriet a aj tieto hanby k tomu dozretiu prispievaju. Tak si povedz, ze ak vdaka tomuto poslednemu uletu, teraz naozaj dokazes uz abstinovat, tak ten ulet predsa stal za to, zachranil ti tvoju buducnost a aj tvojmu synovi 
|
|
Kira
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Marti -výborně. S manželem je to dobrý a to je to hlavní. Budeš mít tu nejdůležitější podporu - v rodině. Ti ostatní Ti můžou vlézt na záda. Z čeho máš vlastně strach? Že si na Tebe budou ukazovat a pomlouvat? Ale to dělají proto, že piješ a děláš ostudy. Pokud toho necháš, nebudou mít důvod a věř tomu, že ti dobří Ti budou fandit a ještě získáš spoustu nových přátel. Myslím, že máš hodně nízké sebevědomí, nejlíp by Ti pomohl ten psycholog. Pokud máš obavy z AA, z cizích lidí, nikdo Tě nenutí tam jít přeci.  Najdi si svou cestu abstinence. A uvidíš, bude to skvělý. Jen si uvědom, o co jsi lepší, než ostatní, co s Tebou chlastají a pak se Ti smějí. Ty jsi lepší o to, že si uvědomuješ problém a chceš ho řešit a daří se Ti to! Jednou jsi uklouzla..bože, no stalo se. Ti,kterých se tak bojíš, Ti nesahají ani po kotníky  Tak..a tohle si každý ráno pro začátek opakuj před zrcadlem. Než si najdeš psychologa.  A vydrž .. průsery a ostudy jsou za Tebou, je načase mít se ráda 
|
|
JanaK
Gold Boarder
|
|
|
|
|
Já Bouzel uklouzla mockrát. A neznám nikoho v okolí kdo takto sám sobe ubližuje. Několikrát už jsem manželovi v opilosti zahla. Někdy se to dozvěděla od někoho. A pak zjistila že Mé cela vesnice nazývá ze jdu s kazdym. Když jsem se to dozvěděla. Byla jsem tak strašne zklamana. Co že to jsem vůbec za člověka. A jestli má cenu aby takovyto člověk na světe existoval.Co ubližuje sobe a Tim i rodině. Manželovi jsem už několikrát slíbila ze nebudu pit a Vždycky to dopadlo strašne spatne  Je mi ho moc lito.Ja se do toho zrcadla podivat nemůžu.Kdybych se tam uviděla musela bych si něco udělat.A nejhorší je ze sama sobe absolutne neverim. Vždycky něco řeknu a pak se to pokazí.Ja mam pocit ze už jsem si celý život předem zkazila. A ty vzpomínky.To je něco hrozného.Je mi lito ze syn má takovou matku.Kdybych to předem věděla že budu takto špatný člověk nikdy bych rodinu naplánovala a rovnou to někde zkoncila. Dokud na me nikdo nebyl závislý. Nevím jak si mám začít věřit když se nesnáším. Proc se nikdy nemůžu ponaucit a delam porad ty stejný chyby dokola.Co jsem to zač. Chtěla jsem Mít časem ještě druhe Dítě aby malý mel sourozence,ale bojim se sama sebe.
|
|
Marta
Junior Boarder
|
|
|
|
|
Ahoj Marti,
ano tančíš mezi kapkami alkoholového deště. Pojďme se tedy spolu se všemi, co ti fandí na to podívat trochu blíže. S toho co popisuješ je jasné, že za vše může droga – alkohol! Pojmenuj si tedy alkohol nějakým jménem něčeho, co od mala nesnášíš, co nenávidíš, prostě třeba Drak. Až bys to pojmenovala, kdykoli bys měla chuť se napít, začneš s tím drakem, kterého nenávidíš mluvit a naprosto jasně mu řekneš, že s ním tedy pít nikdy nebudeš, ať si jde jinam, že už jsi někdo jiný a s drakem pít prostě nebudeš!
Ono se totiž podle mě vše co má jméno, lépe ovládá.
Je to možná rada hloupá, ale co kdyby to zabralo, moc bych ti přál zvítězit a vidím, že ne jen já.
|
|
ladis
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Marta píšeš:
Ale vůbec to nezní divně... Je to špatný Já ale už nechci pít.Jenomže nevím proč se to pořád opakuje.
Marta,
hanba/ostuda je až to posledné, čo by Ťa malo trápiť. Keď si prepiješ zdravie budú Tvoje priority opäť niekde úplne inde.
Hanba-nehanba, pomoc hľadaj tam, kde sa nachádza, t.j. u odborníka. Fórum je len smerovka do hniezda záchrany. 
Rozhodni a odhodlaj sa čo najskôr Ty sama - vo svojom vnútri!
(Každý zodpovedá prvotne -> sám za seba!) 
Excesy/úlety opakuješ preto, lebo alkohol Ti už rozkazuje!
Čím skôr sa s ním rozlúčiš, tým lepšie!...
(...a najmä, tým ľahšie budeš uvoľňovať a rozpúšťať takúto závislosť a svoje podmienené väzby na alkohol!)
Zmeň svoje myslenie, myšlienky a postoje k alkoholu a zmeníš tak aj seba! 
|
|
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Marto.
jak to máš s alkoholem, odbočím ted´ od těch tvých pocitů studu a zeptám se Tě , zda ráno musíš přikrmit, abys prežila?
Když se jednou za kratší čas přepiješ, těšíš se prioritně hlavně na ten chlast?
Ty intervaly sě Ti můžou začít zkracovat, tomu věř, pak to bude teprve cesta z kopce do jámy....
Už si psala, že i brigáda padla, bylo Ti blbě, to vše bude gradovat. Odlož pophled do zrcadla na později, až budeš silnější, ted´ bys měla vyhledat odbornou pomoc a zatnout zuby a nechlastat.
Máš jenom dvě možnosti ---Bud´ se uchlastáš a to is horšíma následkama, než popisuješ ted´ , nebo se tomu vzpepřeš a budeš budovat v sobě novou budoucnost.
O třetí možnosti nevím....Je to pouze na Tobě, jak se rozhodneš.
|
|
Josef
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Rády bych ještě doplnila ohledně k té žádosti, prosby o pomoc od partnera.
Nestačí to jednou. Osobně jsem prosila vícekrát.
První reakce byla, tak oprostě nepij, jak Ti mám pomoc, já sám nevím...?..
Takže jsem pila dále.Pak znova, reakce.-tak s tím sama něco dělej, prostě nepij. Opět měl pravdu, ale pak jsem narazila na toto forum. vzala manžela doslovně za ruku a ukázala-dívej tady mám schovanou láhev, tady prázdné....Nemohl ani mluvit, jen hleděl a ptal se co mám dělat , abych Ti pomohl, já sám nevím?
Já už konečně vědela a prosila o silnější pomoc, suchou domácnost, nezdržovat se na návštěvách, protože, to asi možná někdo nepochopí, ale já ze začátku doslova trpěla, když jiný pil a já ne...takže popřát a raději domů. Když k nám někdo měl přijít a pil, tak jsem poprosila zase manžela o praktickou pomoc a to : Nalívej pouze Ty a vše vylej až odejdou...taky kup alkohol se mnou těsně před příchodem návštěvy....V součastnosti už vše děláme automaicky a já mu moc děkuji.Prostě jsem mu říkala, kde konkrétně potřebuji pomocnou ruku. Pomohl mi, ale taky nevědel ze začátku jak. Prosit vícekrát a předlož mu řešení a kroky jeho pomoci. On sám neví, tak stejně neví i tvůj muž.
|
|
Josef
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
To jak sem se napila bylo při oslavě. Všichni pili. Já na ne koukala a v duchu jsem se zas začala vymlouvat.Cely den sem mela takový uhoneni s chystanim oslavy. Byla jsem pak už nastvana. A když jsem si konečne sedla, tak i s tím vinem.Nevim jak se mám tomuto vyhnout. Aby nikde nebyl alkohol. Nebo abych zrovna neměla tu svoji náladu naštvanosti. Manželovi to asi opravdu musím vysvětlit. Aby si vedle Mé nedával s kamarády pivo a sel radeji snimi ven . Nevím jestli Mé pochopi  I na oslavach rodičů je to těžký.
|
|
Marta
Junior Boarder
|
|
|
|
|
Marta,
vyskúšaj suchú domácnosť (bez alkoholu) a obmedz alebo až vylúč návštevu akcií, kde sa konzumuje alkohol.
("Pijani si naliať (ne)dokážu aj sami - sú predsa dospelí a svojprávni, či?!?") 
|
|
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Marti,
přesně tak, oslava u rodičů byla pro mě ze začátku hrůza, muka. V součastnosti je to lepší, ale začátky jsem musela řešit, vypadnout co nejdříve. naplánovala jsem si s manželem, že jak mu začnu mačkat ruku, chci pomalu pryč. Máme to už domluvené a ten čas co tam vydržím se postupně prodlužuje)))
Vypiju litr vody, kafe a pendluji na wecko. Jenom přestat pít nestačí, chce to plán, celkovou změnu všeho, pojmout život jinak, žít celkově jinak.
Třeba jsem poprosila manžela, že odejdeme dříve a že si spolu zajdeme na dobrý kafe ještě někam do kavárny. U nás ve městě je otevřena italská cukrárna do půlnoci, hned jsem ho tam stáhla a mluvit o tom a mluvit. Hledat řešení a aplikovat do praxe. Nenudit se, nebýt pro něj jenom balíček problémů, ale nechlastat a chtít vědet jasně co po něm požaduji a o co ho prosím, předložit to.
On opravdu nevědel jak mi pomoc, ale ta je jeho pomoc je jenom součastí toho všeho, co chci ve svém životě změnit. Nicméně velice důležitá součást. Je to vše i o sebepoznání, přehodnocení priorit v životě a mít plán. Taky ta odborná pomoc, je velice důležitá, tu mám v záloze, zatím čerpám zde.
Máš před sebou tolik řešení, je na Tobě co si vybereš, jenom na Tobě.
|
|
Josef
Platinum Boarder
|
|
|
|