Re: První dny bez alkoholu Před 8 rok, 9 měsíce
|
|
Čau ZdeŇku,
ano AA je zkratka pro alcoholic anonymous - anonymní alkoholiky.
Craving - to je normální a obyčejné bažení. To znáš co je ne?
|
|
Včelař
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Dobry vecer.
V poriadku ja sa s nikym nepriem ohladne tejto zalezitosti. Mnohi skusali pit kontrolovane a nepodarilo sa. Su ludia ktori sa tomuto problemu venuju profesionalne a jednoducho
zistili ze jedina zarucena fungujuca a teda odporucana cesta pre cloveka zavisleho od alkoholu je nepit trvalo.
Ja som si odvodil tu moznu kontrolu prave na zaklade mojej zavislosti na fajceni. Kedze pocas rokov kedy som bol vasnivym fajciarom som pokladal priam za nadludsky vykon az zazrak skoncovat s fajcenim. Pretoze tato zalezitost cloveka akutne neohrozuje na zdravi ani nerozvraca rodinu a ani zvlast neobmedzuje bezny zivot. Cize motiv a vola skoncovat sa hlada velmi tazko.
Mne priniesla zazracne uzdravenie prave elektronicka cigareta. Nikdy by ma nenapadlo ze to v konecnom dosledku pojde tak lahko. A teda zistil som ze to bude asi zalezitost mozgu. Clovek mal velke obavy ze neskonci nikdy po 17 rokoch a 30+ denne ked sa fajcilo prakticky od prebudenia nepretrzite. No a nakoniec to skoncilo ani som nevedel kedy.
Dnes ma cigarety nijako nelakaju a viem ze ak by som opat zacal tak idem uplne od zaciatku. Bolo by na mne nakolko si dovolim sa rozfajcit a opat vypestovat zavislost.
A nie neskusal som fajcit kontrolovane kedze som sa z fajcenia "vyliecil". Nepotrebujem to k zivotu. Je to pre mna vec neutralna. Mozem fajcit a nemusim.
No ale v tomto bode jednoducho narazam na problem co sa tyka alkoholu. Ak je pravdou ze jedina cesta pre alkoholika je trvala abstinencia tak potom vlastne znamena ze alkoholizmus je nevyliecitelna choroba. Liek na to este nikto nenasiel a je to len o pevnej voli. O nic viac sa tu "nehraje". Ak je niekoho vola slaba jednoducho "prehraje/prehrava" sam nad sebou. Cize ziadna liecba na to neexistuje len dostatocne silna vola jedinca. To je potom to jedine co treba na skoncovanie s alkoholom. Najst v sebe volu...nic viac nic menej. Zaroven to vnimam ze toto problem v konecnom dosledku ani neriesi. Abstinujuci ktory by rad pil sa vlastne musi neustale premahat a zvadzat boj sam so sebou a teda so svojou volou. Skutocnym riesenim by bolo ak by abstinujuci clovek ziskal k alkoholu neutralny vstah. A teda sa realne vyliecil.
Neviem ci tento problem vnimam dostatocne dobre ale vy sa domnievate ze jednoducho clovek tento neutraly vstah ziskat uz spat nikdy nemoze? Pretoze ak to nie je mozne tak mi z toho logicky vyplyva ze asi to kontrolovane pitie neprichadza v uvahu v tomto pripade.
Kazdopadne je zvlastne ze na takyto v podstate zavazny problem svetoveho formatu sa este nenasiel skutocny liek.
|
|
|
|
|
|
|
Ahoj, Registrovaný. No veď si práve takmer vystihol princíp závislosti. A je jedno o akú závislosť sa týka. Či je to alkohol, cigarety, lieky, tvrdé drogy atď. Sám píšeš, že keby si si zafajčil, tak si v tom opäť znova. To "takmer vystihol" píšem preto, že to už by asi nezáležalo na tvojej vôli koľko si dovolíš. Môj názor je, že takmer určite by si časom fajčil ako kedysi. Závislosť ako taká na čomkoľvek je nevyliečiteľná choroba, nielen na alkohole. S alkoholom je to ako s cigaretami. Abstinujúceho alkoholika nezabije ten ten desiaty pohárik, ale ten prvý. Tak ako by to bola tvoja prvá cigareta. Trochu by som zapolemizoval s tebou, či stačí len pevná vôľa. Podľa mňa nie len to. Áno je treba v prvom rade sám chcieť, ale je dobré dodržiavať aj určité pravidlá. Napríklad ak sa dá mať suchú domácnosť, naučiť sa spôsoby zvládania cravingu, odmietania alkoholu, niekomu pomáha navštevovať kluby, vyhýbať sa rizikovým miestam atď. Niekomu v začiatkoch pomôže antabus alebo lieky proti depresii. Pri tých liekoch akurát pozor na prechod k inej závislosti. Je dobré mať niekoho, komu môžem zavolať, ak mám krízu. A vykecať sa. To všetko je podľa mňa dôležité hlavne v začiatkoch abstinencie. No a robiť veci, ktoré robia radosť. Nejaké staré, ale aj nové koníčky. Napr. včielky, záhrada, fitko...
Ale napísal si jednu dôležitú vec. S cigaretami už nebojuješ. Pri alkohole je to častý problém a ja som nebol žiadna výnimka. Závidel som tým, ktorý si môžu vypiť. Predstava, že už celý život nebudem môcť vypiť, bol horor. Snažil som sa vrátiť k alkoholu tzv. kontrolovane piť. Bolo to trápenie, neustály boj s alkoholom, ktorý som stále prehrával. Zistil som však na sebe, že pre mňa už cesta späť neexistuje. Zmieril som sa s tým, že som alkoholik. Neviem, či je to neutrálny vzťah k alkoholu, ale jednoducho ja som s ním prestal bojovať. Trápiť sa myšlienkami na alkohol. Pretože to nie je potom abstinovanie, ale len nepitie a trápenie. Ten boj ma zbytočne oberal o čas a energiu. "Nesmiem piť" som si zmenil na "Chcem abstinovať". Abstinujem vždy 24 hodín. A dodržiavam pravidlá, ktoré som spomínal vyššie. Suchá domácnosť, kluby...Napríklad suchá domácnosť spočíva v to, že u mňa doma nie ja žiadny alkohol. Je to kvôli tomu, že ak by som dostal chuť sa napiť, nemám čo. Musel by som si ísť kúpiť. A to zaberie nejaký čas, počas ktorého mám šancu si to premyslieť. Alebo niekomu zavolať, kto tomu rozumie napr. z klubu.
A nakoniec. Svojím spôsobom mám neutrálny vzťah k alkoholu, ignorujem ho, ani neodsudzujem nikoho, kto ho pije. Je to každého osobná vec. Ale ako pre alkoholika už pre mňa dlhodobé kontrolované pitie neprichádza do úvahy. Možno by som to zvládol krátku dobu. Ale nie nadlho.
|
|
|
|
|
|
|
A zabudol som dodať, že dôležitá je motivácia. Na liečení ma učili, že abstinencia nemá byť cieľ, ale prostriedkom k jeho dosiahnutiu. Ale reálneho cieľa. Každý má niečo svoje. Aj keď je to trochu ťažšie, keď je niekto sám ako ja. Ja to robím len sám pre seba. V tomto chápem Ladislava, aké to je byť sám. Ale on má aspoň syna a tú mačku. Ja len seba.
A ešte čo sa týka tej abstinencie, tak v tomto som maximálny egoista a sebec. Je pre mňa na prvom mieste. Bez nej nebude nič.
|
|
|
|
|
|
|
Pre Registrovaného. Neviem, či som to predtým napísal zrozumiteľne. Pre človeka závislého na alkohole, aj keby mal ten neutrálny vzťah k alkoholu a dokonca ho úplne ignoroval, tak cesta späť ku kontrole neexistuje. To nie je o tom, čo by človek chcel a aký má vzťah k alkoholu. My ten alkohol už niekedy nenávidíme. Ale tam už ten mozog funguje bez toho,že by sme to boli schopný ovládať ho, ak si opäť dáme. Máš tu tému "Piju, ale strašne moc nechci", David chce prestať s neurolom, skúšal to sám a vie, že sám to nedá. Zdeno sa tiež nejaký čas tu trápi a tiež chce prestať. A takých je tu veľa. Náš závislácky mozog si však s nami robí, čo chce. A platí to pre všetky typy závislosti.
|
|
|
|
|
|
|
JA, pri Tvojich príspevkoch mám niekedy pocit, že som si úplne prepil mozog. Občas mi trvá, kým pochopím ich význam. Aj to si nie som istý, či správne. Aj keď slovensky viem.
Takže. Pochopil som správne, že podľa Teba pri závislosti pevná vôľa nehrá úlohu? Pretože môj názor je, že tam pevná vôľa veľmi nepomôže. Mňa na Prednej Hore učili, že je to o sebadisciplíne.
|
|
|
|
|
Re: Co dělat dále? Volnější pokec.( bez vulgarismů) Před 8 rok, 9 měsíce
|
|
Registrovany napsal:
Davide ak nechces pisat sem mozem vytvorit email kde mozes napisat.
Ahoj, díky za nabídku, ale protože jsem něco chtěl já, můžeš psát na můj mail. Níže jej uvádím a doufám, že to není proti pravidlům, ale nechci to tu plevelit, když to můžeme řešit separátně spolu. Mail je: DavidN98(zavináč)atlas.cz, klidně napiš průvodní mail, ať mám kontakt i na Tebe.
Pěknou neděli všem!
|
|
|
Svět patří těm, co se neposerou.
|
|
|
|
Krtek napsal:
JA, pri Tvojich príspevkoch mám niekedy pocit, že som si úplne prepil mozog. Občas mi trvá, kým pochopím ich význam. Aj to si nie som istý, či správne. Aj keď slovensky viem.
Takže. Pochopil som správne, že podľa Teba pri závislosti pevná vôľa nehrá úlohu? Pretože môj názor je, že tam pevná vôľa veľmi nepomôže. Mňa na Prednej Hore učili, že je to o sebadisciplíne.
Krtko,
rozumieme si - asi aj preto, že sme "správne líznutí" = odchovanci Prednej hory. [Zlatý Juraj Mariani (R.I.P.)!!!]
Vôľa je potrebná pri výstavbe charakteru,
ale *baženie/craving* ani *hnačku/průjem* nezastaví!
|
|
Ja
"Ego sum, qui sum"... ;)
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Rád sa hrám so slovami a vždy keď vidím túto tému, napadne mi "Posledné dni s alkoholom". Ako by vyzerali? Asi by som mal zapnutú telku, vypnutý počítač, vypnutý telefón, zamknuté dvere. A moje telo by našli v neupratanom, smradľavom, ovracanom byte. Skúsim to ja radšej nejako inak.
PS: Podobné nápady mám aj s témou "Nepiju, ale strašne moc chci", ale berte ma zo začiatku kým si zvyknete prosím s rezervou, nie som normálny. 
|
|
|
|
|
|