Re: Co dělat dále? Volnější pokec.( bez vulgarismů) Před 8 rok, 8 měsíce
|
|
Ale Krtek, ved nikto z nas tu nikdy netvrdil, aspon som si to nevsimla, ze kazdy to moze zvladnut sam a aj vela krat tu bolo poradene napr. Zdenkovi a Katke, ze by mali vyhladat odbornu pomoc.
Mne sa len nepaci, ze ti co to zvladaju sami su tu takmer osocovani od niektorych tych, co maju za sebou ustavnu liecbu.
Naco to hrotit a delit to na dva tabory, treba si vziat poucenie z obidvoch taborov a zistit co komu konkretne sadne.
Tych co to sami nezvladaju, tu nikto nenabada k tomu, aby to skusal dookola sam, ale vacsina im radi liecenie. Zdenek dokonca to liecenie uz aj zopar razy absolvoval a aj tak sa stae v tom toci...
Len napr. od Dee to je trochu postavene na hlavu, on tvrdi, ze liecebna mu dala jedine to, ze sa tam nikdy uz nechce vratit a preto sa neopija, ale ze nic ine mu to nedalo a liecbu ani nedokoncil. Tak preco tu zosmiesnuje tych, co k tomuto poznaniu dospeli taktiez, ale este predtym nez do tej liecebne vobec nastupili?
Co sa tyka tej uspesnosti medzi samoliecitelmi a tych co sa liecia oficialne, tak sa vie vypocitat len uspesnost tych, co nastupili liecbu u tych je jsne, ze to sami nezvladli, inak by tu liecnu nemusli absolvovat. Ale my tzv samoliecitelia v ziadnych statistikach figurovat nemozme, kedze nikde nie sme vedeni ako alkoholici. Nikto nevie o mne, vcelarovi, Stopke, Janek, socharovi o mnohych dalsich...takze aj tie cisla su relativne..
|
|
Kira
Expert Boarder
|
|
|
|
|
A Krtek suhlasim s tebou v tom, ze je to o informaciach a ti co k nim pristup nemaju, to mozu dat tazko sami.
Prave preto je toto forum take dobre a dolezite, tu si ludia mozu predavat svoje skusenosti a aj kazdy co to chce skusit sam, pochopi, ze nestaci len nepit, ale ze ta abstinencia je aj o niecom inom.
Ja som az vdaka tomuto foru vela pochopila a az potom sa to u mna zlomilo. Ved ja som predtym ani nevedela, ze existuje nieco ako kvartalny alkoholizmus. Brala som to tak, ze ved pokial sa neopijam kazdy den, tak predsa nemozem byt alkoholickou. Takze som zila v totalnom omyle. o problematiku alkoholizmu som sa vobec nezaujimala a rutila sa do priepasti..
Takze mne tu tzv samoliecitelia nedali falosnu nadej, ale otvorili mi oci..
A preto som tu potom aj zacala prispievat, bola to skor ako terapia a aj ked nepisem uz casto, citam si to tu kazdy den..aby som nezabudala a aj by som sa dozvedela nove veci okolo alkoholizmu..takze suhlasim s tym, ze zakladom uspesnosti su informacie a kto ich nema, tak nema sancu to dat sam...
|
|
Kira
Expert Boarder
|
|
|
|
|
OK Kira, súhlasím s Tebou. Ani ja to tu nechcem deliť na nejakých zástancov jednej alebo druhej strany.
Ja neviem aké skúsenosti má Dee s liečením. Ale viem aké mám ja. Keby som to považoval za zbytočnú hlúposť, tak sa tam nedám zavrieť na 3 mesiace. A opakovane. Práve preto viem, že to nie je žiadny zázrak.
Viem o alkohole veľa. Ale trvalo mi dlho ako na to. Kým som pochopil, že musím úplne prekopať svoje myslenie. Kým som sa stotožnil s tým čo som sa dozvedel na liečeniach a na kluboch. To je to najťažšie. Preto je úspešnosť liečenia nízka. Musíš sa niečoho vzdať, aby si niečo získal. A to nie je každý ochotný.
Toto fórum nenavštevujete len vy, čo tu píšete. Ale aj tí, čo si so sebou nevedia rady alebo ich rodinný príslušníci a len čítajú. A tu takmer každý, až na výnimky, apriori odmieta liečenie. Z akéhokoľvek dôvodu. Ja len chcem napísať, že to liečenie má svoj význam. Niekomu pomôže až opakovanie. A niekomu nepomôže ani keby mal 10. Každý ma na výber, akú cestu si vyberie.
Ja píšem aj pre tích, ktorí to len čítajú. A svojím spôsobom im chcem dodať odvahu nech to skúsia ak sa im to nedarí doma a dookola padajú. Nemajú čo stratiť. Potom je to už len na nich.
|
|
|
|
|
|
|
Krtek, taktiez suhlas. Ved to to vacsinou kazdy aj odporuca, pokial clovek vidi ze to nezvlada sam, tak vyhladat pomoc..ci uz ambulatnu, ustavnu alebo aspon AA. Dolezite je nevzdavat sa a vyskusat vsetko, co moze pomoct. A je dobre, ze tu pisu aj ti co liecbu absolvovali..
Ti vedia podat take informcie, co my samoliecitelia podat nevieme a v inych vecich zas mame vacsie skusenosti my. Napr. ako zvladat tie cravingy hned na zaciatku, ked nie sme v chranenom prostredi a pod.
Takze tak ako som pisala, cesty mozu byt rozdielne - niekomu vyhovuju viac kopce, inemu zas rovinky  ale ciel mame vsetci ten isty 
|
|
Kira
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Kira napsal:
...Ved ja som predtym ani nevedela, ze existuje nieco ako kvartalny alkoholizmus. Brala som to tak, ze ved pokial sa neopijam rotk,kazdy den, tak predsa nemozem byt alkoholickou.
Pre laika, ktorý s alkoholikom nežije, je alkoholik len ten, čo chlastá niekde na stanici čučo a spí na zemi. Poznám prípad, keď chlap v práci milý, obľúbený(to viem od bývalej kámošky), kým príde domov opije sa a zmení sa na zviera. Pravidelne. A nedá si povedať. Za triezva je múdri jak rádio. ...Žijem s ním... Raz mi prasknú nervy a skončí to zle.
|
|
|
|
|
|
|
Myslím, že nikdo to tu nechce dělit na nějaké dva tábory, ani Dee nic nedělil, psal, že se fórum stává poslední dobou hlásnou troubou těch co vlastně úředně alkoholiky ani nejsou. Příklad: přijde chlastem zdemolovaná osoba na toto fórum, přečte si např. Včelaře a usoudí, „mám absťák, už nechci pít. Takže si koupí sklenici medu k tomu sklenici kysaného zelí, ráno si půjdu zaběhat a budu fit.“ Místo toho, aby absťák prodělal pod lékařskou kontrolou. Bohužel třetí den zemře na delirium tremens v samotě svého domova. A život jde dál. Osobně nemám nic proti nikomu, všichni máme stejný cíl, ovšem to co je pro jednoho celkem jednoduché, může být pro druhého zcela nemožné.
|
|
ladis
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Kira napsal:
Napr. ako zvladat tie cravingy hned na zaciatku, ked nie sme v chranenom prostredi a pod.
...šaraticu 
|
|
|
|
|
|
|
Ale Ladislav nikto tu tak jednoducho nepopisoval, aj Vcelar pisal, ze mal stastie, vtedy to bral skor ako smolu, ze pri tom vsetkom nezomrel..
ale pisu tu aj taki co este nie su v takom pokrocilom stadiu, a chu nieco s tymto problemom robit, este predtym nez uz bude neskoro ..tak pre tych je vhodne vyskusat to najprv aj sami..
ale ked sem napise niekto uplne v zlom stave a pise o tom, ako pil dennne litre alkoholu, tak mu tu nikto neodporuca absolvovat ten detox samemu doma..
a vies ty s tvojimi skusenostiami si tiez detox absolvoval doma a novu liecbu si odmietol..tak sem moze napr. prist niekto a precitat si tvoj pribeh a povedat si, "aha Lado zacal zas pit, dokocna az dva krat, ale potom prestal sam doma..tak to spravim tak aj ja, ved to podla jeho pisania vypada tak jednoducho. Takze budem sa zopar dni-tyzdnov zas opijat a potom s tym sam doma zas prestanem, ved ked mohol on preco by som nemohol aj ja" ?
ty k tomu samozrejme nikoho nenabadas, len si napisal svoj pribeh, tak ako Vcelar napisal svoj..on nikoho nenabadal k tomu, aby prestal pit pomocou jedenia medu, on len napisal svoju skusenost, ale ako uz vsetci vieme skusenost je neprenosna..
a co to znamena uradne byt alkoholikom..takze ten co sa nejde nahlasit, nie je ani alkoholik?..keby to fungovalo takto, tak by nam alkoholikom bolo sveta zit..stacilo by sa nenahlasit a problem nasho alkoholizmu by vlastne ani neexistoval, kedze nie sme uradne alkoholikmi, tak asi alkoholikmi ani nie sme a mozme pit kolko nam hrdlo raci...ty pokial si svoj problem neohlasil u doktora, si nebol alkoholikom? stal si sa nim az potom ako to bolo cierne na bielom a mal si na to peciatku?
|
|
Kira
Expert Boarder
|
|
|
|
|
Mě už to fakt nebaví. Já začínám mít pocit, že jsem vlastně špatnej, když si sem vlítnu, napíšu jak jsem na tom byl a jak na tom jsem teď. Jak jsem na to šel a jak na to jdu teď. Pak mi jeden oficiální alkoholik napíše, že já coby neoficiální tu dávám lidem falešnou naději. Druhej tu rovnou opovrhuje všema a káže o abstinenci a pak svá slova zapije deckou, protože on se z alkoholika stal konzumentem.
Když jsem psal o medu, tak jsem to psal kvůli tomu, že jsem si načetl co mi daj v kapačce, když mě oficiálně budou léčit v nemocnici. Když jsem psal o zelí, tak jsem si našel co v něm je. Draslík, horčík, béčka, céčka + další spousta minerálů a vitamínů. Plus to zbaví sračky. Tedy to též obsahuje to co tělo zrovna po prochlastaném kvartálu notně potřebuje.
Jenže já jsem pak partizán, kterej se z toho zázračně vykurýroval sám, místo, abych byl hovado, který chlastá tak, aby bylo hodno svého jména, a pak když mi zřejmě dojdou peníze, a je mi fakt kurva zle, tak mažu za doktůrkama a nechám se ošetřovat, tu se mi klepou ručičky, tu nemůžu spát, tu mám deprese a výčitky, tu mě asi vyhoděj z práce- tak se nechám oficiálně uzneschopnit od spasitele doktora a naperu se jím předepsanými oblbováky, aby se chudáčkovi ofiko alkáčovi už nepřitěžovalo. Pokud je toto správný oficiální postup tak si jím jeďte. Já si pojedu tím svým. Mě se zatím daří a vlastně mi může bejt u ...... co si ostatní zde myslí. Jestli jsou naštvaní, že mě to jde, zatímco oni ofiko závisláci s ofiko přístupem doktorů se v tom furt motaj. Asi málo, nebo špatně předepsaný oblbováky.
Já jsem to tu už psal. Já byl tak zdevastovanej, že stačilo si přát abych se vylízal z absťáků a stačilo aby v tu chvíli přišla cikánka, začaravala mě kuří nohou a byl bych stejně vyléčenej jako po šesti měsících v léčebně. Já měl totiž odhodlání a nechuť dál chlastat.
Tedy to co někdo nenajde ani za notnou dobu v léčebně.když nechce. Pak každá rada a snaha marná. Sám jsem končil tisíckrát a tisíckrát zklamal. Teď je to jiný a i pro mě překvapivý jak snadný to najednou je. Asi v tom bude ta pevná vůle, ale i ty informace, který jsem si zase sám partizánsky hledal. A též jsem to tu psal od začátku, že je třeba se o tu závislost zajímat.
Takže partizáni bojujte svůj neoficiální partizánskej boj, ostatní asi teda mazejte pro oblbováky za felčarama. Každému co vlastní jest.
|
|
Včelař
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
Kira pekne a múdro píšeš.
Včelárik, že Ťa nenapadne zdrhnuť z foŕa. Budeš tu stále chodiť a pekne referovať, ako sa Ti darí.
To platí aj pre Kiru. Tvoje príspevky som vždy hltal s potešením.
|
|
|
|
|
|