Alkoholik

Banner
Alkoholik.cz
Nacházíte se: Úvod Fórum
Zaregistrováním do fóra získáte jedinečnou identitu a nikdo nemůže psát vaším jménem nebo přezdívkou.
Vítejte, zde se můžete přihlásit nebo registrovat.   Nepamatujete si heslo?
Fórum bylo dlouho očekáváno uživately alkoholik.cz
Stránka: 1234
Dolů
Téma: Kolik šancí dát alkoholikovi?
#16185
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Dobrý den, paní Lenko. Zrovna jsem se čirou náhodou dostala k diskuzi o problému s alkoholem. Je to již stará záležitost, o to více mě zajímá, jak to všechno s Vaším bratrem pokračovalo a dopadlo. Kdyby to bylo čerstvější, napsala bych Vám pár zkušeností, ale bylo by to na diskuzi, která třeba dnes již není aktuální? Jsem jedna z mála manželek bývalého alkoholika, který neměl nikdy ani jednu recidivu, abstinoval mnoho desítek let, než zemřel. Strávila jsem i několik krásných Silvestrů pořádaných doktorem Skálou u Apolináře, strávila jsem i několik nočních služeb na záchytce, kde v rámci terapie sloužil manžel... Je toho dost a nechci se rozepisovat, pokud již máte tento problém vyřešen. Zdravím Vás, Nováková
Nováková

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16220
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Kolik šancí dát alkoholikovi? To je velice zajímavá otázka. Sám jakožto abstinující alkoholik to vidím tak, že je potřeba vidět, jestli dotyčný si již uvědomuje, že má "problém" anebo ne. Přestat úplně pít ze dne na den je jakýsi sen všech příbuzných a partnerek alkoholiků, ale veřte mi, tak jednoduché to prostě není. Asi je dobré po pijícím partnerovi vyžadovat činy a občas mu připomínat jeho "problém". Nejhorší je očekávat, že alkoholik splní svoje sliby. Věřte mi, pijící alkoholik je schopen slibovat, litovat, brečet, ale ve skutečnosti jen čeká na okamžit, kdy se bude moci znovu napít. Sám si také dobře uvědomuji docela velkou změnu osobnosti - jinak jsem se choval v době před vznikem závislosti, jinak v době těžkého pití a jinak se chovám, myslím i jednám dnes, kdy jsem již "jen" abstinující alkoholik. Jak jsem psal již před časem v jiném vlákně, mě dlouholetá přítelkyně opustila v době, kdy jsem již rok abstinoval, ale přišla na mě menší recidiva. Dnes s odstupem cca 3 let mě je prakticky jasné, že by mě partnerka zřejmě dříve či později opustila tak jako tak. Takže v konečném důsledku ani tak nejde o to, jestli dáme někomu nějakou "šanci", ale jde o to, jestli jsme i nadále schopni žít s někým, komu se trvale změní osobnost. Tolik můj pohled.
Radim
Expert Boarder
Příspěvky: 80
graphgraph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
ICQ#: 161-971-767 Pohlaví: Muž Místo: Hronov Narozeniny: 03/16
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16222
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Šanci dát, ale nevěřit hned .Je dost těžké pro alkoholika , rozloučit se s pitím.Bojí se, že bude mít smutný život, nedovede si ho bez pití představit.Nemá cenu mu nadávat, domlouvat, když je napitý.Je nutné dodržovat sliby, které slíbil, netolerovat mu další pití, selhání, radši odejít, protože právě ten rozchod s ním může zamávat tak, že opravdu přestane pít, uvědomí si, že vztah mu zničil alkohol, a kdykoliv se můžou dát opět partneři dohromady.Radime, tvá žena neunesla tvou střízlivost.Zní to divně, stává se to.Když jsi pil, měla trumf v ruce, mohla vyčítat, mohla si dělat co chtěla, ty jsi měl výčitky, mlčel jsi, ......najednou jí ten život skončil, neunesla ho, asi by opravdu odešla i z jiných důvodů.Drž se, najdeš jinou, která si tě bude vážit,mít ráda.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16226
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Ahoj Radime, Libo.. mluvite tu o zmene osobnosti nasledkem strizlivosti, co to znamena? Jak moc a jakym smerem se osobnost muze abstinenci zmenit? Myslim, ze muj pritel pitim maskoval svoji neviru v sebe sama, v ostatni, nizke sebevedomi atd. Ted v ramci abstinence mu nezbyva, nez svym strachum celit. Byl naladovy, kdyz pil, je naladovy i ted, naladovost zalozena na emocich, ktere nim probihaji, a on nevi, co s nema, resp. tyto nalady casto znici jakykoliv spolecny planovany okamzik, at se jedna o narozeniny ci jine akce. Jakoby se nedokaze uprimne radovat, naopak, vse krasne casto sabotuje, staci, abych si venku vedle nej rozpustila vlasy, a jeho emoce uz startuji do vysin kvuli tomu, ze poutam pozornost jinych muzu. A ja nechci nic, nez byt jen sama sebou, vedle nej a s nim. To je jen ten 'nejmensi' duvod, ktery startuje jeho neduveru, obavy, strachy, ktere v nem byly pred pitim, behem piti, i ted. Blizi se Vanoce, a diky jeho naladam mi klesa energie vubec se snazit, aby byly svatky pekne... k cemu, kdyz ty pekne chvilky se daji secist do kratkych okamziku, zatimco ty vazne, depresivni zdaji se trvat vecnost.. ma v AA sponzora, ktery ho 'uci' 12ti krokum, podporuje ho prekonavat jeho obavy a strach ze - zivota. Jsou ale 'teprve' u druheho kroku.. Dekuju vsak Bohu i za to, pac ode me pritel stejna slova ujistovani/uklidnovani/podpory/pohledu na vec casto 'neslysi', ale kdyz to same rekne jeho sponzor, pak teprve o tom zacne premyslet. Blizi se svatky, a ja se, sobecky, obavam, co za nalady nas ceka, a ze tu skoncim sama vypisovanim tady do diskuze. Clovek dokaze byt silny, ale prijdou okamziky, kdy i ta nejsilnejsi osobnost se zlomi a potrebuje podporu.. a kde ji vzit, kdyz ten druhy je ten, ktery tu podporu prave dlouhodobe potrebuje..
pipina

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16227
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Pipi, je dobře, že přítel dá aspoń na sponzora.Ty mu nemůžeš nikdy tak rozumět, jako ten druhý alkoholik.Nevíme, o čem se kluci baví, hlavně, že to funguje.Ale to další chování, možná by měl jít k psychiatrovi, zjistit, jestli příčina není někde úplně jinde.Musí být moc těžké žít s nevyrovnaným člověkem, netušit, kdy, kde, co, ho napadne, vybuchne.....možná 4. krok zabere.
Liba

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16390
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 4 měsíce  
Omlouvám se, ale já bych alkoholikovi dala šanci maximálně jednu, a to snad jen kvůli dětem. Vyrostla jsem v dobré rodině, kde se vypilo maximálně jedno pivo po obědě. Bývalý manžel měl otce alkoholika, proto se sám alkoholu nedotkl - stydíval se za něj jako mladý a nechtěl dopadnout jako on. Jestli jsme vypili za rok 3 piva a sedmičku vína o Vánocích, tak to bylo moc. Po rozvodu jsem si našla přítele, který je fajn člověk, ale - denně musí ta dvě piva vypít, případně sedmičku vína "pro pohodu". Nepůsobí opile. Jsem z toho zděšená. Stresuje mě to a vím, že mu asi nedám žádnou šanci. Je to neomluvitelné. Právě proto, že soužití s pijanem toho partnera opravdu otravuje a navíc se dnes už ví, že pijan se nevyléčí. Je to škoda. škoda jinak inteligentního a schopného člověka.
Dita

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16683
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 3 měsíce  
Dobrý den Lenko,

dovolte abych se představila. Jmenuji se Tereza Beráková a jsem studentka třetího ročníku psychologie. Ráda bych Vás požádala o spolupráci na mé bakalářské práci a jejího výzkumu, jehož respondenti jsou současní/ bývalí partneři osob závislých na alkoholu. Jedná se o vyplnění dotazníku (interpretace událostí ve svém životě) a krátký rozhovor o pohledu na příčiny vzniku závislosti u Vašeho partnera. Nemám problém setkat se kdekoliv v Praze, ale myslím, že pro mimopražské ( a případně i pro ně) je možné vše vyřídit elektronicky. Celá záležitost nebude trvat déle než 20 (max 30 min.)V takovém případě, ale potřebuji Váš mail na kvůli případné možnosti doptat se na nejasné či neúplné odpovědi. Jedná se o ZCELA ANONYMNÍ sběr dat. Nejde o žádnou hloubkovou studii, nemusíte se ničeho bát. Byla bych Vám moc vděčná za sdílení Vašeho pohledu na závislost u Vašeho partnera. Moc Vás prosím o Vaši spolupráci. V případě dotazů, zájmu účastnit se prosím piště na mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript O všem Vás budu informovata individuálně se domluvíme na setkání/ elektronickém vyplnění a další komunikaci. Nemám problém se setkat přímo v Bohnicích např. při návštěvě Vašeho partnera, zdržela bych Vás chviličku.Možná by byl lepší mailový kontakt. Samozřejmě Vám svou práci po jejím napsání zašlu. Děkuji mockrát.
Budu se těšit a doufat, že se ozvete.
Hezký den, Tereza.
Tereza Beráková

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16684
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 3 měsíce  
Vážená paní Nováková,

dovolte abych se představila. Jmenuji se Tereza Beráková a jsem studentka třetího ročníku psychologie. Ráda bych i Vás požádala o spolupráci na mé bakalářské práci a jejího výzkumu, jehož respondenti jsou současní/ bývalí partneři osob závislých na alkoholu. Chodím na školu, kterou docent Skála zakládal a dokonce jsem i stážovala u Apolináře, léčebny pro závislé, kterého zakládal.
Jedná se o vyplnění dotazníku (interpretace událostí ve svém životě) a krátký rozhovor o pohledu na příčiny vzniku závislosti u Vašeho partnera. Nemám problém setkat se kdekoliv v Praze, ale myslím, že pro mimopražské ( a případně i pro ně) je možné vše vyřídit elektronicky. Celá záležitost nebude trvat déle než 20 (max 30 min.)V takovém případě, ale potřebuji Váš mail na kvůli případné možnosti doptat se na nejasné či neúplné odpovědi. Jedná se o ZCELA ANONYMNÍ sběr dat. Nejde o žádnou hloubkovou studii, nemusíte se ničeho bát. Byla bych Vám moc vděčná za sdílení Vašeho pohledu na závislost u Vašeho partnera. Moc Vás prosím o Vaši spolupráci. V případě dotazů, zájmu účastnit se prosím piště na mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript O všem Vác budu informovata individuálně se domluvíme na setkání/ elektronickém vyplnění a další komunikaci. Samozřejmě Vám svou práci po jejím napsání zašlu. Děkuji mockrát. Budu se těšit a doufat, že se ozvete.
Hezký den, Tereza.
Tereza Beráková

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16725
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 3 měsíce  
Terezo, dnes jsem byl na Al-Anon pro rodiné příslušníky alkoholiků. Neděle 17,30, Na Poříčí 16,Praha 1, stanice AA...tam bys měla zajít a určitě se ti dostane podpory pro tvou práci.Ahoj
PetrCh

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
#16726
Re: Kolik šancí dát alkoholikovi? Před 10 rok, 3 měsíce  
Děkuji moc za radu. Myslíte, že mohu přijít bez ,,objednání" předem? Příští víkend mi to bohužel asi nevyjde, ale další snad ano. Děkuji za radu už jsem to zvažovala dříve- Navíc mám sama rodinnou zkušenost tak to není problém. S Vámi by bylo možné se pomocí mailu spojit? Ráda bych Vás požádala abyste mi napsal na můj mail Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Ráda bych se vás doptala (at tu nemusíte zminovat svůj kontakt) Ještě jednou díky za radu, Tereza.
Tereza Beráková

Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
 
Nahoru
Stránka: 1234
Moderátoři: Tes
Přihlásit se k odebírání kanálu novinek fóra
Banner
Alkohol tester .cz - značkové a certifkované alkohol testery
Žena alkoholik
MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny
Protected by Spam Fighter