|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 2 týdnů, 1 den
|
|
|
Ahojte všichni.
Eriko, takové absťáky jsem naštěstí nikdy nezažil. Možná kdyby ano, tak už třeba dávno nepiju. Ale co by, kdyby.... Chlast je silný soupeř.
Chci se s vámi podělit o malý pokrok. Dneska jsem se teda odhodlal a promluvil jsem si o mém problému s manželkou. A hlavně jsem ji poprosil, jestli by mě zítra podpořila na setkání s těmi kamarády, se kterými se navštěvujeme a pokaždé se nalévá.
Mám teď těch zkoušek pevné vůle nějak víc. Ale není divu, když jsou svátky a já se zrovna rozhodl abstinovat. Ale jsem rád za takové rozhodnutí ze dne na den, že jsem nečekal až bude to správné datum 1.1.
Jinak po nocích teď "chlastám". Předevčírem slivovice, včera v noci víno. Ráno z toho mám divný pocit a chvíli přemýšlím, jestli jsem se opravdu zase napil nebo to byl sen. Vždy mi spadne obrovský balvan ze srdce. A taky mívám po probuzení motáka a trochu bolehlav, jako bych opravdu v noci flámoval. Po chvíli to vždycky přejde a když zjistím, že mám čistou hlavu, tak je to ten nejlepší pocit na světě.
Zažili jste taky takové stavy po ránu v začátcích abstinování?
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 2 týdnů
|
|
|
Michale, myslim, ze se tomu rika suchy abstak
To muze prijit i hodne dlouho po abstinenci.
To, ze se mi po par dnech nepiti zdalo o alkoholu, to da rozum.
Spatny bylo, kdyz jsem po pul roce abstinence, kyvla na prodlouzeny vikend na Morave. Citila jsem se silna v kramflecich. Bylo to peklo. Vsude sklipky. Ja jela ve vinu.
Obrecela jsem to! Je to uz sest let a od ty doby jsem na Morave nebyla.
Ale mela jsem problem se “suchym abstakem” po temer dvou letech abstinence. Vyrazili jsme v zime na dovolenou za exotikou.
Rum tam tekl proudem. Tam - zadnej problem. Vsichni pili, ja se ne. Pohoda
Ale po navratu domu to zacalo. Nebylo to tak urputny, jako na zacatku, ale problemy byly.
Chute, sny, tres, nocni poceni, zima a nervozita. Mozna tak 3-4 dny a bylo to dobry.
Ty se drz!!! Mas krasne vykroceno
|
|
Erika
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Díky Eriko, vykročeno mám správným směrem, sám to tak cítím. Zatím jsem ještě na moje pití nas.aný. Ale ze zkušenosti vím, že po měsíci, dvou, to nas.ání a nadšení trochu odezní. Stejně jako posledně. V prvním příspěvku jsem to zmiňoval. Když jsem se snažil abstinovat a měli jsme jet na dovolenou a už 2 týdny před odjezdem se mi v hlavě pořád honila myšlenka, že si tam dám jedno orosené pivo. Však jenom jedno... Měl jsem hrozné bažení, nechybělo opravdu moc, abych se napil už doma. Nechápu, proč jsem tomu démonovi uvěřil. Taková naivita. Já a jedno pivo.... chacha. Tak alespoň mám další zkušenost. Proto teď když začnu přemýšlet o tom co bude třeba za 2 měsíce, za půl roku. Tak se učím říct hlavě: "STOP. Hezky krůček po krůčku, den po dni." A musím říct, že to pomáhá. I čtení tohoto fóra mi hodně dává. Škoda, že se do této diskuze nezapojil někdo nový. Ale jsem vděčný i vám tady, za váš čas, že si čtete tu moji, kolikrát zamotanou omáčku 
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
O suchém absťáku jsem ještě neslyšel. Aspoň budu vědět o co jde, jestli mě to někdy potká.
A po dvou letech, to je masakr. Jde vidět, kolik škody v hlavě ten chlast nadělá, zmetek jeden.
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Držím palce, treba vydržať.
Možno nejaké postrehy. Sny. Pri začiatku abstinencie som ich mal často. Nie ani tak, že som sa napil a bol opojený, ale sa mi snívalo, že som sa niekde prebral po pití a bol som ako po opici. Zasa tie šialené úzkosti a zháňanie alkoholu a nikde ho nedostať v tom sne a šaliem z absťáku. Potom sa prebudím a spadne zo mňa balvan, že to bol iba sen. Teraz po piatich rokoch sa mi to občas prisnije, ale je to len dobre, aspoň sa mi pripomenú tie stavy, aby ma nenapadlo si dať. Teraz tie sny sú asi jediné, čo ešte pripomenie tie peklá s alkoholom. Inak Ti poviem, že prestať piť, to bola najlepšia vec v živote, čo som spravil. Pohoda, štastie, pokoj.
Tiež máš tie pochybnosti, že už si nikdy nedáš. To som mal aj ja. Nevedel som si predstaviť, že už nikdy si nedám polečku. A prešlo to. Dnes ma to absolútne ani nenapadne. Spočiatku vždy sú obavy. Mňa nepiť donútili hlavne úzkosti, a najväčšiu obvau som mal, či prejdú. Prešli. Do pol roka zmizli. Mal som strach, že celý život budem iba robota a doma. Po roku som si zašiel na koncert a dnes si zájdem hocikde, na oslavu, kocnert, festival, po horách, nejakú akciu, v robote pohoda. Ponúkajú ma všade, lebo nemáme na čele napísané, že nepijeme, ale treba sa naučiť odmietať. Najprv slušne a ja osobne sa tým netajím, takže normálne ak stále nastoja, až si dám, poviem, že som mal s tým problém. Aj sa mi stalo, že neustále do mňa bušili a tam už som začal prednášky o tom pekle a hneď radšej utiekli, ako to počúvať  Samozrejme, ak Ti to viac vyhovuje, tak použi výhovorku lieky, antibiotiká. Ako Ti pasuje.
Sám z môjho pohľadu si dobre pamätám, aké boli ťažké začiatky. Nebolo to ani tak utrpenie, ako každodenná drina. Dnes Ti môžem po piatich rokoch povedať, stálo to za to. Zdravie, problémy, vťahy, obavy, všetko zlé zmizne, všetko sa dá do poriadku. Proste vydrž, cesta bude ťažká, ale odmena až moc obrovská.
|
|
|
|
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 1 týden, 6 dnů
|
|
Zdravím všechny.
Pistik, děkuju za podporu a že ses se mnou podělil o Tvé zkušenosti. A gratuluju k tak dlouhé abstinenci.
Dnes mám 8. čistý den. Včera proběhla první nebezpečná návštěva z hlediska alkoholu, jinak byla úplně bezpečná:)
No, jak jsem tady zmiňoval, jen co přijdeme k nim, tak mám před sebou minimálně pivo. Mimochodem máme se s nima sejít i na Silvestra. Vymluvil jsem se na antibiotika, které mám jakože do soboty, s domněním, že budu mít pořešený i Silvestr. Přesto mi donesli pivo. Okolo toho takové řeči, že jedno pivo mi na léky nic neudělá atd. Úspěšně jsem odmítl. Přišel další level- naléli do malého panáka slivovici, ale jen na dno, abych ochutnal jejich letošní. Byli jsme tam asi 3 hodiny a skoro celou dobu jsem poslouchal, co se to se mnou stalo, že ani tu malou slzičku slivovičky nechci okoštovat. A na Silvestra abych léky vysadil, a mohl si s nima vypit. "Vítej na Moravě. Vykašli se na léky, dej si radši tekutý lék."
Chvíli jsem uvažoval a málem tu slivku olízl aspoň na jazyk, ať mám na chvíli klid. Neudělal jsem to, mám strach se napít, ikdyž to byla jenom trošička.
Nemám rád takové nucení do něčeho. Ze začátku jsem se snažil normálně bavit, měl jsem dobrou náladu, ale pak už jsem z toho byl i docela otrávený. Takže vypadá to na super Silvestra. To k nim asi půjdu už rovnou bez nálady...  A vymluvit se asi nemůžu kvůli dětem. Ještěže nemáme takových kamarádů víc.
Pistik jak píšeš, je to sakra dřina.
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 1 týden, 5 dnů
|
|
Je 10 vecer, nemuzu spat. Po predstave, ze mi zitra kamarad R bude zase predhazovat ze nepiju, jsem se nejak rozklepal. Prislo bazeni. Teprve zacinam abstinovat a uz bych se na to zase nejradsi vysral. Po vypiti sklenky tonicu je to trochu lepsi. Nevim co mam delat, jsem v koncich. Kdyz si zitra s kamosem R vypiju, nic tim nevyresim. Priste bych znovu musel vysvetlovat ze nepiju anebo bych zase jel snuru,nez bych se odhodlal znovu abstinovat. Jak dlouho? Pul roku, rok nebo dva roky?????? Nechci uz dal pit. Chci abstinovat. S cistou hlavou je zivot lepsi. Michale prober se z te alko mlhy. Za tech par sekund uspokojeni a uvolneni to nestoji. Potom by prisly jen vycitky.... A zase od nuly a porad dokola, dokud se neupijes :'-(
Promiňte mi, za ty bláboly co tady pořád píšu. Mám depku, tak jsem se z toho trochu vypsal v deníku, který si píšu. A vlastně jsem si na všechno sám odpověděl.
Ve své nynější abstinenci asi už narážím na svůj strop. Většinou jsem víc jak 1-2 týdny nedal 
Stále si pročítám diskuzi "Společně začít..." kde to před 3-mi lety ještě docela žilo. Škoda, že jsem v té době o tomto fóru nevěděl 
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Obdivuju v té diskuzi příspěvky od Rachel, Eriky, MichalB, Libuš a spoustu dalších, jak se umí hluboce zamyslet o svém problému a hezky a řekl bych, filozoficky, to podat. Dává to smysl. Můj propitý mozek tohle nedokáže. Plodí jen sračky. Asi by mi opravdu pomohl terapeut. Mockrát jsem si dal ultimátum: "Ještě jednou se napiju, volám do poradny, psychiatrovi..." Nikdy jsem na to neměl koule. Jsem srab.
|
|
Michal
Junior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Dost se na to soustředíš, což je pochopitelné, ale zkus svůj mozek zaměstnat nějakou náhražkou. Deník je super, ale udělal bych něco pokaždé, když se blíží moment selhání. Třeba si dal kafe. Kámoš to musí pochopit. Prostě bych mu řekl, že se od toho musím držet dál a buď mi v tom pomůže, nebo se budu muset držet dál i od něj. Je vážná věc. Vážnější než vztah s kamarádem. Třeba se ti pak ty lidi kolem trochu vytřídí. S ním se to vyřeší pár větama. Podstatnější je, co se svou hlavou. Vím, jak těžké je, se svou hlavou pracovat. Je super, že sem píšeš. Alkohol k životu nepotřebuješ. Prostě to přebij něčím jiným, limonádou, kávou, čímkoliv, co si dáš pokaždé, když tě přepadne chuť na uvolnění. Zaměstnej hlavu něčím novým. Koníčkem, projektem, něco postav, vybuduj, věnuj tomu péči o detail. Pevná vůle je sval a dá se vybudovat a posilovat na čemkoliv jiném. Tím budeš silnější i v odpírání si.
|
|
Michal
Fresh Boarder
|
|
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 1 týden, 4 dnů
|
|
Michale,
moje zkusenost je takova, ze musis mit neco v ruce.
To myslim fyzicky. Je to kompenzovala hrnkem caje.
Pomahal mi zeleny s citronem.
Ale kdyz ho drzis obema rukama, je to lepsi, nez kdyz je mas prazdny. Pak ti obcas jen tak vystreli a tu sklenicku uchopi.
Ty to zvladnes!!!!
|
|
Erika
Platinum Boarder
|
|
|
|
|