|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 2 měsíce
|
|
|
|
|
Chuchto
Expert Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal: ja to mám podobne. Káva je super. Keď som prestal piť, začala mi chutiť oveľa viac. Aj sladké. Nezrobíš nič. Na káve som asi závislý, ale káva je zdravá. Každý sme na niečom viac či menej závislý. Ide ale hlavne o to, či nás tá závislosť neničí, či nám nespôsobuje akékoľvek problémy. No a ten alkohol nás doslova devastuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pistik, přesně. Káva je naštěstí jedna z těch zdravějších neřestí. Jen na těch mých ostatních nešvarech bych chtěl ještě zapracovat. Ale jak radí v jedné z příruček Dr. Nešpor: první rok je třeba zaměřit se hlavně na udržení střízlivosti. Ostatními záležitostmi se zabývat jen v nejnutnější míře. Druhý střízlivý rok se lze zaměřit i na zvládání nahromaděných problémů. V mém případě bych spíš chtěl zapracovat na zdravějším stravování a taky začít alespoň trochu cvičit.
Ale jelikož si nechci nastavovat žádné časové horizonty střízlivosti, vrátím se ke starému dobrému heslu: Dnes se nenapiju 
|
|
Michal
Senior Boarder
|
|
Poslední úprava: 08/02/2026 09:26 Provedl: Michal337.
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 1 měsíc, 3 týdnů
|
|
Zdravím vás, včera jsem měl 60. den bez alkoholu, ale bohužel jsem se napil  Nebylo to úmyslně. Manželka měla nalité víno asi tak 1,5 deci, ve stejné sklenici, ze které jsem chvíli předtím pil vodu. Přišel jsem do kuchyně, automaticky chytl sklenici a jak mám ve zvyku z dlouholetého nalévání se chlastem, tak rychle jsem to vypil. Bohužel pro mě, mám zhoršený čich a tím pádem hůř poznám chutě, takže jsem to hned nepoznal, že je to víno. Bylo mi divné, že takovou šťávu jsem předtím neměl nalitou. Jsem debil, že jsem to nevyplivl. Hned jsem to zapil vodou a zajedl, přesto jsem to v hlavě cítil. Manželka si občas skleničku dá a od té doby, co nepiju, tak asi aby mě to nedráždilo, si lahve schovává a nalévá do "nenápadných" sklenic. Říkal jsem jí, že mi to nevadí, obzvlášť, když si dá třeba jen jednu skleničku. Láhev 0,7 l mívá v lednici otevřenou i několik dní.
Dneska jsem měl zase jakoby absťák, žaludek na vodě a takový ten vnitřní třes.
Strašně mě to štve. Stále na to musím myslet. V hlavě se zas ozývá ten hlas a říká mi: "Když už ses zase napil, tak si dej ještě a bude ti líp."
Ach jo, téměř 9 týdnů, tak zase jakoby od začátku.
|
|
Michal
Senior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Btw, je to smutný pohled, jak to tady zahlcuje spam 
|
|
Michal
Senior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
|
Michal, nebral by som to tragicky. Nebol to úmysel. Zabudni na to a pokračuj v trende, len si dávaj nabudúce väčší pozor.
Z mojich skúseností, po nejakej dobe som tiež mal sirup proti kašlu, známa chuť, prečítam a malo to nejaké stopy alkoholu, ale nič to so mnou nespravilo. Podobne kompót, cítil som tam nejaký rum. Ten alkohol býva v maličkých množstvách všelikde. Je to lem môj pohľad a moja skúsenosť, ale u mne nikdy nerobila problém tá chuť, mňa by zabilo, keby som sa ÚMYSELNE rozhodol napiť a mozog by zažil tú eufóriu, prišli by zasa úzkosti a ten chlast by ma už zabil. Aj dnes mám rád likérové špičky, raz dva razy do roka zjem zo dva koláče, je to stopové množstvo a mňa nezabíjala tá chuť, ale tie stavy v mozgu po napití sa.
Stalo sa ti to NEÚMYSELNE a tie stavy si skôr namýšľaš, zabudni na ne a pokračuj v abstinencii. Možno prestaň počítať dni, ja sám neviem, presne deň kedy som prestal. Horšie je, keď sa napiješ ÚMYSELNE a zažiješ eufóriu, to bude už dosť nebezpečné, lebo sa rozbehneš. Ale toť len môj pohľad. Držím palce v ďalšej abstinencii!
|
|
|
|
|
|
|
Re: Haló haló, žije to tu ještě? Před 1 měsíc, 2 týdnů
|
|
|
Pistik, děkuju za povzbuzení. Už je mi mnohem líp. V pátek, druhý den po tom napití, jsem měl celkově den blbec. Šel jsem do práce po téměř dvou týdnech, zase u nás doma proběhla nějaká chřipka... Navíc se mi nedařilo, vyjel jsem na kolegu kvůli prkotině, v tu chvíli se mi hned vybavilo, jak jsem býval podrážděný a výbušný, když jsem pil.
Bohužel toto nebylo, jako když si dáš kapky proti kašli, opravdu jsem cítil, jak alkohol v hlavě působil. Ale dobrý pocit jsem z toho naštěstí neměl. Právě naopak, cítil jsem se hrozně a bezmocně, že jsem se napil a už to nejde vrátit zpátky a jen jsem čekal co to se mnou udělá, jako bych se napil poprvé v životě. Potom mě ještě rozbolela hlava.
Už na to nemyslím a rozhodně chci pokračovat v abstinování.
Možná na tom něco bude, že už bych neměl počítat dny. Ale já si bohužel na datum potrpím. I když jsem přestal kdysi kouřit, tak jsem si ten den zakroužkoval v kalendáři. Je to asi 4 roky, co nekouřím a už taky ani nevím, který den to byl. Takže myslím, že časem mě to přejde. Je to stále ještě čerstvé, soustředím se na to tolik, možná proto, že moje nejdelší abstinence trvala cca 2 měsíce. Chci si asi dokázat, že tentokrát vydržím nepít delší dobu. Nejvyšší čas přestat počítat. Zanedlouho bude jaro, budeme víc venku, tak nebudou myšlenky na nějaké počítání a přemýšlení o nesmyslech.
|
|
Michal
Senior Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Omlouvám se, že nereaguju přímo na příspěvek, ale tak obecně mne zaujalo včera večer jsem poslouchal pásmo českého rozhlasu o Astronomii a prokládali to takovýma moudrýma písničkama o lásce, co asi sami ti astronomové vybrali, celé to byli inteligentní vtipné řeči vždy o nějaké hvězdárně, tentokrát o Petřínské Štefánikově společně s jejich zaměstnanci, což také bývají docela chytří a zajímaví lidé s určitým názorem.Omlouvám se, jestli je to mimo mísu. Pěkný týden.Sedmikrásky na nebi LINK : sever.rozhlas.cz/program#/2026-02-22
|
|
Chuchto
Expert Boarder
|
|
Poslední úprava: 23/02/2026 18:33 Provedl: Chuchto.
|
|
|
|
|
|
MIchale to bych neviděla tak tragicky. Já se jednou omylem napila piva, byla to corona, myslela jsem že je nealko. Malý loček, hned mi došlo že tam je chlast, tak sem ho vyplivla, ale asi sem stejně trochu spolkla. A cejtila se blbě. Můj manžel, kterej taky abstinuje omylem vypil půl malýho piva. Objednal si v hospodě nealko a donesli mu alko. Jak měl žízen pil rychle a nepřemejšlel. Taky si to odpustil. A možná to tak nemá být, ale nezačali jsme oba počítat od nuly. Nebyl to totiž záměr a nepokračovali jsme v tom. Jinak mega gratuluju!!!!!!
|
|
Rachel
Platinum Boarder
|
|
|
|
|
|
|
Chuchto je asi romantik
Díky Rachel. Přesně jak píšeš, zas tak moc se nestalo. Naštěstí mně to nezachutnalo a nerozpil jsem se. Stačí, že občas chlastám ve snech. I z toho mívám ráno špatný pocit.
Jinak je střízlivý život moc fajn, už jsem si docela zvykl bez alkoholu. Nemám už ani nutkání sáhnout po flašce, když je třeba horší nálada nebo nějaká krizovka. Vstříc problémům s čistou hlavou!
Venku se to jaří, tak je to ještě víc fajn. Miluju toto období, když vzduch voní jarem, jsou delší dny a začínají pozpěvovat ptáci. Střízlivý si to užívám mnohem mnohem víc 
|
|
Michal
Senior Boarder
|
|
|
|
|